Споживчий кошик — це набір товарів і послуг, необхідний для оптимальної життєдіяльності людини протягом року. На підставі показників та вартості цього переліку формується величина прожиткового мінімуму.
З 2000 року пакет загальноприйнятих потреб рядових українців не переглядався, хоча, згідно із законодавством України, він повинен оновлюватися кожні п'ять років.
Тільки в 2015 році Кабінет міністрів вирішив відкоригувати набір товарів першої необхідності. У минулому році уряд знову вніс зміни, які обурили як пересічних громадян, так і активних українських діячів, оскільки вони були абсолютно неприйнятними.
Варто зазначити, що цінова політика на продукти харчування та основні послуги має властивість змінюватися в залежності від сезону і загальних економічних показників країни.
Як же можна охарактеризувати продуктовий кошик громадян України у другому кварталі 2019 року — розглянемо в даному матеріалі.
Згідно з інформацією, наданою державною службою статистики, звичайна сім'я з двох чоловік витрачає 3649 грн. в місяць тільки на харчування. При цьому мінімальна заробітна плата в країні становить 4173 грн., а середня зарплата, залежно від регіону проживання, варіюється в діапазоні 8000-9000 грн.
До складу продуктового кошика українців переважно входять такі харчові товари:
Згідно з соціологічними дослідженнями, пересічні громадяни найбільше витрачають гроші на такі товари:
Таким чином, смакові вподобання середньостатистичного жителя України визначити досить просто.
Влітку цього року розрахункова місячна вартість мінімальної продуктової корзини в середньому склала 1733 грн. Це близько 86% прожиткового мінімуму для працездатної людини. Для громадян, які не працюють, даний показник дорівнює 1406 грн. або 90% прожиткового мінімуму.
У липні спостерігалося зниження вартості набору продуктів: для працездатних осіб — на 52 грн. (2,9%), а для непрацюючих — на 51 грн. (3,5%).
У другому кварталі споживчі ціни зросли на 3%, якщо порівняти з показниками перших трьох місяців. У цьому значну роль зіграли роль коливання інфляції — від 0,1 до 2,2% з початку поточного року.
Літо — це період збору врожаю і, як наслідок, зниження вартості багатьох товарів. Починаючи з травня, відчутною стала різниця у вартості овочів і фруктів. Проте це не стосується привезених з-за кордону цитрусових, бананів та інших екзотичних плодів.
Дешевшими стали наступні продукти:
Також незначно знизилися ціни на кондитерські вироби (на 3,7%) і морські продукти (на 0,6%). Лідери продуктового кошика — м'ясо та сало, утримують свою вартість. Ціни на них не впали навіть всупереч звичній тенденції зниження попиту, характерної для теплої пори року, і обмеженому терміну зберігання продуктів.
Постачальники дуже наполегливо стоять на своєму. В результаті вже влітку вартість м'ясних виробів трохи зросла — на 0,9%, а у вересні очікується чергова хвиля подорожчання всієї продуктової групи. Також у другому кварталі дорожчими стали яйця (на 15,2%) та хлібобулочні товари (на 0,7%).
Як прогнозують експерти, остаточна стабілізація цін на базові продукти харчування можлива в кінці серпня або на початку вересня, коли на прилавках з'явиться більше місцевих товарів нового врожаю.
Аналітики фінансової галузі також відзначають, що зниження вартості долара та прискорення зростання економіки в другому кварталі 2019 року до 4,6% може бути передумовою зниження цін на базові продукти харчування вже цієї осені.
Сподіваємося, що представники нової влади переглянуть складові набору продуктового кошика, врахують упущення своїх попередників і зроблять все можливе, щоб основні продовольчі товари стали доступними для українців!