Що таке телемедицина і як вона працює

Що таке телемедицина і як вона працює
Loader

Як показує міжнародна практика, телемедицина — це один з кращих способів підвищення рівня медичного обслуговування. Завдяки новим технологіям лікарі і пацієнти можуть спілкуватися дистанційно, незалежно від місця проживання і часу доби.

Телемедицина зручна для зайнятих громадян, яким через щільний графік роботи буває складно знайти час на відвідування клініки. Нові послуги також можуть бути корисними для жителів сільської місцевості, де складно знайти кваліфікованого фахівця. Самі медики використовують телекомунікаційні технології для взаємодії при виконанні складних операцій, постановці діагнозів, обговоренні результатів обстеження.

Ми вам розповімо на якому рівні знаходиться телемедицина в Україні і наскільки затребуваними є дані послуги в інших країнах.

Хто надає послуги в Україні

Телемедицина в Україні почала зароджуватися ще на початку 2000 років. В цей час з ініціативи самих клінік були розроблені пілотні проекти, суть яких полягала у взаємодії лікарів на відстані. Наприклад, в Харківській області, використовуючи мобільний електрокардіограф, доктори намагалися консультуватися між собою, перебуваючи прямо в квартирі хворого.

На державному рівні про телемедицину заговорили в 2017 році. Екс-президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект "Про підвищення доступності та ефективності медичного обслуговування в сільській місцевості", в якому чітко вказувалося, що таке телемедицина, а також як і де її можна використовувати. Через невтішну статистику захворювань в Україні документ прийняли вже через два місяці.

Першими телемедичні системи почали впроваджувати в Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській та Харківській областях. За рік до них долучилися клініки інших регіонів. Сьогодні телемедицина в нашій країні розвивається в двох напрямках: "лікар-лікар" і "лікар-пацієнт". Ми розповімо вам про телемедичних компаніях і онлайн-сервісах які представляють дистанційні послуги в Україні.

Likar Online

Це одна з перших організацій, що запропонували послуги віддалених медконсультацій в Україні. Послуги даної платформи надаються тільки клієнтам банків, страхових компаній і МФО, які є партнерами Likar Online. Вони продають телемедичні послуги разом зі своїми фінансовими продуктами: банківськими картами, страховками, кредитами.

Телемедицина від Likar online доступна 24/7. Користувач сервісу може записатися на прийом до вузького спеціаліста або отримати швидку консультацію від чергового лікаря. При необхідності лікар ставить діагноз і надає письмовий висновок.

Medinet

Це платформа, яка за допомогою телемедичного устаткування забезпечує сучасну зв'язок між лікарями первинної медичної допомоги і більш вузькими спеціалістами. Сьогодні сервіс Medinet використовують близько 145 медустанов. На платформі зареєструвалися понад 1400 лікарів, які провели між собою більше 10 000 консультацій.

Medikit

Сервіс надає послугу "Телекот", скориставшись якою можна поспілкуватися з доктором вже через 15 хвилин після звернення. Вартість послуги становить 150 гривень. Сервіс доступний для користувачів з 9:00 до 21:00 щодня. Для зв'язку з лікарем знадобиться комп'ютер або мобільний телефон з доступом в інтернет.

Кому потрібна телемедицина в Україні

Лікар, зв'язатися з яким можна в один клік, стати в нагоді кожному. Він зможе швидко відповісти на хвилюючі вас питання, підтвердити або спростувати діагноз, поставлений в районній поліклініці, забезпечити конфіденційність даних.

Особливо актуальними телемедичні консультації є для:

  • бізнесменів і офісних працівників, яким банально не вистачає часу на турботу про своє здоров'я;
  • вагітним і молодим мамам, які бояться підхопити інфекцію або вірус в поліклініці;
  • жителям невеликих містечок і сіл, яким потрібна консультація досвідченого фахівця;
  • туристам, які подорожують за кордоном;
  • пацієнтам з хронічними захворюваннями;
  • людям, які хочуть отримати додаткову консультацію по своїй хворобі.

Для телезв'язку потрібно пройти реєстрацію на сайті або в мобільному додатку, вибрати спеціалізацію лікаря, формат спілкування і зробити оплату.

Світова практика, де це спрацювало?

У той час як в Україні телемедичні послуги до сих пір вважаються новим напрямком, в світі це давно знайомий метод, який активно використовують як лікарі, так і пацієнти.

Норвегія

Це країна, яка одна з перших запустила процес впровадження телемедицини. Дистанційні медконсультації місцеві фахівці почали здійснювати ще в 1993 році. Лікарі допомагали колегам в глибинці і надавали допомогу пацієнтам безпосередньо. З невеликих пілотних програм телемедицина в Норвегії перетворилася на велику загальнодержавний проект. Відеоконсультації давно стали звичним явищем для місцевих жителів.

США

В Америці регулярно здійснюється моніторинг здоров'я людей, які проживають в сільській місцевості. Серед медичних послуг великим попитом користується дистанційна психотерапія. Витрати на онлайн-консультації частково покриває страховка. Також в США діють суворі норми щодо захисту даних пацієнта.

Австралія

Телемедицина в Австралії отримує активну підтримку від держави. У країні створено спеціальне агентство цифровий медицини, яке займається розробками стратегій розвитку та регулювання даної сфери. За даними компанії CSIRO, застосування телемедицини для лікування хронічних захворювань дозволяє щорічно економити приблизно 2,1 млрд доларів.

Телемедицина — це важливий етап у реформуванні галузі. Будемо сподіватися, що Україна піде міжнародного досвіду і вже дуже скоро ми зможемо користуватися якісними медичними послугами не виходячи з дому.

Автор: Компанія “Miloan”
13.05.2020
views
1897  переглядів
shares
0