УКР РУ
УВІЙТИ

Інфляція 2021: як змінилися ціни на продукти в Україні

В Україні за рік найбільше подорожчав одяг, освіта та яйця. Такого висновку дійшли аналітики Державної служби України. У вересні було зафіксовано найвище зростання цін з 2017 року — 11% у річному вимірі.

З початку 2021 року споживчі ціни збільшились на 7,5%. У вересні, порівняно із серпнем, споживчий кошик подорожчав на 1,2%. Базова інфляція протягом місяця зросла на 1,3%. З початку року базовий показник збільшився на 5,5%.

Що й наскільки подорожчало в Україні?

Як змінилися ціни на споживчі товари та послуги? Наскільки відчутним стало подорожчання для населення? Ми проаналізували кожну групу окремо.

Продукти

Ціни на продукти після невеликої перерви у серпні знову почали зростати. Найбільш відчутно подорожчали овочі та яйця. Здебільшого ціни зросли на сезонні овочі: помідори, огірки та солодкий перець. Різниця із серпнем — 20%. З фруктів подорожчали банани та виноград. Яйця додали у ціні 13,6%.

Продукти із молочної групи подорожчали на 7,6%. У вересні піднялися ціни на молоко, йогурти, кефір та сири.

Вартість м'яса, риби збільшилась на 0,7%.

До продуктів, які подешевшали, Держстат відніс цукор, олію та деякі фрукти.

Напої та тютюнові вироби

Слабоалкогольні та міцні напої додали у вартості 8,24%, незважаючи на те, що у серпні у цій категорії було зафіксовано зниження цін. Найбільше зросли ціни на пиво та вино. Трохи повільніше дорожчали горілка та цигарки (+0,8%).

Непродовольчі товари

Одяг та взуття стали лідерами зі зростання цін у цій категорії. Першого місяця осені взуття подорожчало на 9,4%, а одяг — на 5,7%. Фахівці пояснюють це відсутністю знижок – сезонні розпродажі вже закінчилися та перестали впливати на ціни.

На 1,1% подорожчали миючі, гігієнічні засоби та косметична продукція.

Електроніка та побутова техніка у вересні стали дорожчати повільніше, ніж у серпні. Зростання склало 1,5%.

Розваги та громадське харчування

Ресторани та кафе у вересні не переглядали свій прайс на напої та страви. А ось розваги, зокрема ціни на квитки до кінотеатрів та боулінгу, збільшилися на 6%.

Транспорт

Ціни на світовому ринку на нафту та паливо у вересні продовжили зростання. На тлі цього пальне в Україні побільшало 2,7%, а таксисти збільшили вартість своїх послуг.

Вартість нових машин у автосалонах не змінилася.

Оренда квартир

Зйомне житло на початку осені традиційно подорожчало, але різниця виявилася не надто суттєвою — 0,5%. Ціни на оренду у вересні піднімаються щорічно, оскільки восени зростає попит на цю послугу.

Комунальні послуги

Тарифи зросли на 10,3%. Подорожчала електроенергія, газ, вода. Ціни на світло зросли на 36,6%, на воду – на 11,8%. Газ подорожчав на 11,1%, каналізація — на 18,6%.

Що впливало на інфляцію у 2021 році?

Інфляцію у 2021 році підживлюють такі фактори:

  • зростання цін на світових ринках, особливо у енергоресурси;
  • підвищення видатків бізнесу на сировину, оплату праці, енергію;
  • погані погодні умови.

Деякі фактори, навпаки, стримували зростання цін. Це великий урожай кавунів та яблук, зміцнення гривні, річні контракти на газ.

Якою буде інфляція в Україні до кінця року?

Національний банк України прогнозував пікове зростання цін на вересень-жовтень 2021 року. Після цього ціни знову почали поступово знижуватись.

Прогноз інфляції погіршився і тепер становить 9,6%, повідомляється на сайті регулятора. Очікування змінилися насамперед через ускладнення епідситуації та підвищення цін на енергоносії. Підвищення захворюваності на коронавірус викликає логістичні проблеми в процесі експорту та імпорту товарів.

Раніше в уряді заявляли, що інфляція у 2021 році становитиме 8%.

Міжнародний валютний фонд прогнозує прискорення інфляції до 9,5%. 2022 року зростання цін має становити 7,1%, а 2023-го — 5,8%. МВФ похвалив Нацбанк за стримування інфляції в Україні за рахунок посилення монетарної політики.

Міністерство економіки очікує інфляцію на рівні 10% до кінця поточного року. Такий показник можливий за відсутності нових викликів, — кажуть у відомстві. На 2022 рік Мінекономіки прогнозує уповільнення зростання цін до 6,2%.

Найпопулярніші

Сайти для заробітку в інтернеті. Де 100% заплатять?

Потрібен додатковий дохід? Шукаєте перевірені сайти для заробітку в Україні у 2022 році? У мережі іс...
593 357 переглядів

Як заробляти в Тік-Ток — ТОП-10 методів монетизації Tik-Tok

Кількість щотижневих користувачів Tik-Tok — понад 40 млн. Цей додаток — один з найпопуля...
510 221 перегляд

Як заробити підлітку в Україні в 2022 році?

Сучасні українці починають замислюватися про питання заробітку ще будучи дітьми. Крім кишенькових гр...
282 222 переглядів
Взяти кредит