Кав'ярня вважається найпростішим бізнесом в сфері громадського харчування. Однак не варто розслаблятися і думати, що заклад буде розвиватися сам по собі. До його відкриття потрібно підійти з великою серйозністю і відповідальністю, інакше ви ризикуєте прогоріти, втратити вкладені гроші, та ще й залізти в борги.
Підприємцям, які хочуть відкрити кав'ярню з нуля, для початку потрібно визначитися з форматом закладу. Це може бути кава-бар "to go", який спеціалізується на продажу напоїв на виніс або повноцінне кафе з посадкою.
Перший варіант підійде для початківців бізнесменів, які замислюються над відкриттям кав'ярні Київ, але поки не знають з чого почати. Для запуску такого закладу можна орендувати невелике приміщення (кіоск) площею до 10 кв. м або обладнати автокав'ярню. Кав'ярні "to go" люблять динамічні люди. Їм зручніше захопити улюблений напій з собою або випити біля барної стійки.
Другий варіант вимагає більше вкладень, і не тільки фінансових. Для запуску бізнесу можна відкрити кав'ярню в бізнес-центрі або орендувати окреме приміщення. Подібні заклади як правило приваблюють своєю кухнею, атмосферою, дизайном. Крім кави гостям пропонують чорний і зелений чай, морозиво, випічку, смачні і красиві десерти. Підприємцю-початківцю складно буде почати кавовий бізнес саме з такого формату. Він вимагає досвіду, знань, застосування організаторських здібностей, умінь вести складний бухгалтерський і податковий облік.
Ми вам розповімо, з чого потрібно починати кавовий бізнес, що краще — франшиза чи власний бренд, яке обладнання потрібно закупити для відкриття закладу.
Зорієнтуватися і швидше почати справу своєї мрії допоможе поетапна інструкція.
Кавовий бізнес в Україні досить популярний і конкурентний. Щоб ваш заклад не загубився серед інших, потрібно придумати концепцію, яка зробить його унікальним. Це може бути кав'ярня для мам з дітьми, заклад з великим асортиментом італійської кави і піци, кіоск, де продають смачні напої в оригінальних дизайнерських стаканчиках.
Бізнес-план кав'ярні повинен включати наступні пункти:
У план також слід включити список документів, необхідних для запуску бізнесу.
Виберіть найбільш вдале приміщення для кав'ярні — біля метро або в спальному районі. Дотримуючись бізнес-плану, встановіть необхідне обладнання.
У кав'ярні повинна бути як мінімум одна людина, яка вміє готувати смачну каву, розбирається в сортах і різних технологіях; яка могла б навчити цього ремесла інших співробітників і вас в тому числі.
Перевірте, чи всі документи готові для відкриття кафе. Складіть графік роботи співробітників. Подумайте, як ви будете вести облік сировини, бухгалтерський, податковий облік та інше. Встановіть касовий апарат.
Організуйте святкове відкриття кафе. Влаштуйте акцію для відвідувачів. Зробіть так, щоб якомога більше людей прийшли до вас в перший день і гідно оцінили напої, атмосферу в закладі.
Франшиза — це готовий бізнес "під ключ", страховка від помилок, мінімум витрат на рекламу. Такий варіант відмінно підходить для представників малого бізнесу, які хочуть відкрити кав'ярню і не прогоріти.
Переваги франшизи очевидні:
Відкриваючи кав'ярню під власним брендом, ви зможете створити власну унікальну концепцію кафе. При цьому потрібно бути готовим до ряду складнощів і брати за все відповідальність на себе.
Переваги створення власного бізнесу:
Робота по франшизі і під власним брендом має свої переваги і недоліки. Тому відкриваючи кафе або кав'ярню на виніс, потрібно уважно все прорахувати і продумати деталі.
Все пізнається шляхом дегустації, особливо якщо мова йде про каву. Ви повинні підібрати обладнання для свого закладу, за допомогою якого можна буде легко, швидко і смачно готувати.
Вам можуть знадобитися:
Набір обладнання буде залежати від концепції вашого закладу.
При виборі кавомашини слід звернути увагу на такі особливості:
Обладнання можна купити нове або б/у. Однак купуючи техніку "з рук", будьте готові до несподіванок. Можливий також варіант оренди.
А ви б хотіли відкрити кав'ярню? Якою вона могла б бути?