УКР РУ
УВІЙТИ

В Україні гряде нова пенсійна реформа: останні новини

Пенсійна реформа в Україні може бути запущена вже через 2-3 роки. Про це заявив глава Міністерства фінансів Сергій Марченко під час виступу на Українському фінансовому форумі.

Як в Україні проходить підготовка до впровадження накопичувальних пенсій? Що вже вдалося зробити? Читайте останні новини у нас в блозі!

Закон про накопичувальні пенсії можуть прийняти вже цієї осені

Законопроект, який стане основою накопичувальної пенсійної системи України, парламент може прийняти вже до кінця осені. Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За словами голови відомства, зараз між народними депутатами ведеться дискусія на рахунок двох документів:

  • законопроект №2683-3 від Мінсоцполітики;
  • законопроект №2683-д від групи експертів "Офісу простих рішень і результатів".

За словами Лазебною, як перший, так і другий документ може стати основою реформи, але вибрати потрібно один. Після прийняття закону знадобиться 1,5 року, щоб накопичувальна система запрацювала.

Кабмін обговорює внески від роботодавців без збільшення податкового навантаження

Мінсоцполітики та Мінфін не виключають, що в разі введення накопичувальних пенсій, податки для роботодавців держава підвищувати не буде. "Подібний варіант розглядається", — зазначила голова Мінсоцполітики Марина Лазебна. Питання податкових зборів і обов'язкових пенсійних внесків обговорювалося в рамках прес-конференції "Накопичувальна пенсія — українська мрія чи реальність?".

Міністр розповіла, що крім цього, після введення накопичувальних пенсій можуть стати можливими добровільні внески від людини за принципом автозапису з державним співфінансуванням.

Ідеї ​​Мінсоцполітики підтримав Світовий банк під час останніх консультацій у вересні, але вони ще будуть узгоджуватися з українськими чиновниками.

Накопичувальну систему пенсій хочуть тестувати на об'єктах великої приватизації

Міністерство соціальної політики пропонує ввести накопичувальні пенсійні програми на об'єктах великої приватизації. Зміни передбачені пілотним проектом відомства, який незабаром буде переданий на розгляд Кабінету Міністрів. Ідею вже підтримали в Міністерстві фінансів і Фонді держмайна України.

У Мінсоцполітики хочуть зобов'язати нових власників підприємств впровадити накопичувальні пенсійні програми. Це буде частина соціальних зобов'язань, які завжди присутні при продажу державних об'єктів.

За словами глави відомства Марини Лазебний, пілотний законопроект був розроблений в тому числі для розвитку свідомості роботодавців, які повинні думати про своїх підлеглих.

Крім цього, в Мінсоцполітики розповіли ще про один проект, який передбачає введення соцпакетів з накопичувальними пенсіями для співробітників Нацполіціі і медпрацівників. Це категорії людей, які безпосередньо відповідають за безпеку і здоров'я нації. Плата за роботу медиків і поліцейських фінансується з держбюджету. Лазебна пояснила, що введення соцпакета створить для них додаткову фінансову мотивацію і стане своєрідним проявом вдячності за їх корисну працю від суспільства.

У майбутньої такі соцпакети планується ввести також для вчителів, соцпрацівників і військових.

Головна мета всіх цих програм — зробити пенсійні накопичення правилом, а не винятком і підготувати країну до повноцінного впровадження реформи.

Довідка Miloan

У 2022-2023 роках в Україні має запрацювати другий рівень пенсійної системи. Солідарна система, яка діє зараз, не може забезпечити громадянам якісне життя і гідні виплати після виходу на заслужений відпочинок. Другий рівень передбачає запровадження накопичувальних пенсій:

  • українці будуть робити додаткові внески зі своїх зарплат;
  • гроші в повному обсязі будуть надходити на особисті рахунки;
  • після досягнення пенсійного віку, людина зможе скористатися накопиченнями.

Сьогодні можливість збирати на пенсію є тільки у клієнтів недержавних фондів, які відносяться до третього рівня пенсійної системи. За даними Мінсоцполітики, близько 900 тис. українців мають накопичення в 60 недержавних пенсійних організаціях і вже понад 1 млрд грн додаткових пенсій людям вдалося отримати.

Якщо державі вдасться успішно запустити пенсійну реформу, в майбутньому українці зможуть отримувати цілих три пенсії: солідарну, обов'язкову накопичувальну і добровільну накопичувальну.

Найпопулярніші

Сайти для заробітку в інтернеті. Де 100% заплатять?

Потрібен додатковий дохід? Шукаєте перевірені сайти для заробітку в Україні у 2022 році? У мережі іс...
596 123 переглядів

Як заробляти в Тік-Ток — ТОП-10 методів монетизації Tik-Tok

Кількість щотижневих користувачів Tik-Tok — понад 40 млн. Цей додаток — один з найпопуля...
515 366 переглядів

Як заробити підлітку в Україні в 2022 році?

Сучасні українці починають замислюватися про питання заробітку ще будучи дітьми. Крім кишенькових гр...
285 569 переглядів
Взяти кредит