УКР РУ
УВІЙТИ

Чому важливо стежити за своїм бюджетом?

У багатьох людей відносини з грошовими коштами нагадують драму, а в деяких випадках — цілу трагедію. Лише незначний відсоток населення може назвати точну суму своїх витрат.

Більшість вважає, що ведення бюджету обумовлено необхідністю відмовляти собі у всьому і завжди. Але це далеко не так. Раціональний облік власних доходів і витрат — запорука сприятливого матеріального становища.

Для чого необхідно вести бюджет?

Планування та управління грошима — майстерність, яка вимагає певних навичок і знань. В першу чергу необхідно мати мету, яка буде вас мотивувати на накопичення фінансових коштів. Саме це є основною причиною, по якій кожна людина повинна прагнути вести бюджет. Дослідивши свої доходи та витрати, ви зможете чітко побачити власні можливості.

Не менш важливий привід — необхідність зрозуміти, куди витрачаються зароблені гроші. При підрахунку витрат ви можете проаналізувати кожне придбання і визначити, наскільки розумно були використані власні кошти.

Найчастіше люди усвідомлюють, що витрачають занадто багато на непотрібні речі або розваги.

Тому важливо правильно розставити пріоритети і витрачати з користю для себе та свого майбутнього.

Ви зможете здійснити багато мрій та планів, а також упорядкувати більшість життєвих аспектів, використовуючи заощадження.

Головні правила планування бюджету

Дотримуючись певних рекомендацій, ви з легкістю навчитеся збільшувати різницю між доходами та витратами, відкладаючи кошти на важливі цілі.

Основні пункти бюджету, які присутні в житті середньостатистичної дорослої людини:

  • квартплата;
  • продукти харчування;
  • транспорт;
  • зв'язок;
  • іпотека або інші види кредитів;
  • страхування;
  • одяг;
  • дозвілля;
  • лікування та медикаменти;
  • платежі за садок, школу і т.д.

На ці статті бюджету слід відразу виділити необхідну частину щомісячного прибутку.

Слідкуйте за тим, щоб обов'язкові платежі оплачувалися в першу чергу. Не відкладайте їх на наступний місяць. Так ви ризикуєте потрапити в боргову яму. Тоді думати про заощадження буде марно.

Уникайте неусвідомлених купівель, особливо в стресових ситуаціях. Бездумні витрати не вилікують вас від апатії, зате ваш бюджет може сильно постраждати.

Аналізуйте список витрат за кожен місяць і виключіть ті пункти, без яких ви цілком могли б обійтися.

Здійснюючи великі покупки, завжди зважуйте всі «за» і «проти». Проаналізуйте ціни і характеристики товару в різних торгових точках. Наприклад, купуючи автомобіль, ви повинні звернути увагу на наступне:

  • показники витрат бензину;
  • доступність комплектуючих;
  • вартість технічного обслуговування.

Таким же чином слід оцінювати будь-яке придбання, не тільки дороге.

Навчіться економити споживання комунальних послуг. Ви помітите істотну різницю, якщо встановите лічильники на газ та воду. Замініть звичайні лампи на енергозберігаючі. Намагайтеся стежити за тим, щоб ресурси не витрачалися без необхідності. Вимикайте світло в приміщеннях, де нікого немає, регулюйте воду під час користування і т.д.

Кожна людина має певні фінансові звички. Зафіксуйте їх на папері і задумайтеся над тим, які емоції вони у вас викликають. Оцініть кожну за шкалою від 1 до 5 балів. Від звичок, які ви оцінили на 3 та нижче балів, сміливо позбавляйтеся. Це допоможе відкласти гроші на ті речі, які ви давно хотіли придбати, але не могли собі дозволити через фінансові труднощі.

Куди йдуть зароблені гроші?

Згідно зі статистичними даними, велика частина бюджету українців витрачається на погашення обов'язкових платежів (оплата комунальних послуг, кредитів, навчання, ремонт житла або автомобіля), купівлю товарів першої необхідності, ліків, одягу і взуття.

Витрати на відпочинок і розваги, придбання подарунків також займають чималу частку бюджету багатьох людей.

Наявність шкідливих звичок — одна з причин значних витрат практично третини населення нашої країни, від якої бажано позбутися.

Заощадження роблять лише 10% українців. Половина з них відкладають невеликі суми грошей, яких може вистачити на 2-3 місяці.

Для того, щоб правильно використовувати свої ресурси, створити «фінансову подушку безпеки» та жити в достатку, слід раціонально і виважено поводитися з власним бюджетом.

Сподіваємося, що дана інформація буде для вас корисною, і ви зможете успішно застосувати вищеперелічені рекомендації для свого матеріального благополуччя!

Найпопулярніші

Сайти для заробітку в інтернеті. Де 100% заплатять?

Потрібен додатковий дохід? Шукаєте перевірені сайти для заробітку в Україні у 2022 році? У мережі іс...
596 106 переглядів

Як заробляти в Тік-Ток — ТОП-10 методів монетизації Tik-Tok

Кількість щотижневих користувачів Tik-Tok — понад 40 млн. Цей додаток — один з найпопуля...
515 345 переглядів

Як заробити підлітку в Україні в 2022 році?

Сучасні українці починають замислюватися про питання заробітку ще будучи дітьми. Крім кишенькових гр...
285 548 переглядів
Взяти кредит