На що ми зливаємо 30% свого бюджету?

На що ми зливаємо 30% свого бюджету?
Loader

Понад чверть доходу середньостатистичної людини зникає непомітно. У даній статті ми розглянемо, куди ж зливається близько 30% бюджету. Це дозволить оптимізувати свій особистий або сімейний кошторис, отримати додаткові заощадження та використовувати їх в дійсно потрібних напрямках.

Основи безконтрольного зливу бюджету

Безконтрольний злив фінансів — це наслідок небережливого, а іноді й халатного ставлення до грошей, від якого однозначно слід позбутися. Щоб отримати дійсно відчутний та стійкий результат в скороченні витрат, необхідно зрозуміти і по можливості усунути причину зайвих витрат.

Психологічні чинники

Психологи виділяють наступні причини, через які людина витрачає гроші несвідомо:

  • нестача уваги в дитинстві;
  • виснаження в емоційному плані;
  • бажання отримати визнання оточуючих;
  • відсутність хобі та планів на майбутнє;
  • бажання відчути почуття свободи.

Відсутність знань фінансової грамотності

Зіткнувшись з тим, що гроші зникають, людина часто вибирає один з двох варіантів: збільшити доходи або зменшити витрати. Однак без розвитку навику розподілу фінансів бажаних результатів не досягти.

Фахівці фінансової галузі рекомендують навчитися управляти грошима так, щоб витрати становили не більше 60% від розміру доходів. Прагнення до таких результатів допоможе дійсно вирішити існуючі матеріальні проблеми.

Як уникнути надмірних витрат бюджету?

Перш ніж приступити до економії коштів, доцільно визначити, на які цілі регулярно йдуть гроші.

У більшості випадків для сучасної людини це:

  • їжа;
  • ліки;
  • товари для дому;
  • транспорт;
  • освіта;
  • одяг;
  • житло;
  • кредити.

Основне питання полягає в тому, яка частина вашого доходу використовується в більшій мірі на одну з цих категорій, і скільки грошей залишається після оплати по всіх рахунках для створення заощаджень. Щоб визначити, на чому ви можете заощадити, потрібно протягом місяця фіксувати кожну, навіть найменшу, покупку. Так ви дізнаєтеся, які саме групи товарів та послуг забирають до 30% ваших коштів.

Основні статті перевитрат

Розглянемо статті витрат, на які йде іноді третина бюджету і більше.

Харчування

Щоденні покупки продуктів харчування часто призводять до перевитрат бюджету. Плануючи меню на тиждень вперед, ви зможете набагато рідше відвідувати супермаркет, купувати дійсно необхідні товари та значно скоротити витік грошей.

Щоденні дрібниці

Саме в дрібних регулярних покупках, які на перший погляд ніяк не шкодять сімейному кошторису, приховується левова частка зайвих витрат. Це може бути чашка кави, перекус в кафе або купівля бутильованої води.

Не зраджуючи звичкам, але використовуючи фільтр для води і термос, ви зможете заощадити тисячі гривень.

Житло

Найчастіше покриття побутових витрат займає більше 30%, а іноді і понад 50% доходу. Якщо збільшити прибуток в даний момент немає можливості, необхідно переглянути рахунки й оплачувати тільки ті послуги, якими ви дійсно користуєтеся.

Установка лічильників, відключення послуг, в яких немає необхідності (радіо, стаціонарний телефон, домофон), регулярне від'єднання від мережі невикористовуваних електроприладів — все це допоможе значно скоротити витрати. Тимчасовий переїзд в більш бюджетне житло допоможе відновити фінансову рівновагу.

Брендові товари

Нерідко, купуючи товар відомого бренду, ви оплачуєте витрати виробника на рекламу, а не якість, на яку розраховували. Тому варто вибирати більш дешеві та нерозрекламовані аналоги, які можуть бути іноді кращими брендованої продукції.

Ліки

Загальновідомий факт, що захворювання легше попередити, ніж потім відновлювати здоров'я. Приділяючи увагу регулярним фізичним тренуванням і правильному харчуванню, ви зможете заощадити гроші на купівлі ліків.

Якщо все ж виникла необхідність у відвідуванні лікаря, то скоротити витрати на аптеку допоможе підбір аналогів потрібного препарату.

Шкідливі звички

Викурюючи одну пачку сигарет в день, людина витрачає більше 10 000 гривень на рік. Звичка випити з друзями кави або алкоголь після робочого дня також негативно позначається на сімейному бюджеті, ще й завдає шкоди вашому здоров'ю.

Скоротити витрати на 30% не є надважким завданням. Досить чітко визначити, куди непомітно зливаються гроші, і після цього підходити до розподілу коштів більш раціонально.

Автор: Компанія “Miloan”
27.05.2019
views
2894  переглядів
shares
0