10 фактів, які ви точно не знали про кредити

10 фактів, які ви точно не знали про кредити
Loader

Ви знали про те, що кредити виникли задовго до появи перших грошей? А про те, що в древньому Вавилоні позики видавалися під заставу дітей? Все почалося ще за кілька тисячоліть до нашої ери. Готові дізнатися цікаві факти зі світу кредитування прямо зараз? Ми розповімо вам про те, про що ви точно ще не чули.

Факт 1. Перші кредити з'явилися в Месопотамії

Слово “кредит” в дослівному перекладі з латині означає "довіра", "вірю". Перші позики територіально з'явилися в Месопотамії в 2000 роках до нашої ери. Ім'я людини, яка придумала і видала перший кредит, історії невідоме.

У далекі часи всі покупки здійснювалися в товарообмінній формі. Кредити — не виняток. Люди позичали зерно, худобу, промислові вироби у інших людей, які мали це в надлишку, а через певний термін повертали більше. За тим же принципом кредити видаються і сьогодні, тільки в грошовій формі.

У стародавні часи люди сприймали позики як щось ганебне. Вважалося, що якщо людина бере кредит, то вона ганьбить себе і свою сім'ю. Кредитори, навпаки, мали позитивну репутацію в суспільстві та користувалися своїм вигідним становищем.

Факт 2. Взяти кредит можна було під заставу дитини

Цар Вавилону Хаммураллі видав указ і затвердив закон, який дозволяв місцевим жителям брати позики під заставу дітей. Це було в 1792-1750 роках до нашої ери. В цей період з'явилося перше кредитне законодавство і глиняні таблички — аналоги сьогоднішніх цінних паперів.

Факт 3. Боржники потрапляли в рабство кредиторів

Якщо людина не могла повернути борг кредитору, він ставав його рабом. Таке покарання діяло за часів стародавнього Єгипту. Тоді вже позики укладалися за договорами, в яких позначалися умови користування та погашення позики.

Платоспроможність позичальників визначали спеціальні організації - аналоги сьогоднішніх бюро кредитних історій. Вони шукали інформацію про фізосіб і підприємства, які бажали отримати позику; проводилися цілі розслідування, на які іноді витрачалося багато часу.

Факт 4. Римлян за прострочення ув'язнювали

У стародавньому Римі боржників, які порушували умови договору і не повертали кредити, садили в тюрму. Протягом 30 днів його могли звільнити родичі шляхом викупу. Якщо цього не відбувалося, позичальника везли на кредитний ринок і продавали разом з боргами.

Факт 5. Кредитори були підступними людьми

У стародавні часи в Індії кредитори могли шляхом обману позбавити позичальника майна і забрати все, що у нього було. Закон давав їм таке право. Єдині, з ким кредитори не могли себе так вести, були представники вищого суспільства.

Факт 6. Багаті брали кредити на покупку рабів, а бідні, щоб вижити

Держава дозволяла видавати позики населенню, незалежно від достатку і соціального статусу. Кредиторів ніхто не обмежував у їх правах. Позики видавалися бідним і багатим людям. Бідняки брали кредити, щоб вижити. Представники середнього класу витрачали позикові гроші на покупку землі і худоби. Багатії купували в кредит рабів і антикварні вироби. Органи влади та наближені до них особи часто брали кредити, але практично ніколи їх не повертали. За це їм нічого не було.

Факт 7. Іпотека вперше з'явилася в Стародавній Греції

Перша згадка про іпотеку було зафіксована в Стародавній Греції. Місцеві жителі для отримання позики в якості застави залишали свою землю. Кредитор оглядав ділянки і встановлював на них спеціальні таблички з написом "іпотека", що в перекладі означає "підставка". Якщо позичальник не повертав борг, земля переходила у власність кредитора.

Факт 8. Кредитори сприймалися як грішники

У дванадцятому столітті, коли до влади заступив Папа Римський Олександр ІІІ, видача кредитів заборонялася церквою. Отримання позик сприймалося як гріх. Всі банкіри і кредитори були віддані анафемі. До слова, постанова Папи Римського діє в Італії і зараз.

Факт 9. Боргові ями існували насправді

Виявляється поняття "боргова яма" колись використовувалося в прямому значенні. У Російській Імперії позичальників за прострочення садили в спеціальні підвальні в'язниці. Іноді покарання поширювалося на цілі сім'ї. Для того, щоб вийти з в'язниці, потрібно було або повернути, або відпрацювати борг.

Факт 10. Пармезан був цінним предметом застави

В середині двадцятого століття деякі італійські банки брали в якості позики сир. Такі кредити видавалися в основному підприємцям-сироварам. Користуватися коштами можна було до 4 років. У цей час сир знаходився в спеціальних сховищах, де дозрівав до стану пармезану. Якщо борг не повертали, сир продавали на аукціоні за вигідною ціною.

Кредити сьогодні

Сьогодні кредитування вважається досить поширеною і затребуваною послугою. Наприклад в Європі на видачу позик щороку виділяється близько 166 млрд євро. Згідно зі статистикою, чоловіки в основному беруть кредити в банках з відомими назвами, а жінки вибирають пропозиції з низькою процентною ставкою і доступними умовами.

Все більше громадян з метою економії часу оформляють позики картки в онлайн-режимі. Їх видають мікрофінансові компанії, частка яких на ринку кредитування впевнено зростає. Мікропозики мають цілий ряд переваг, порівняно з банківськими кредитами:

  • щоб отримати гроші в борг, не потрібно нікуди їхати — кредити видаються через інтернет в режимі 24/7;
  • оформити позику можна на короткий термін на суму від 500 до 20000 гривень;
  • мінімум документів: для оформлення кредиту знадобиться тільки паспорт та ІПН, довідку про доходи надавати не потрібно;
  • доступність: отримати мікропозику можуть всі повнолітні громадяни, незалежно від працевлаштування і соціального статусу;
  • оперативність: процедура оформлення позики займає близько 15 хвилин, в разі схвалення гроші відразу переводяться на картку.

Тепер ви знаєте, що кредити мають давню і цікаву історію. Як зараз, так і в давні часи вони були затребуваними в суспільстві і допомагали вирішувати фінансові проблеми.

Автор: Компанія “Miloan”
19.11.2020
views
2993  переглядів
shares
2