10 порад про те, як почати читати книги щодня

10 порад про те, як почати читати книги щодня
Loader

Протягом століть читання є одним з найбільш корисних занять. Воно дозволяє поліпшити розумові здібності, підвищити рівень грамотності та навіть запобігти розвитку деяких вікових захворювань мозку. Однак через те, що наше життя сповнене гаджетів і розважального контенту, мало хто в сучасному світі віддає перевагу книгам.

Бажаєте розвиватися та покращувати свої розумові здібності? Зверніться до літератури. Зараз ми розглянемо найефективніші способи почати читати книги щодня.

Скласти список літератури

Перше, з чого слід почати привчати себе до читання, — це складання списку літератури, здатної вас зацікавити. Для цього можна:

  • ввести запит в пошуковій системі;
  • відвідати бібліотеку;
  • звернутися по допомогу до продавця книжкового магазину;
  • поспілкуватися з однодумцями.

Після виконання цих дій вийде доволі солідний список, який напевно викличе бажання відмовитися від задуму. Однак ви можете швидко його скоротити та полегшити собі вибір. Для цього достатньо прочитати анотацію до книги. В результаті відсіється пристойна кількість творів, які не мають для вас ніякої цінності. Так ви вже точно знатимете, що ви будете читати, а що — ні.

Виділити час на читання

Щодня виділяйте 10-20 хвилин, щоб пройти хоч кілька сторінок. Потім збільшуйте тривалість процесу. Подібно до розвитку м'язів в спорті, буде розвиватися і ваш мозок. У підсумку це дозволить читати щодня великі обсяги. До того ж заняття через певний проміжок часу переросте в звичку.

Навчитися отримувати задоволення від процесу

Щоб почати читати книги щодня, необхідно навчитися отримувати задоволення від кожної сторінки. Не треба займатися цим тільки заради того, щоб здолати якомога більше. Якщо немає настрою на твір, то слід відкласти його на кілька днів або ж дочекатися натхнення. В останньому випадку процес не тільки принесе максимум задоволення, але й дозволить завершити читання книги набагато швидше.

Робити перерви в читанні

Хоча читання є однією з найбільш корисних справ, воно може незабаром набриднути і перетворитися на рутину. Щоб цього не сталося, періодично робіть перерви між книгами. Це дозволить скучити за процесом і отримати набагато більше задоволення від нового твору.

Створити умови для читання

Щоб повноцінно засвоїти прочитаний матеріал і краще його запам'ятати, рекомендується:

  • віддалитися від джерел роздратування (діти, які галасують, чоловік, що потребує уваги або гучні звуки, які видають домашні тварини);
  • відключити телефон та інші гаджети;
  • вибрати зручне місце;
  • забезпечити комфортне освітлення.

Коли ви залишитеся наодинці з книгою, процес читання буде більш приємним. Тож ви зможете швидше перейти до наступного твору, що сприятиме вашому саморозвитку.

Не думати про швидкість прочитання

Думка про швидкість читання сильно відволікає від книги і перешкоджає отриманню задоволення. Щоб цього не відбувалося, слід порівнювати процес з яким-небудь приємним заняттям, наприклад, відпочинком на пляжі, яким хочеться насолоджуватися якомога довше. Повільне читання дозволить відчути цінність кожної сторінки.

Читати в ранковий час

Після пробудження свідомість людини, як правило, вільна від сторонніх думок. У зв'язку з цим найбільш легким вважається читання в ранкові години. Також варто відзначити, що в разі спілкування з книгою на початку дня ви отримуєте заряд позитивних емоцій, який здатний істотно поліпшити робочий процес.

Міркувати про прочитане

Усвідомлення того, що саме дозволила вам дізнатися чи переосмислити прочитана книга, істотно підвищує цінність процесу. Це, в свою чергу, підвищує інтерес до нових творів і розвиває бажання читати далі.

Спілкуватися з книголюбами

Найефективніший спосіб навчитися читати щодня — прийти в товариство книголюбів. Відвідуючи різні заходи і регулярно спілкуючись на форумах, ви зможете дізнаватися багато нового, обговорювати книги з іншими людьми і отримувати задоволення від процесу. Це створить певну мотивацію до вивчення нової літератури і збільшення обсягів бібліотеки.

Відмовлятися від нецікавих книг

Якщо під час знайомства з якимось твором ви відчуваєте нудьгу або відсутність бажання продовжувати, то варто його відкласти. Ви можете знайти ще багато книг на обрану тематику, які будуть цікавіші. Виняток в даному випадку становить лише класична література, адже її цінність беззаперечна.

Автор: Компанія “Miloan”
05.03.2020
views
13067  переглядів
shares
0