5 правильних фінансових звичок на кожен день

5 правильних фінансових звичок на кожен день
Loader

Звички бувають хороші і погані, і в нашому житті вони вирішують чимало! Як себе налаштуєте, так і будете чинити. Якщо звикли порівнювати ціни в магазинах, то ви будете робити це за будь-яких обставин. Якщо у вас головні ліки від стресу — це шопінг, то якщо щось в житті піде не так — ви відразу ж побіжите в перший магазин, щоб купити чергову нову кофтинку або щось солодке до чаю. Все це тому, що ви так звикли.

Сьогодні поговоримо про корисні фінансових звички, які потрібно виховувати в собі кожен день, щоб поліпшити якість життя.

Звичка №1. Рахувати гроші, які витрачаються

Чи часто вам доводилося чути фразу "Я не зрозумію, куди йдуть мої гроші". Або може ви самі її промовляли? Щоб знати і розуміти, скільки і на що витрачається, витрати потрібно фіксувати точно так же, як і доходи. Це дозволить взяти ситуацію під контроль. Ви зможете підкоригувати деякі моменти, спланувати бюджет на наступний місяць і т.д. Через деякий час, переглядаючи свої записи, ви будете здивовані тому, скільки грошей іде на каву, проїзд, салони краси і т.д.

Як краще фіксувати витрати? Так, як вам зручно! Можна завантажити мобільний додаток або завести спеціальний блокнот.

Звичка рахувати гроші, які витрачаються — це перший крок до досягнення маленьких і великих фінансових цілей.

Звичка №2. Відкладати частину доходу

Не важливо, скільки ви заробляєте — у вас повинна бути звичка відкладати хоча б 5% щомісяця, а ще краще 10%. Навіть якщо ви плануєте розпочати ремонт, навіть якщо потрібно платити по кредиту, навіть якщо ви працюєте на мінімалку — завжди намагайтеся хоч щось відкласти. Навчитися не витрачати все до копійки — ось головне завдання. Практика показує, що навіть якщо доходи людини ростуть, при відсутності контролю і правильних фінансових звичок, будуть рости також і витрати. У підсумку — грошей ніколи не буде вистачати.

Щоб було легше — поставте собі мету. Про що ви давно мріяли? Може про поїздку на Кіпр? Порахуйте скільки коштів вам знадобиться, розділіть суму на рік і побачите, скільки потрібно відкладати щомісяця. Якщо вийшло занадто багато, спробуйте відстрочити поїздку ще на півроку. Розпочавши накопичення, ви зрозумієте, що цілі, які раніше здавалися недосяжними — цілком досяжні. Просто потрібен правильний підхід!

Звичка №3. Моніторити ціни

Ми зараз не про економію, ми про пошуки вигідних цін. Нічого поганого не станеться, якщо ви витратите трохи часу на те, щоб знайти потрібний вам товар/послугу по меншій ціні. Це дозволить зберегти частину коштів. Наприклад, якщо ви хочете відпочити за кордоном, не полінуйтеся — порівняйте ціни у декількох туроператорів. Хочете відсвяткувати день народження в кафе? Розгляньте кілька варіантів і виберіть найприйнятніший за ціною і якістю. Як тільки ви виховаєте в собі звичку стежити за цінами, то зможете застосовувати її завжди і всюди. Будьте впевнені, вона вам точно не завадить!

Звичка №4. Використовуйте можливості своєї карти

Настав час, коли банківськими картками люди стали користуватися частіше ніж готівкою. А ви знали, що шматочок пластика, який лежить у вашому гаманці, може допомогти вам заощадити, накопичити, заробити, повернути частину коштів, витрачених на покупки. Ви можете отримати солідний кешбек, відсоток на залишок коштів, бонуси від партнерів банку, знижки та ще багато чого корисного. Встановивши нагадування в онлайн-банкінгу про оплату комуналки ви не пропустите платіж, а значить не станете боржником. Здійснювати обов'язкові платежі вчасно — це ще одна корисна звичка. Якщо вам складно самостійно відкладати гроші — відкрийте депозит онлайн і налаштуйте автоматичний переказ коштів.

Звичка №5. Читати книги про фінансову грамотність

Дбати про свою фінансову грамотність і постійно підвищувати її рівень — дуже корисна звичка. Читання книг — найпростіший і найшвидший спосіб. На сьогоднішній день є дуже багато якісної літератури про фінанси. Книги доступні в паперовому та в електронному вигляді. Тільки не потрібно говорити, що на це немає часу. Поспішати нікуди не потрібно. Досить 5-7 сторінок в день. Прочитайте, подумайте, переспіть з новою інформацією, поміркуйте як можна використовувати прочитане в своєму житті, потім зробіть другий, третій ковток... Так і дочитаєте книгу. Радимо "Дівчина з грошима. Книга про фінанси і здоровий глузд" Анастасії Веселки, "Думай і багатій” Наполеона Хілла.

Правильні звички — це основа вашого майбутнього капіталу. Дотримуйтеся їх, будьте терплячі і наполегливіше і результат не змусить себе чекати!

Автор: Компанія “Miloan”
19.07.2021
views
2072  переглядів
shares
0