Як локдаун вплинув на малий бізнес?

Як локдаун вплинув на малий бізнес?
Loader

Локдаун в Україні розпочався 8 січня 2021 року і закінчився 24-го. Здавалося б, період невеликий, обмеження - лояльні, в порівнянні з весною-2020 року, для ФОПів були введені податкові канікули і виплачені компенсації, але ... В очах багатьох представників мікробізнесу січневий локдаун виглядав як "геноцид". 62% МСБ вважають, що посилення карантинних заходів було марним. 9% відповіли, що 2020 рік став для них останнім роком роботи і що після локдауну вони закриються.

Як жорсткий карантин вплинув на малий бізнес? З якими труднощами зіткнулися ФОПи — читайте в нашому матеріалі.

"Закрито на карантин, за додатковою інформацією, телефонуйте!"

Подібні вивіски з номерами телефонів можна було побачити на дверях магазинів одягу та взуття, будматеріалів, побутової техніки, текстилю, господарчих товарів. Що в даному випадку міг почути покупець, набравши номер?

  1. "З асортиментом нашого магазину ви можете ознайомитися на нашому сайті/на сторінках в Фейсбук /Інстаграм. У нас є доставка. Товар буде у вас уже сьогодні".
  2. "Кав'ярня працює на виніс. Який напій вам приготувати?"
  3. "Заходьте тільки по одному. Подивіться чи немає біля вас підозрілих осіб!"
  4. "Ми закриті. Приходьте після карантину".

Приблизно так жив мікробізнес під час січневого локдауну. Більшості вижити допомогли соцмережі. Магазини отримували і обробляли замовлення онлайн, відправляли товари кур'єрами і поштою. Кав'ярні, піцерії, кафе працювали на виніс. У салонах краси, перукарнях, роботу яких влада в цей раз не обмежувала, розповіли, що клієнтів стало менше.

"На вулицях менше людей, а деякі і зовсім не знають, що ми працюємо", — говорить Леся, майстер салону краси "Орхідея".

Були й такі, що порушували правила, запрошуючи клієнтів в магазин з чорного входу "поки ніхто не бачить".

"Локдаун в січні не мав ніякого сенсу", — опитування ЄБА.

Представники Європейської Бізнес Асоціації провели дослідження, щоб з'ясувати як січневий локдаун вплинув на український малий бізнес. В опитуванні взяли участь 105 підприємців.

Результати виявилися наступними:

  • 62% вважають, що посилення обмежень в січні не мало сенсу;
  • 22% почали шукати нові можливості для розвитку бізнесу;
  • 22% відправили своїх співробітників у неоплачувані відпустки;
  • 15% змогли перевести бізнес в онлайн;
  • 13% знизили зарплати для своїх робітників;
  • 10% скоротили штат;
  • 9% готуються закривати бізнес;
  • 9% не відчули впливу локдауну на свою роботу.

Близько 24% респондентів відповіли, що карантинні заходи в січні були занадто жорсткими, і тільки 14% вважають їх адекватними.

8000 гривень не для всіх

У листопаді уряд анонсував виплату компенсації для ФОПів першої групи в розмірі 8000 гривень. Подати заявки потрібно було через додаток Дія до 31 грудня включно. Також було сформовано список КВЕДів, які повинні були мати ФОПи для отримання виплати.

В ході дослідження ЄБА з'ясувалося, що тільки 36% респондентів звернулися за допомогою. Всього лише 3% відповіли, що копенсація від держави допомогла їм відшкодувати збитки. 84% заявили, що цих грошей недостатньо.

Багато представників мікробізнесу скаржилися, що не змогли отримати виплату через невідповідність КВЕДам. Деяким завадили технічні помилки на платформі Дія.

Всього компенсацію отримали 456 тисяч чоловік. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй сторінці в Фейсбуці. Пенсійний фонд виплатив 3,6 млрд гривень допомоги для ФОПів і найманих працівників.

За словами прем'єра, локдаун в січні був введений для обмеження пересування громадян. Він допоміг країні уникнути критичних показників захворюваності Ковідом. На сьогоднішній день влада не бачить підстав для введення повторного локдауну.

Автор: Компанія “Miloan”
05.02.2021
views
3077  переглядів
shares
0