Як мікрофінансові компанії оцінюють клієнтів для видачі позики?

Як мікрофінансові компанії оцінюють клієнтів для видачі позики?
Loader

МФО — це компанії, які видають швидкі і прості кредити, в основному в режимі онлайн. Вся процедура від подачі заявки до отримання грошей на картку займає близько 15 хвилин. Мікрофінансові компанії не вимагають від позичальників застави, поручителів і довідки про доходи. Кредити видаються без зайвих перевірок і дзвінків.

У мікрофінансових компаніях насправді можна отримати позику онлайн за лічені хвилини і без зайвих складнощів. Однак незважаючи на лояльний підхід МФО схвалюють заявки не всім клієнтам. Давайте розберемося, як кредитори оцінюють позичальників у 2021 році, які перевірки проводять і хто може отримати відмову в швидкій мікропозиці.

Як МФО перевіряють позичальників?

Згідно зі статистикою люди у віці від 35 до 45 років вважаються найбільш надійними і платоспроможними позичальниками. При цьому багато експертів ставлять на верхню сходинку рейтингу громадян у віці від 50 до 65 років, відзначаючи, що такі люди завжди дуже совісно виконують свої боргові зобов'язання. Найбільш кредитоактивними вважаються люди у віці від 25 до 30 років. У більшості з них немає офіційного джерела доходу і постійної роботи. Близько 15% таких позичальників мають прострочення в різних фінустановах.

На сайтах МФО зазначено, що вони схвалюють позики 97% позичальників. Для оцінки платоспроможності використовується цілий ряд методів.

Аналіз доходів і витрат

Платоспроможність клієнта прямо залежить від розміру його доходів. Враховуються як офіційні, так і неофіційні доходи, обов'язкові витрати, рівень закредитованості. До переліку входять в тому числі доходи від депозитів, здачі квартири в оренду, витрати на комуналку, аліменти, штрафи, наявність інших позик, за якими здійснюються платежі. За результатами аналізу МФО оцінює, чи можуть поточні витрати перешкодити своєчасному погашенню позики і в якій мірі.

Не варто обманювати кредитора, вказуючи завищені суми в анкеті. Джерел для отримання достовірної інформації про позичальників в МФО досить.

Перевірка в державних базах

Відправка копії паспорта МФО — обов'язковий етап оформлення мікропозики. При реєстрації позичальник також вказує ІПН, серію і номер паспорта. Якщо позичальник допустить помилку або спробує отримати позику за чужими документами, йому 100% відмовлять. При здійсненні шахрайських дій позичальник ризикує потрапити в чорний список.

Перевірка кредитної історії

На відміну від банків, МФО видають позики клієнтам з чистою або зіпсованою кредитною історією. Однак перед прийняттям рішення кредитори завжди перевіряють дані в БКІ. Якщо позичальник має кілька активних кредитів, за якими регулярно здійснює платежі — відповідь може бути позитивною. При наявності численних прострочень, заявку можуть відхилити. Нульова кредитна історія для МФО не проблема, але найвищі шанси на схвалення у тих, хто в минулому брав і вчасно повертав позики.

Як підвищити шанси на отримання кредиту в МФО?

Кожен позичальник в силі підвищити ймовірність схвалення заявки на кредит. Ми розповімо вам про деякі хитрощі, які допоможуть це зробити дуже легко.

  1. Вказуйте в анкеті тільки достовірні дані. Заповнюйте всі пропоновані поля.
  2. Не завищуйте суми доходу. Інформація буде перевірятися — при виявленні невідповідностей вам можуть відмовити.
  3. Вказуйте номери телефонів контактних осіб, якщо МФО це вимагає. Зверніть увагу, що контактні особи — це не поручителі і їм не доведеться нести відповідальність за ваш борг. По можливості вибирайте контактних осіб з високим доходом. Це підвищить рівень довіри до вас.
  4. Використовуйте для оформлення позики іменну картку.
  5. Перевірте кредитну історію. Якщо у вас є активні прострочення, постарайтеся знайти гроші, щоб погасити борги. Чим кращий кредитний рейтинг — тим вищі шанси на схвалення.

Головне пам'ятайте, що під час оформлення кредиту, головне не обманювати кредитора. Будь-яка спроба "прикрасити" інформацію про себе, оформити кредит на чужий рахунок або за чужими документами буде виявлена і показана.

У компанії Мілоан можна оформити кредит без дзвінків і довідок, застави та поручителів. Уже при першому зверненні реально отримати на картку до 20 000 гривень. Користуватися коштами можна близько 30 днів. Ставка для нових клієнтів становить 0,01% в день.

Автор: Компанія “Miloan”
17.02.2021
views
1511  переглядів
shares
0