Як почати інвестувати?

Як почати інвестувати?
Loader

Хочете вигідно вкласти гроші, але не знаєте з чого почати? Ми розповімо вам, куди можна інвестувати в Україні в 2020 році, навчимо об'єктивно оцінювати ризики і прогнозувати прибуток.

Як почати інвестувати з нуля?

Інвестування — це вкладення заощаджень з метою отримання прибутку. У більшості випадків дохід вкладника розраховується у відсотках річних від суми. Наприклад, якщо ви вклали 100 доларів під 11% річних, то через 12 місяців на рахунку буде вже 111 доларів.

Інвестування — досить популярний вид заробітку на Заході. Наприклад, в США акціями володіє більше половини населення. Фінансову грамотність американці розвивають ще зі студентських років. У багатьох університетах існують інвестиційні клуби, де молоді люди обговорюють інвестиційні ідеї та проводять операції з цінними паперами. Те ж саме відбувається і в європейських країнах. Місцеві жителі вкладаються в банківські депозити, купують акції компаній, щоб примножити заощадження і забезпечити гідну старість.

В Україні подібна практика не використовується так широко. Українцям більше подобається витрачати гроші, ніж зберігати їх на довгострокову перспективу. До того ж, через низьку фінансову грамотність багато хто думає, що інвестиції — це тільки для багатих людей. Насправді це не так. Почати вкладати кошти, можна маючи на рахунку всього лише 1000 гривень. Для цього потрібно здійснити кілька простих кроків.

  1. Створіть подушку безпеки. У вас повинні бути заощадження на випадок форс-мажорних обставин: хвороби, стихійного лиха тощо. Нерідко трапляються ситуації, коли терміново потрібні кошти, а витягнути активи з проекту раніше терміну не можна.
  2. Залиште гроші на існування. Крім подушки безпеки вам знадобляться кошти на оплату рахунків, придбання продуктів та інші повсякденні витрати.
  3. Визначте розмір інвестиції. Головне, щоб це були не "останні" гроші. Можна вкласти частину заощаджень, зарплати або дохід з додаткових джерел (підробітку, продажів, здачі квартири в оренду). Немає нічого завбачливого в тому, що ви почнете інвестувати з невеликої суми. При правильному підході капітал буде збільшуватися.
  4. Заведіть фінансовий щоденник. Ви повинні вести облік витрат і доходів, щоб мати чітке уявлення про те, звідки беруться і на що витрачаються гроші. Бачення повної картини дозволить вносити корективи в цей процес.
  5. Визначте цілі і терміни вкладень. Це допоможе швидше вибрати фінансовий інструмент. Оптимальний термін інвестицій - від 3 років.
  6. Дивіться на речі реально. Досвідчені інвестори радять не звертати увагу на офіційні показники інфляції, а орієнтуватися на реальне зростання цін.
  7. Пориньте в тему. Якщо ви починаєте інвестувати з нуля, радимо дізнатися про цей процес якомога більше. Вам потрібно читати, дивитися навчальні ролики, відвідувати майстер-класи (можна в онлайн-режимі). Якщо ви налаштовані серйозно, можна пройти онлайн-курси, де вас ознайомлять з функціоналом торгових терміналів і навчать укладати перші угоди.
  8. Знайдіть "свій" фінансовий інструмент. Не використовуйте інструменти, які з якихось причин вам не підходять, навіть якщо комусь із ваших знайомих вони принесли непоганий зиск. Шукайте нішу, яка буде вам цікавою і підійде за всіма критеріями.
  9. Не тримайте гроші в одному проекті. Диверсифікація ризиків грає ключову роль в процесі інвестування. Щоб в один момент не втратити все, потрібно вкладатися в різні напрямки.
  10. Уникайте великих ризиків. Особливо на старті, навіть якщо вам їх дуже сильно рекомендують. У підсумку ви можете багато втратити і назавжди розчаруватися в процесі інвестування.

Ці 10 кроків допоможуть вам як слід підготуватися і почати інвестувати з нуля. Можна, звичайно їх обійти, але тоді доведеться звертатися за допомогою до фінансового консультанта, щоб не втратити свої гроші.

Куди можна вкласти гроші в Україні?

Вкладайте гроші в те, в чому ви розбираєтеся. Це головна порада для новачків від досвідчених інвесторів. Для початку потрібно знайти якомога більше інформації про проект, вивчити її, розкласти все по поличках. На основі отриманих даних можна спрогнозувати прибутковість інвестиції.

Після того, як ви ознайомитеся з особливостями капіталовкладення і виділите суму для інвестування можна переходити до вибору фінансового інструменту. Ми підготували для вас опис проектів, в які можна інвестувати гроші в Україні.

Депозит в банку

Банківський вклад — це один з найменш ризикованих видів інвестицій. В Україні можна відкрити депозит в гривнях доларах і євро. Валютні вклади через низькі відсоткові ставки є малоперспективними. Наприклад, поклавши 500 доларів під 1,75% на депозит в ПриватБанку, ви зможете заробити всього-лише 8,81 доларів за рік без урахування податків. Гривневі депозити в цьому плані більш вигідні. Процентні ставки знаходяться в межах 6-11%. Вклавши 14180 гривень (500 дол. в екв.) під 9% річних в ПриватБанку можна отримати 1618 гривень за рік.

Пам'ятайте, що в разі банкрутства фінустанови Фонд гарантування вкладів фізосіб повертає вкладникам до 200 тис. гривень. Для мінімізації ризиків експерти рекомендують відкривати депозити в різних банках, вибираючи серед них найбільш надійні та перевірені.

Плюси: невелика сума вкладення від 100 гривень, мінімальні ризики.

Мінуси: чутливість до інфляції, низька прибутковість валютних вкладів.

Дорогоцінні метали

Золото вважається надійним активом, який дорожчає з року в рік. Для інвестування можна використовувати невеликі суми. Для покупки злитка вагою до 1 г вам знадобиться близько 2000 гривень.

Для диверсифікації ризиків експерти рекомендують вкладати гроші не тільки в золото, а й в срібло. Крім банківських злитків можна купувати також ювелірні прикраси.

Перед тим, як приступити до покупок, зверніть увагу, що дорогоцінні метали — це довгострокова інвестиція. Швидкого прибутку в цій ніші чекати не варто. Якщо ви захочете продати злиток відразу після придбання, то втратите 10-15% вкладень. Щоб заробити, потрібно почекати кілька років.

Плюси: зростання ціни, доступний поріг входження на ринок.

Мінуси: складність зберігання, велика різниця між ціною покупки і продажу.

ОВДП

Облігації внутрішньої держпозики — це найнадійніший варіант капіталовкладень. Ризики в даному напрямку мінімальні, так як держава гарантує повернення грошей. В даний час прибутковість гривневих ОВДП становить 9% річних. Важливою перевагою перед депозитом є відсутність оподаткування, фіксація прибутку, можливість зняти гроші достроково. Виплати здійснюються регулярно.

Крім гривневих, в Україні також можна купити ОВДП в доларах і євро під 4% і 3% річних відповідно.

Для укладення угоди потрібно знайти ліцензованого брокера і підписати з ним договір. Один з найбільш доступних варіантів для новачків — співпраця з компанією Фрідом Фінанс. Враховуйте, що при покупці облігацій через брокера, доведеться сплачувати комісію. Купити ОВДП у держави безпосередньо фізособа не може.

Плюси: державні гарантії, відсутність податків.

Мінуси: покупка через третю особу, комісії.

Акції компаній

Суть інвестування полягає в тому, що ви купуєте корпоративні акції і отримуєте дивіденди від компанії-емітента. В даному випадку потрібно вибирати підприємства, які обіцяють регулярні і високі виплати.

Отримувати прибуток можна також спекулятивним способом: купуючи недорогі акції перспективних компаній. Як тільки вони виростуть в ціні, ви зможете їх перепродати дорожче. Різниця в ціні і буде вашим заробітком. Якщо акції подешевшають — ви втратите частину вкладень.

Так само як і з облігаціями самостійно вийти на ринок акцій вам не вдасться. Для придбання цінних паперів доведеться звертатися до брокера і сплачувати додаткові комісії. У порівнянні з ОВДП, акції менш безпечні, але більш прибуткові активи. Дохід від акцій оподатковується.

Плюси: висока прибутковість.

Мінуси: великі ризики, висока волатильність, комісії, податки.

Купівля валюти

Один з найпопулярніших видів інвестування в Україні. Щоб заробити, потрібно купувати валюту за мінімальною ціною і продавати за максимальною. Вкладатися можна в євро, доларах, фунтах, ієнах та ін. валютах. Спрогнозувати курс можна, спостерігаючи за економічними подіями в країні і сезонними коливаннями. Щоб не прогоріти, експерти рекомендують сформувати валютну корзину. Купівля валют вважається довгостроковою інвестицією.

Крім звичних для багатьох доларів і євро, можна вкладатися в криптовалюту: біткоіни, ефіріум, лайткоін. Для даного виду інвестування будуть потрібні певні знання і багато часу. Купити цифрові гроші можна в обміннику або на кріптобіржі. Для цього обов'язково знадобиться кріптовалютний гаманець. Як і з традиційними валютами, заробіток інвестор отримує на різниці курсу покупки і продажу. При цьому потрібно враховувати комісії, які списують обмінники і біржі.

Плюси: доступність, мінімальний поріг вкладення, висока перспектива заробітку.

Мінуси: інфляційний тиск, високі ризики (у випадку з криптовалютою), комісії.

Інвестування — це складний, часом ризикований, але в той же час захоплюючий і прибутковий вид заробітку. Головне — вибрати напрямок, який найбільше підходить за інтересами і розміром капіталу. Диверсифікувавши ризики, об'єктивно оцінивши плюси і мінуси, можна забезпечити собі стабільний прибуток.

Автор: Компанія “Miloan”
26.11.2020
views
3095  переглядів
shares
0