Як управляти фінансами і навчитися збирати гроші?

Як управляти фінансами і навчитися збирати гроші?
Loader

Як навчитися правильно витрачати гроші? Що робити, щоб вони не йшли крізь пальці? Як накопичити на дорогу покупку, не вдаючись до радикальних обмежень. Ми вам розповімо про деякі лайфхаки, які допоможуть контролювати фінанси і ефективно ними розпоряджатися.

Як почати збирати гроші: практичні поради

Для початку потрібно визначити мету, для досягнення якої ви будете відкладати гроші. Це може бути що завгодно: подорож, дорога покупка, ремонт, подушка безпеки тощо. Далі потрібно позначити суму і термін накопичень. Порахуйте скільки грошей вам потрібно відкладати щомісяця і дійте! Важливо, щоб мета була реальною і досяжною. Накопичення не повинні заважати здоровому способу життя. Грошей має вистачити на їжу, оплату рахунків, проїзд.

Ми підготували для вас кілька порад, які допоможуть почати збирати гроші.

  1. Поспостерігайте за своїми витратами. Порахуйте, скільки грошей ви витрачаєте на заправку авто, послуги ЖКГ, покупку їжі, оренду квартири. Додайте суму про запас — це можуть бути витрати на подарунки друзям або на покупку сезонного одягу.
  2. Подумайте, від чого ви можете відмовитися. Наприклад, можна на період накопичення зняти гель-лак або перестати фарбувати волосся. Економія також може стати підставою для відмови від шкідливих звичок: куріння, алкоголю, вживання фаст фудів. Каву з модної кав'ярні можна замінити на офісну.
  3. Відразу після отримання доходу оплачуйте обов'язкові платежі. Це допоможе не влізти в борги і уникнути нарахування пені. Відкладати гроші радимо також відразу після отримання зарплати. Це зробить вас більш дисциплінованою людиною. Ви відразу будете бачити залишок суми, яку можна спокійно витрачати протягом місяця.
  4. Не робіть імпульсивних покупок. Якщо з'явилося бажання купити щось незаплановане — візьміть пару днів на роздуми. Можливо в цей період ви передумаєте витрачати гроші. Є ще один спосіб — "штраф за спонтанні покупки". Якщо витратили зайве, таку ж суму відкладайте в скарбничку.
  5. Не беріть гроші в борг. Постарайтеся закрити всі кредити і повернути борги друзям і родичам. Не беріть нових позик, тому що вони будуть заважати вам збирати гроші. Відсотки по кредитах можуть з'їдати до 30% ваших доходів.

Головне пам'ятайте, що планувати фінанси потрібно в своє задоволення. Жорсткі обмеження призведуть тільки до пригніченого настрою. Швидше за все ви "зірветеся", не пройшовши і половини шляху. Все потрібно робити поступово, дотримуючись плану.

3 перевірених методів накопичення грошей

Для накопичення коштів можна використовувати спеціальні методики. Ми розповімо вам про ті, що по-справжньому працюють.

Метод №1 "5 конвертів"

Суть полягає в тому, щоб розподіляти свій місячний прибуток по конвертах:

  • конверт №1 "Довгострокові цілі": покупка авто, квартири, дачі, подорож по Європі і т.д .;
  • конверт №2 "Подушка безпеки": запас грошей на випадок раптового звільнення, захворювання і т.д .;
  • конверт №3 "Регулярні витрати": оплата страховки, збори дитини в школу, поїздка на море всією сім'єю;
  • конверт №4 "Гроші на місяць": оплата комуналки, проїзду, погашення кредиту, покупка продуктів, кишенькові гроші для дитини;
  • конверт №5 "Гроші для себе": залишок коштів можна відкласти або відразу витратити на приємні дрібниці — це як нагорода за дисципліну і старання.

Метод "5 конвертів" допомагає раціонально розподіляти бюджет, враховуючи потреби та обов'язкові витрати.

Метод №2. Депозит "Моя скарбничка"

Практично кожна фінустанова дозволяє підключити в інтернет-банкінгу функцію "Моя скарбничка". Це депозит, програма якого дозволяє вкладнику відкладати і знімати гроші в будь-який час. Ви можете перераховувати в скарбничку фіксовану суму, відсоток від доходів або витрат. Дуже зручно, коли процес накопичення здійснюється автоматично. Поки ваші заощадження будуть в скарбничці, на них нараховуватимуться відсотки, а це вже додатковий доход.

Метод №3. "По нулях"

За допомогою даного методу можна накопичити гроші на новий ноутбук, пральну машину або мобільний телефон. Щоб ним скористатися, потрібно регулярно округляти залишок своїх грошей на картці і/або в гаманці до десятих чи сотих. Наприклад у вас на картці залишилося 3244 гривні. Значить 44 гривні потрібно відправити в скарбничку, щоб на рахунку залишилася кругла сума. Таку процедуру можна проводити щотижня, щомісяця або щодня.

Ми розповіли вам про головні принципи накопичення коштів. Не обов'язково використовувати всі поради відразу. Спробуйте для початку що-небудь одне і ви побачите як ваші фінансові звички почнуть змінюватися на краще. Отриманий успіх послужить мотивацією для подальших експериментів.

Автор: Компанія “Miloan”
01.03.2021
views
1677  переглядів
shares
0