Які звички варто запровадити у Новому році, щоб заробляти більше

Які звички варто запровадити у Новому році, щоб заробляти більше
Loader

Фінансова грамотність — базова навичка, яка необхідна кожній людині. Вона так само важлива, як і знання математики чи рідної мови. Тільки ось фінансової грамотності не вчать у школах та університетах. Цю навичку необхідно набувати самостійно.

Для навчання ефективним фінансовим інструментам, інвестиціям та іншим способам поводження з грошима потрібно проходити профільні курси та читати літературу. Ми зібрали список найважливіших правил, які допоможуть заробляти більше.

Ведіть облік доходів та витрат

Найбільша помилка більшості людей – хаотично витрачати гроші. Починати фінансове планування слід із створення особистої амбарної книги: фіксуйте всі свої доходи (у тому числі подарунки та підробітки) та витрати (аж до покупки жуйки в кіоску).

Таким чином, ви зможете розрахувати реальні витрати, визначити ті, які можна виключити, і почати економити.
Навести лад у своїх фінансах ніколи не буває пізно. Новий рік — саме час починати упорядковувати власну бухгалтерію.

Мінімізуйте бездумні витрати

Вигідні пропозиції – причина більшості бездумних витрат. Маркетологи часто підкуповують нас акціями на кшталт «2 за ціною 1» тощо. Тут ми вже починаємо купувати те, що нам скоріше за все вдома не потрібно.

Ми відібрали для вас найефективніші поради, які допоможуть уникнути зайвих витрат.

  1. Уважно дивіться цінник. Магазини навчилися використовувати колір цінника, щоб обдурити покупця (червоний колір – знижка). Зверніть увагу: за що ціна? Іноді на товари вказують вартість не за одиницю, а за 100 грамм товару.
  2. Купуйте те, що справді потрібно. Завдання розпродажу: продати максимальну кількість товару щоб там не було. Часто ми купуємо під час таких розпродажів те, що нам насправді не потрібно вдома.
  3. Складіть список для походу до магазину. Кожен помічав за собою: прийшов до магазину за хлібом, а вийшов із трьома величезними пакетами продуктів, більшість із яких ніхто не їстиме. Складайте перелік необхідних покупок перед походом до магазину. Таким чином ви зможете заощаджувати гроші.

Багато бізнесменів кажуть: заощадив = заробив. Раціональне використання грошей дозволить вам не витрачати зайвого, а значить направити гроші, що залишилися, на щось дійсно необхідне.

Створіть фінансовий план

Визначте великі витрати, які ви хочете зробити у наступному році: зробити перший внесок за нерухомість, придбати машину або купити новий ігровий комп'ютер. З урахуванням своїх доходів та витрат розрахуйте: на що ви зможете відкласти протягом року? Можна визначити пріоритетність покупок та спланувати свої витрати.

Дотримуйтесь фінансового плану, який склали. Уникайте бездумних витрат і рухайтеся до своєї мети. Таким чином ви зможете поетапно розвиватися та ставати більш незалежними фінансово.

Створіть фінансову подушку

Ви можете відкладати гроші на депозит або вкладати в активи з низькими ризиками (дорогоцінні метали, облігації чи акції стабільних компаній з історією). Ці гроші дозволять почуватися впевненіше, зможуть убезпечити у разі форс-мажорів та можливо приносити невеликий прибуток.

Уникайте витрат із цього резерву. Він може бути використаний тільки у разі гострої необхідності, але не на подарунки або чергові ваші забаганки.

Будьте обережні з боргами

Брати і давати гроші у борг треба дуже обережно. Якщо ви плануєте взяти гроші в борг, тоді важливо зрозуміти, чи ці гроші необхідні. Ви твердо вирішили кредитуватися — оцініть свої можливості реально, розрахуйте свої доходи та джерела погашення боргів.

Позичати краще ту суму, яку ви готові втратити. Навіть близький друг може виявитися в обставинах, коли не матиме можливості виплатити вам борг, а отже, цей процес може затягнутися на невизначений термін. У борг можна давати під розписку чи інші гарантії, але це може негативно вплинути на стосунки з людиною.

Почніть отримувати пасивний дохід

Вільні гроші можна інвестувати, щоб отримати додатковий дохід. Навіть невелику суму можна розмістити на брокерських рахунках, де фахівці будуть керувати вашими коштами і заробляти вам. Якщо ви хочете заробляти ще більше, то можете самостійно ризикнути і спробувати торгувати на біржах.

Розмістити гроші можна на депозитному рахунку. Банк виплачуватиме вам відсоток від суми вкладу за можливість використовувати ваші гроші у своїй роботі. Такий спосіб отримання пасивного доходу безпечніший, оскільки банківські вклади захищені державою, отже повернення грошей гарантоване.

Визначте пасиви та активи

Активи приносять вам дохід, а в пасиви ви змушені вкладати гроші. Ви можете самостійно провести аудит речей, які приносять вам гроші, та тих, які ці гроші у вас забирають.

Наприклад, автомобіль може бути пасивом, якщо він ніяк не задіяний у роботі, і ви тільки вкладаєте гроші (заміна шин, страховка, технічний огляд, регулярне обслуговування тощо). Погляньте на своє майно більш реально та раціонально. Можливо, частину можна продати або здати в оренду, а гроші реінвестувати в те, що приноситиме гроші.

Як запровадити нові звички?

Кожному з нас складно змінювати своє життя та заводити нові звички. На перших етапах потрібно змушувати себе дотримуватися цих простих правил. Головне пам'ятати свою основну мету, наприклад, ви хочете стати повністю фінансово незалежним або розрахуватися з усіма боргами, або реалізувати заповітну мрію.

Звички не з'являться самі собою. Їх необхідно в собі виховувати та виробляти. Почніть з обліку доходів та витрат та створіть фінансовий план. Коли ви визначите для себе головну фінансову мету, у вас буде мотивація дотримуватися правил економії грошей і раціонального їх використання.

Автор: Компанія “Miloan”
04.02.2022
views
3045  переглядів
shares
3