Чи варто робити щеплення від Covid-19: все про процедуру, наслідки та досвід українців

Чи варто робити щеплення від Covid-19: все про процедуру, наслідки та досвід українців
Loader

У лютому в Україні стартував процес вакцинації проти коронавируса. В країну надійшли перші 500 тисяч доз вакцини CoviShield від виробника Serum Institute India. Станом на 5 березня, щеплення отримали понад 12 000 осіб. Наразі препарат є в лікарнях всіх регіонів України.

Як діє вакцина і чи безпечна вона для людського здоров'я? Як себе почувають люди, які вже зробили щеплення? Як записатися в чергу на процедуру через Дію і чи потрібна спеціальна підготовка? Про все це прямо зараз в нашому блозі на Miloan.ua.

Чи обов'язково робити щеплення від Covid?

Вакцинація — це добровільний процес. Людина сама повинна прийняти рішення потрібне їй щеплення чи ні. Під час вибору МОЗ закликає враховувати ступінь небезпеки коронавирусной інфекції.

У даний час в Україні проходить перша хвиля вакцинації проти Covid, а всього їх буде п'ять:

  • 1 етап: щеплення отримають медпрацівники, які лікують пацієнтів з Ковідом, а також персонал і жителі інтернатів, будинків догляду за літніми людьми, військові;
  • 2 етап: вакцинувати будуть інших медпрацівників, літніх людей старших 80 років, працівників соцсфери;
  • 3 етап: на черзі літні люди у віці від 65 до 79 років, працівники освітніх установ і структур держбезпеки;
  • 4 етап: отримати щеплення зможуть українці у віці від 60 до 64 років, люди, які мають в анамнезі хронічні захворювання, жителі тимчасово окупованих територій, ув’язнені і громадяни, що працюють в місцях позбавлення волі;
  • 5 етап: планується вакцинація решти дорослого населення. Якщо препарату буде вистачати, цей етап буде проходити паралельно з попередніми.

Щеплення від Covid — безкоштовне. Частина препарату Україна буде закуповувати за рахунок державного бюджету у компаній-виробників, а частину — отримає через COVAXAMC (глобальний механізм щодо забезпечення доступності вакцин).

Як записатися в лист очікування вакцинації від Covid?

Стати в чергу на щеплення може кожен громадянин України використовуючи державну платформу Дія. Ми вам розповімо як це зробити:

  • зареєструйтесь або авторизуйтесь на diia.gov.ua;
  • в розділі Послуги виберіть Запис в лист очікування вакцинації від COVID-19;
  • вкажіть, чим ви займаєтеся і в якому населеному пункті хочете вакцинуватися;
  • після підтвердження запису стежте за повідомленнями в Дії.

Записатися можна також через додаток Дія на смартфоні або звернувшись в контакт-центр МОЗ.

Зверніть увагу, що особам, які за планом повинні отримати щеплення в перші чотири етапи вакцинації, записуватися в лист очікування не потрібно. Передбачається, що попередній запис дозволить правильно розподілити вакцину по регіонах, уникнути зайвих контактів і черг.

Станом на 5 березня на вакцинацію в онлайн-режимі записалися понад 127 тисяч осіб.

Дія — це сервіс, за допомогою якого можна отримати державні послуги онлайн. З 2020 року за наявності електронних документів (id-карти або закордонного паспорта) всі нові клієнти компанії Мілоан можуть пройти процедуру спрощеної ідентифікації через додаток Дія на смартфоні. Це прискорює процедуру оформлення позики і підвищує ймовірність схвалення.

День Х. Як підготувати організм до щеплення?

Лікарі кажуть, що проходити якусь спеціальну підготовку перед щепленням від Ковіду не потрібно. Якщо людина записалася в чергу, йому попередньо прийде повідомлення, в якому будуть зазначені дата, час і адреса медзакладу, де його вакцинують.

У лікарні лікар повинен провести огляд пацієнта і оцінити його стан. Укол робиться в плече. Для вакцинації планується використовувати препарати таких виробників: AstraZeneca (Covishield), Pfizer / BioNTech, SinovacBiotech, Novavax. Після уколу рекомендують півгодини провести в спокої. Цей час можна провести в кімнаті очікування в лікарні.

Робити щеплення дозволяється, навіть тим людям, які вже перехворіли коронавірусом.

Чи безпечна вакцина від Covid-19? Побічні ефекти

Вакцина — це медичний препарат, який готує організм до боротьби з вірусами і бактеріями (збудниками захворювань). У їх складі є ослаблені мікроорганізми, або їх частинки, що викликають захворювання. Коли препарат потрапляє в організм людини, імунна система починає ці мікроорганізми розпізнавати, реагувати і виробляти антитіла, щоб з ними боротися.

Захворіти від самого щеплення проти Ковіда неможливо. Однак незначні побічні ефекти допускаються:

  • хворобливість або припухлість в місці уколу;
  • підвищення температури тіла;
  • озноб;
  • головний біль;
  • лихоманка;
  • підвищена стомлюваність.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

За статистикою, в Україні на 10 000 проведених вакцинацій зафіксовано всього 126 випадків побічних ефектів — 1,2%. Йдеться про незначні алергічних реакцій, більшість з яких мали легку форму.

У Міністерстві охорони здоров'я запевняють, що всі препарати, які надійшли і будуть надходити в подальшому в Україну проходять тести і клінічні випробування. Крім того, вакцина проти коронавірусу схвалена ВООЗ. Це свідчить про її безпечність та ефективність в боротьбі із захворюванням.

Україна стала 95-ю країною, яка почала вакцинацію від коронавірусу. Зараз в світі зроблено більше 210 мільйонів щеплень. Ця цифра на перший погляд здається величезною, але насправді вона дуже маленька. Для досягнення колективного імунітету потрібна вакцинація мільярдів людей. Тільки при такому результаті можна буде зупинити передачу вірусу, що викликає Covid-19.

Автор: Компанія “Miloan”
02.04.2021
views
1345  переглядів
shares
0