Що таке біткоїн простими словами?

Що таке біткоїн простими словами?
Loader

Що таке біткоїн? Напевно ви чули, що це криптовалюта, що її курс часто буває нестабільним, що в багатьох країнах світу цифровими грошима можна розплачуватися за товари та послуги. Щоб трохи систематизувати ваші знання, ми спробуємо пояснити простими словами, що таке біткоїн, хто його придумав, де можна взяти монету і як використати з користю.

Що таке біткоїн?

Біткоїни — це найперша і найпопулярніша в світі цифрова валюта. Її не можна роздрукувати і помацати, так як 100% її основи складають криптографічні методи.

Біткоїн — повністю децентралізована валюта. Це означає, що вона не підкоряється ніяким регуляторам і банкам. Курс не залежить від стану економіки і подій ні політичних аренах. Це головна відмінність криптовалюти від інших платіжних одиниць. Всі розрахункові операції з біткоїнами між суб'єктами здійснюються з використанням криптологічних ключів. Вони захищають транзакції від неправомірного втручання третіх осіб.

Хто придумав біткоїни?

Перша згадка про біткоїни датується жовтнем 2008 року. Тоді розробник під псевдонімом Сатоши Накамото створив і опублікував файл з описом протоколу і принципу роботи платіжної системи. Через три місяці були згенеровані перші 50 BTC. Після 2010 року про Сатоши Накамото ніхто нічого не чув. Є припущення, що це була не одна людина, а ціла група розробників.

Скільки біткоїнів в світі?

На етапі створення біткоїну була ідея зробити його аналогом золота. Це метал, яким підтверджена велика частина сучасних грошей. Він відрізняється від паперових грошей тим, що є обмеженим ресурсом. Кількість біткоїнів також обмежена і складає 21 млн. Коли загальна кількість монет досягне цього значення — емісія припиниться, що в свою чергу дозволить уникнути інфляції. Останній біткоїн повинен бути випущений в травні 2140 року. На сьогоднішній день кількість біткоїнів в світі досягає 19 млн.

Що таке майнінг біткоїнів?

Щоб отримати золото, потрібно його здобути. На видобуток металу витрачається людська праця, на видобуток криптовалюти — праця комп'ютера. Процес видобутку біткоїну називається майнінг. Для видобутку біткоїнів процесору потрібно вирішити ряд головоломок і згенерувати хеш (унікальне число). Якщо результат буде відповідати усім критеріям — відбудеться створення блоку біткоїнів. Для цього застосовується метод брутфорса, на який процесори витрачають великий ресурс. Зверніть увагу, що криптовалюта видобувається блоками, а не окремо.

На майнінг криптовалют витрачається велика кількість електроенергії. Вчені Кембриджа дійшли висновку, що річне виробництво біткоїну вимагає більше електроенергії, ніж її споживають жителі Аргентини за той же відрізок часу.

Як отримати біткоїни?

Отримати біткоїни можна декількома способами:

Купівля біткоїнів в онлайн-обміннику вважається найпростішим і найшвидшим способом. Зробити це можна навіть без реєстрації на сайті.

Наприклад, щоб купити біткоїни через сервіс Coin24, потрібно:

  • перейти на офіційний сайт обмінника;
  • вказати валюту, яку ви хочете віддати і яку хочете отримати;
  • вказати суму;
  • вибрати платіжну систему і тип розрахунку;
  • вказати номер гаманця;
  • ввести особисті дані: ім'я, прізвище, e-mail, телефон.

Після відправки заявки ви отримаєте посилання на оплату. Біткоїн або його частина надійде на ваш рахунок через кілька хвилин.

Крім Coin24 є й інші популярні онлайн-обмінники, за допомогою яких можна купити або обміняти криптовалюту: BitCoin24, 60cek, 7Money. Серед бірж користуються попитом Binance, EXMO, Kuna.

Де зберігати біткоїни?

Для зберігання біткоїнів знадобиться гаманець. Вони бувають декількох видів:

  • онлайн-гаманець — найбільш оптимальний варіант для тих, хто тільки знайомиться зі світом цифрових грошей;
  • автономний гаманець — програма, яку можна завантажити на комп'ютер і смартфон;
  • апаратний гаманець — USB-пристрій, який працює без підключення до інтернету;
  • паперовий гаманець — аркуш паперу з голограмою (більше підходить для користувачів з досвідом).

Одним з найбільш надійних вважається гаманець Blockchain Wallet. Для його створення знадобиться тільки e-mail та доступ в інтернет.

Як заробити на біткоїнах?

Існує кілька способів заробітку на криптовалюті:

  • інвестування — купівля біткоінів з очікуванням зростання ціни і вигідним перепродажем;
  • трейдинг — заробіток на біржах на коливаннях курсу криптовалюти;
  • стейкінг — отримання винагороди за підтримку працездатності блокчейнів;
  • майнінг — видобуток криптовалюти з подальшим перепродажем;
  • Airdrop — роздача монет за виконання певних дій;
  • створення онлайн-обмінника — реєстрація компанії, що спеціалізується на обміні криптовалют.

Незважаючи на те, що криптовалюти сьогодні сприймаються більше як актив для інвестицій, їх також можна використовувати для розрахунку за товари та послуги. Купити за біткоїни можна що-завгодно: від їжі і напоїв до нерухомості.

Біткоїн: прогноз-2022

Початок 2022 року виявився непростим для біткоїну. У січні вартість криптовалюти знизилася до мінімуму з липня 2021-го, а порівняно з рекордним листопадом подешевшала майже вдвічі. 1 січня біткоїн коштував близько 42 тис. доларів, а 10 січня — менше 36 тисяч. Наприкінці січня біткоїн оцінювали у 33–38 тис. доларів.

У наступні місяці вартість біткоїну може знизитися ще більше. У той же час аналітики Bloomberg упевнені, що корекція може незабаром завершитися і тренд розвернеться у зворотний бік — до зростання. Цьому можуть сприяти такі фактори:

  • прискорення інфляції у США: неконтрольовані рухи на ринках можуть спровокувати зростання криптовалюти;
  • активність "китів": вартість біткоїну може різко піти вгору, коли великі інвестори почнуть скуповувати криптовалюту;
  • схвалення ETF на біткоїн зі "спотового" ринку: це може спровокувати новий імпульс і змінити тренд ринку на висхідний.

За позитивним сценарієм у 2022 році вартість біткоїну може підскочити до 100 тис. долларів, за негативним — опуститися нижче 30 тисяч. 

На сьогоднішній день біткоїн перебуває на етапі відновлення після січневого падіння. На момент написання статті його курс становить 38,6 тис. дол./1BTC.

Автор: Компанія “Miloan”
23.02.2022
views
7295  переглядів
shares
0