Що таке кредитні канікули в Україні?

Що таке кредитні канікули в Україні?
Loader

Якщо у вас виникли фінансові труднощі, які не дозволяють найближчим часом здійснювати платежі по кредиту, скористайтеся можливістю оформити кредитні канікули. Це трохи пом'якшить боргові зобов'язання і допоможе швидше впоратися з труднощами. Кредитні канікули це своєрідна відстрочка, яку можна отримати від банку на термін до 6 місяців. В цей час доведеться оплачувати тільки відсотки по позиці, основну суму можна буде повернути пізніше.

З нашої публікації ви дізнаєтеся: хто має право претендувати на кредитні канікули, за яким порядком відстрочки надаються в період карантину, а також про умови оформлення канікул в різних банках.

Хто має право на кредитні канікули?

Послуга "Кредитні канікули" доступна всім українським позичальникам, які раніше здійснювали платежі без прострочень, але в силу обставин, що склалися не можуть продовжувати це робити. Щоб отримати відстрочку, потрібно звернутися в банк з відповідною заявою.

Нагадаємо, що в березні 2020 року Верховна Рада прийняла закон про кредитні канікули, який дозволив клієнтам банків і МФО тимчасово не виконувати свої боргові зобов'язання. Постанова була затверджена з метою полегшити життя громадян в період запобігання виникненню і поширенню COVID-19. 31 квітня Рада подовжила дію відстрочок до 30 червня, а потім — ще до 31 липня 2020 року. Кредитні канікули на час карантину позбавляли позичальників від нарахування пені та штрафів за прострочення. У вересні Національний банк закликав фінустанови завершити дію всіх пільгових умов кредитування до початку грудня.

У звичайний час в банках України надаються кредитні канікули для військовослужбовців, учасників АТО, юросіб, ФОП, позичальників-фізосіб, які користуються іпотекою, автокредитом або яким-небудь іншим видом позик. Однак в кожній фінустанові існують обмеження. Про них ви зможете дізнатися, звернувшись в банк безпосередньо.

Відомо, що кредитні канікули для фізичних осіб можуть надаватися у вигляді відстрочки щомісячного платежу або його частини, відстрочення оплати відсотків або основної суми боргу. Не забувайте, що гроші все одно доведеться повертати. Банк продовжить термін кредитування або розподілить суму, яку не отримав на місяці, що залишилися.

Як оформити кредитні канікули?

Для оформлення кредитних канікул у позичальника повинні бути вагомі причини. У список можна включити:

  • захворювання боржника або його близького родича;звільнення з роботи;
  • затримку зарплати на кілька місяців;
  • банкрутство організації, в якій працює позичальник;
  • нанесення істотної шкоди майну в результаті катаклізмів або неправомірного втручання третіх осіб.

Більш охоче фінустанови йдуть назустріч позичальникам, які сумлінно виконують боргові зобов'язання. Згідно із законом банк має право відмовляти в кредитних канікулах всім клієнтам, крім військовослужбовців.

Щоб отримати кредитні канікули в Україні, потрібно виконати наступні кроки:

  • звернутися до банківської установи, яка видала вам позику;
  • скласти заяву (зазвичай банки надають бланк, який просто потрібно заповнити);
  • надати документи: паспорт, ІПН, військовий квиток (при наявності), документ, що підтверджує необхідність відстрочки;
  • дочекатися рішення банку (на розгляд заяви може піти кілька днів);
  • підписати договір про надання відстрочки.

Для отримання кредитних канікул на період карантину також потрібно звертатися в банк. Автоматично відстрочки не надаються. У період дії в Україні жорстких обмежувальних заходів документи дозволялося подавати дистанційно. Більшість банків охоче пішли назустріч клієнтам у період карантину. Кредитні канікули позичальникам пропонували ПриватБанк, Альфа-Банк, Ощадбанк, ПУМБ та інші фінустанови. Пом'якшені карантинні умови діяли до 1 серпня 2020 року.

На питання "Скільки тривають кредитні канікули?" не можна відповісти однозначно. Все залежить від вашого фінансового становища. Найдовші кредитні канікули надаються за іпотечним кредитом — до 12 місяців. Максимальний термін відстрочки по споживчих позиках становить 6 місяців.

Чи є кредитні канікули в МФО?

Офіційно послуги кредитні канікули в МФО не існує, проте в період карантину, виконуючи вимоги закону, фінансові компанії йшли назустріч клієнтам і не нараховували пеню і штрафи за прострочення. У список організацій, які лояльно поставилися до положення позичальників увійшли компанії:

  • Мілоан;
  • Майкредіт;
  • Манівео;
  • Дінеро;
  • Укрпозика.

Зокрема компанія Мілоан пропонувала клієнтам продовжити кредитний період на 6 місяців зі ставкою 0,01% на залишок боргу. Укрпозика і Дінеро впровадили нову послугу "Пролонгація в подарунок". Майкредіт пропонувала розбити оплату кредиту на 6-10 платежів. Манівео призупинила нарахування штрафів за прострочення.

У звичайний період єдиним способом пом'якшення боргових зобов'язань в МФО вважається пролонгація. Це послуга, що дозволяє продовжити період користування позикою на певний термін. Для її підключення потрібно погасити фактично нараховані відсотки.

На яких умовах можна отримати кредитні канікули в банку?

Перш ніж звертатися в банк, слід розібратися в умовах кредитування, які він пропонує. Можливість оформлення кредитних канікул — це досить важливий момент, адже фінансові труднощі можуть виникнути у житті кожного позичальника і позиція банку в подібних ситуаціях часто буває вирішальною.

Найвигідніший варіант кредитних канікул для позичальника — це перенесення платежів. Як це працює?

  1. Людина оформляє відстрочку на 3 місяці.
  2. Термін дії договору переноситься на 3 місяці.
  3. Після канікул платежі за графіком відновлюються у звичайному режимі.

На жаль, за такою схемою працюють небагато фінустанов. Найчастіше при оформленні відстрочки сума пропущених платежів, що включає тіло кредиту та відсотки, розподіляється між наступними платежами. В результаті, розмір щомісячного платежу збільшується.

Повне відстрочення платежів: приклад розрахунку

Давайте розберемося, скільки потрібно буде платити за кредитом позичальнику при повному відстроченні платежів.

  1. Термін кредиту, що залишився — 16 міс.
  2. Щомісячний платіж — 8000 гривень.
  3. Термін кредитних канікул — 4 місяці.
  4. Розмір щомісячного платежу у період кредитних канікул — 0 гривень.
  5. Розмір щомісячного платежу після відстрочки — 10 670 (8000*16/12).

Як бачимо, у даному випадку після кредитних канікул сума щомісячного платежу збільшиться з 8000 до 10 670 гривень.

Щоб отримати відстрочку потрібно особисто звертатися в банк з доказами тимчасової втрати платоспроможності. Альтернативою кредитним канікулам можуть послужити такі послуги, як реструктуризація, рефінансування боргу та пролонгація.

Автор: Компанія “Miloan”
08.02.2022
views
8756  переглядів
shares
1