Головні новини світу кредитування у 2021 році

Головні новини світу кредитування у 2021 році
Loader

Як змінився ринок кредитування в Україні у 2021 році? Ми вирішили підбити підсумки та розповісти про топові новини минулого року, які вже стали історією.

Нові правила видачі мікропозик

З 1 січня 2021 року набрав чинності зміни, внесені до закону про споживче кредитування.

Що змінилося?

  1. Обмеження сум штрафів та пені. Максимальна сума штрафів і пені не може бути вищою за подвійну суму тіла кредиту, але за умови якщо розмір позики не перевищує мінімальну зарплату. Наприклад, якщо позичальник отримав 4000 гривень, то максимальна сума пені та штрафів не повинна перевищувати 8000 гривень.
  2. Заборона зміни ставки. Заборонено змінювати відсоток за мікропозикою, порядок розрахунку ставки та порядок сплати відсоткового боргу у бік погіршення умов для позичальника.
  3. Кредитна історія. На етапі оформлення кредиту позичальник повинен дати згоду на доступ до його кредитної історії. Без цієї згоди кредитор немає права прийняти заявку до розгляду. Крім цього, кредиторів зобов'язали передавати інформацію про всі споживчі кредити хоча б в одне бюро кредитних історій, що належать до Єдиного реєстру.
  4. Безмежна кількість мікрокредитів. Закон захищає кредитні компанії від зростання проблемної заборгованості та забороняє видавати безмежну кількість кредитів позичальникам, які не збираються їх погашати.
  5. Кредитний паспорт. Фінансові компанії більше зобов'язані надавати клієнтам кредитний паспорт перед підписанням кредитної угоди, якщо розмір позики не перевищує мінімальну зарплату.

Нагадаємо, що з 2021 року діяльність небанківських фінансових компаній розпочав регулювати Нацбанк. Нацкомфінпослуг, яка раніше контролювала цей сектор, припинила свою роботу.

2. Новий закон про колекторів в Україні

У липні 2021 року почав діяти новий закон про колекторів. Що він забороняє, а що дозволяє?

  1. Заборонено розповідати про заборгованість родичам позичальника.
  2. Заборонено використовувати функцію автодозвону, шантажувати та погрожувати боржнику.
  3. Заборонено пред'являти вимоги позичальнику, не представившись і не назвавши ім'я компанії. На вимогу боржника колектор повинен протягом 7 днів надати підтверджуючі документи.
  4. Абсолютно всі колекторські агенції мають бути внесені до Реєстру НБУ.
  5. Банки та фінансові компанії повинні інформувати клієнтів про те, з якими колекторськими фірмами співпрацюють.
  6. За порушення закону загрожують санкції: штраф, виключення із реєстру, кримінальна відповідальність.

Закон про колекторів не забороняє стягувати кредитну заборгованість, але робить цей процес більш цивілізованим.

3. Розкриття інформації про споживчі позики

НБУ затвердив вимоги щодо розкриття МФО інформації про умови споживчих позик та їхню повну вартість.

Вимоги стосуються інформації на сайтах фінансових організацій, реклами, а також відомостей, які надаються клієнту під час користування кредитом. Позичальник повинен знати: за якою ставкою нараховуватимуться відсотки; чи стягуватимуться додаткові комісії; що буде у разі порушення строку погашення позики; за яких умов можна здійснити дострокове погашення тощо.

Розпорядження набуде чинності у січні 2022 року. Крім того, у другому кварталі 2022 року на сайтах усіх небанківських компаній повинні з'явитися калькулятори для розрахунку витрат на кредит. У НБУ наголошують, що реклама позик, які видаються під 0,01%, не повинна вводити позичальників в оману. Зазначення однієї ​​тільки привабливої ​​для споживача ставки буде вважатись неприпустимим.

4. Доступна іпотека: кредити на житло під 7%

У березні 2021 року українські банки почали надавати доступні іпотечні кредити за державною програмою. Станом на 25 листопада 2021 року українці оформили житлові кредити майже на 1 млрд гривень. Підписано 1135 договорів. Найбільш активними учасниками держпрограми були мешканці Києва, Київської, Львівської, Харківської та Волинської областей.

На даний момент оформити "доступну іпотеку" можна на таких умовах:

  • предмет іпотеки — нерухомість без вікових обмежень (для міст мільйонників — не старше 10 років);
  • сума кредиту — до 2 млн гривень;
  • ставка — 7% річних;
  • початковий внесок — 15%;
  • термін кредитування — до 20 років.

Нормативна площа майна становить 50 кв.м на одну особу або сім'ю із двох осіб + додатково 20 кв.м на кожного наступного члена сім'ї.

5. "Українська мрія" - нова кредитна держпрограма від Зеленського

Президент Володимир Зеленський анонсував запуск нової кредитної держпрограми "Українська мрія" у рамках свого виступу у Верховній Раді зі щорічним Посланням.

Нова держпрограма дозволить громадянам, які чесно сплачують податки на отримання кредитів під 5% річних у гривні. Оформити позику можна буде на покупку нерухомості, електромобіля, здобуття освіти.

Точна дата запуску програми поки що не розголошується.

Ну що ж, тепер ви знаєте, що змінилося у світі кредитування у 2021 році. Miloan обіцяє тримати вас в курсі найактуальніших фінансових новин, які ви завжди зможете прочитати в нашому блозі.

Автор: Компанія “Miloan”
06.01.2022
views
1006  переглядів
shares
1