Іпотека під 7% в Україні: умови отримання кредиту на покупку квартири

Іпотека під 7% в Україні: умови отримання кредиту на покупку квартири
Loader

"Ми обіцяли зробити все, щоб у молодих сімей голова боліла тільки від одного питання: що ж їм вибрати — квартиру в місті чи заміський будиночок".

Володимир Зеленський, Президент України

Такими словами анонсував запуск нової іпотечної програми глава держави Володимир Зеленський у своєму відеоблозі в Instagram. Відповідно до її умов, отримати кредит на первинне житло можна буде під 7% річних. Це гранична ставка, яка після 1 березня підвищуватися не буде. Видавати доступні кредити на першому етапі будуть тільки державні банки.

Ми вирішили розібратися, на яких умовах можна буде отримати іпотеку, які вимоги до позичальників будуть пред'являти банки і чи є підводні камені в новій державній програмі.

Мета програми "Доступна іпотека"

Чи реально в Україні молодій сім'ї накопичити грошей на нове житло? Реально, але збирати доведеться дуже довго. У липні експерти проводили дослідження, щоб дізнатися скільки років потрібно відкладати гроші на однокімнатну квартиру сім'ї з двох дорослих, обоє з яких мають середній дохід. Ось результати:

  • в Харкові — 14,4 року (1 242: 152 грн);
  • в Одесі — 12 років (1 094 427 грн);
  • у Львові — 11,5 року (1 009 499 грн);
  • в Дніпрі — 8,4 року (879 831 грн);
  • в Запоріжжі — 7,4 року (767 815 грн);
  • в Києві — 7,2 року (1 045 607 грн).

Підсумки дослідження багато українців вважають суб'єктивними, адже середні зарплати в нашій країні отримують далеко не всі. До того ж чимало сімей, мріючи про своє житло, змушені тіснитися в орендованих квартирах, які в містах коштують дуже дорого. А ще потрібно купувати продукти, медикаменти, сезонний одяг, платити за комуналку, час від часу відвідувати культурні та розважальні заходи...

Щоб українці платили за своє житло, а не за наймане, уряд розробив спеціальну пільгову кредитну програму. На відміну від програми "Доступне житло", яка сьогодні працює в Україні, іпотеку під 7% зможуть оформити всі громадяни країни, а не тільки молоді сім'ї.

Ознайомитися з умовами кредитування, порядком укладення іпотечних договорів і так сказати "процесом зсередини" можна відкривши постанову №63, затверджену Кабінетом міністрів на початку 2021 року. У ній повідомляється, що з державного бюджету буде компенсуватися частина ставки банку, щоб позичальник міг оформити кредит на житло під знижений відсоток.

На яких умовах можна отримати іпотеку під 7%?

Оформити пільгову іпотечну позику можна на наступних умовах:

  • вартість нерухомості: до 2,5 млн гривень;
  • максимальна сума кредиту: 2 млн гривень;
  • термін погашення: до 20 років;
  • процентна ставка для покупця: до 7% річних;
  • початковий внесок: 15%.
  • розмір банківських комісій: до 0,5% суми кредиту.

На момент погашення іпотеки позичальнику має бути не більше 70 років.

В кредит можна брати тільки нове житло, не старше 3 років. Допускається оформлення іпотеки на недобудовані об'єкти. Це можуть бути як приватні будинки, так і квартири.

Зверніть увагу, що в договорі буде встановлена ​​стандартна ставка. Вона розраховується за формулою:

середня прибутковість річних депозитів + ​​4,5% річних на добудоване житло або + 7% на недобудовані об'єкти.

Середня депозитна ставка щодня публікується на сайті Національного банку. На сьогоднішній день вона становить 8,3%. Додамо до цього числа 4,5% і отримаємо іпотечну ставку 12,8% річних на готові об'єкти і 15,3% на квартири і будинки, які ще не здані в експлуатацію. Все, що вище 7% буде сплачувати держава.

Хто може оформити доступний кредит на житло?

Скористатися пільговою програмою можуть наступні категорії осіб:

  • люди, які не продавали нерухомість протягом останніх п'яти років (крім ВПЛ);
  • українці, які стоять на квартирному обліку;
  • громадяни, які потребують кращих житлових умовах (потрібно офіційне підтвердження);
  • люди, які живуть в гуртожитках;
  • громадяни, які мають невелике житло (до 13,65 кв.м);
  • переселенці;
  • молоді сім'ї;
  • держслужбовці, працівники освітньої та медичної сфери.

Розмір середнього доходу позичальника не повинен перевищувати п'ятикратний розмір середньої зарплати в області, в якій планується придбання майна. Це ж стосується і членів сім'ї покупця.

Є ще один нюанс. Пільгова ставка в 7% не буде діяти якщо площа нерухомості буде більше нормативної. За новими стандартами на сім'ю з двох осіб, так само як і на самотнього українця відводиться 50 кв. м. + додаткові 20 кв. м на 3-го, 4-го, 5-го члена сім'ї.

Іпотека під 7%: "підводні камені"

Чи справді державна програма настільки вигідна для позичальників, як заявляють в уряді? Чи є ризики?

Ставка 7% на весь термін погашення

Держава гарантує компенсацію частини вартості іпотеки на весь період користування позикою — максимум на 20 років.

Ризики: в країні може змінитися влада, яка змінить умови кредитування або просто закриє програму; позичальникові доведеться відшкодовувати банку повну вартість кредиту (12,8% або 15,3%).

Договір укладається з банком

Позичальник буде укладати кредитну угоду не з державою, а з банком.

Ризики: якщо в державній скарбниці не вистачить грошей для фінансування іпотечної програми, клієнтові доведеться платити за поточними ставками, які по кишені далеко не всім.

Іпотеку зможуть отримати всі, хто її потребує

Уряд запевняє, що отримати пільговий кредит на житло зможуть всі, хто потребує покращення житлових умов. Категорії осіб, які можуть розраховувати на схвалення, ми перерахували вище.

Підводні камені: кожен позичальник повинен буде підтвердити наявність доходу, частина якого він буде використовувати на погашення кредиту; також потрібно буде підтвердити походження коштів, спрямованих на виплату початкового внеску.

Іпотека під 7% — це прорив в житловому кредитуванні України. До сих пір через захмарні відсоткові ставки і банківські комісії люди не могли собі дозволити навіть думати про покупку квартири або будинку в кредит. Будемо сподіватися, що нова державна програма допоможе кардинально змінити ситуацію і вже в цьому році тисячі українців зможуть похвалитися новими, а головне власними! квадратними метрами.

Автор: Компанія “Miloan”
04.03.2021
views
1070  переглядів
shares
0