Іпотека під 7%: новини пільгового кредитування в Україні

Іпотека під 7%: новини пільгового кредитування в Україні
Loader

Державну програму "Доступна іпотека під 7%" планують розширити. Про це повідомляє прес-служба АТ “Укрфінжітло” в Facebook, посилаючись на заступника голови Офісу Президента Кирила Тимошенко. У найближчі роки українці зможуть скористатися послугою фінансового лізингу.

Верховна Рада України в квітні прийняла в першому читанні законопроект, яким передбачається внесення змін до Держбюджету України на 2021 рік. Мається на увазі пункт про впровадження механізмів щодо забезпечення громадян житлом. За словами Тимошенко, вже зовсім скоро українці зможуть отримати близько 8000 іпотечних кредитів і ще 12000 квартир за договором фінансового лізингу.

Поступово Україна перейшла до другого етапу реалізації ініціативи президента Володимира Зеленського про забезпечення громадян доступним житлом. Ринок іпотечних кредитів почав активну фазу розвитку. Нагадаємо, що відповідальність за реалізацію проекту держава поклала на ЗАТ "Укрфінжітло".

Як придбати квартиру в лізинг за новою програмою?

За словами Тимошенко, отримати квартиру в лізинг за новою програмою зможуть соціальні групи населення:

  • медпрацівники;
  • військовослужбовці;
  • викладачі;
  • співробітники правоохоронних органів;
  • рятувальники.

Можливо після запуску програми цей список доповнять переселенці Криму і Донбасу.

Ставка за новою програмою становитиме всього лише 5%. Перший внесок не потрібний.

Простими словами покупка житла в лізинг — це можливість придбати квартиру або будинок, який орендується. Той, хто бажає придбати житло укладає договір з лізингодавцем і кожен місяць сплачує йому частину вартості об'єкта. Нерухомість перейде у власність орендаря тільки після того, як він сплатить всю суму.

Щоб запустити програму покупки житла в лізинг, державі потрібно буде закупити певну кількість об'єктів. Що це за нерухомість, де вона буде розташована, яким вимогам вона повинна відповідати — поки невідомо.

Що краще: лізинг чи іпотека під 7%?

Головним "плюсом" лізингу вважається відсутність первинного внеску. Для багатьох саме це є головною перешкодою для оформлення іпотеки. У той же час розмір щомісячних платежів для орендарів буде великим, адже відсотки будуть нараховуватись на всю вартість житла. Компенсувати цей недолік в державному уряді планують низькою ставкою.

Ще однією перевагою лізингу вважається свобода. Договір оренди можна буде розірвати: наприклад, при бажанні переїхати в інше місто. Тоді лізингодавець буде змушений повернути орендарю частину сплачених коштів.

Головним недоліком нової програми є те, що нерухомість до кінця буде знаходитися у власності лізингодавця. При оформленні іпотеки об'єкт відразу переходить у власність покупця, незважаючи на те, що до кінця періоду погашення майно буде знаходитись під заставою у банку.

Як проходить реалізація програми "Доступна іпотека" в Україні?

Для початку давайте згадаємо загальні умови державної програми "Доступна іпотека під 7%".

  1. Вартість нерухомості — до 2,5 млн гривень.
  2. Перший внесок — 15%.
  3. Термін погашення — до 20 років.
  4. Ставка — 7% (все що вище сплачує держава).
  5. Предмет іпотеки: квартира, права власності на неї, житловий будинок з земельною ділянкою, недобудова.
  6. Площа об'єкту: 50 кв.м. на одну людину або сім'ю з двох осіб + 20 кв. м на кожного члена сім'ї.
  7. Вік об'єкта — до 3 років.

Позичальник повинен бути громадянином України віком до 50 років. Його щомісячний дохід не повинен перевищувати 10 середніх зарплат в регіоні, в якому планується покупка нерухомості. При цьому у власності у покупця може бути не більше 50 кв.м житлової площі.

Протягом місяця після запуску програми "Доступна іпотека" пропозицією скористалися тільки 59 сімей. При цьому заявок надійшла космічна кількість.

Чому кредити на житло отримали не всі бажаючі? Експерти в якості причини називають додаткові вимоги банків. В основному вони стосуються доходів і наявності майна у власності. Так, наприклад Кредобанк відмовляє в оформленні іпотеки громадянам, які володіють нерухомістю, навіть якщо її площа нижча 50 кв.м. В Ощадбанку взагалі діє унікальна схема. Тут віднімають квадратуру, яка знаходиться у власності позичальника та його чоловіка/дружини від площі об'єкта, який він хоче придбати. Так, якщо ви хочете купити квартиру площею 50 кв.м, але при цьому у вас і у вашої дружини є по 15 кв. м в приватизованому заміському будинку, кредит під 7% ви отримаєте тільки на 20 кв. м. За решту 30 кв. м. доведеться платити без допомоги держави за стандартними банківськими відсотками.

Деякі фінустанови вимагають, щоб офіційний дохід позичальника був в два рази вищим, ніж сума щомісячного платежу.

Варто також відзначити, що знайти житло, якому не більше 3 років, згідно з вимогами держпрограми, не так і просто. У Києві налічується близько 20 комплексів, введених в експлуатацію до 2018 року, в яких можна купити квартиру за ціною до 2,5 млн гривень. У деяких містах таких об'єктів взагалі немає.

Як бачите, державні житлові програми мають свої переваги і недоліки. Користуватися ними чи збирати гроші самостійно — вибір тільки за вами. Ми ж будемо намагатися тримати вас в курсі найсвіжіших новин в сфері житлового кредитування, щоб ви не пропустили свою вигідну пропозицію!

Автор: Компанія “Miloan”
06.05.2021
views
1353  переглядів
shares
0