Як 1,5 року карантину вплинули на економіку України

Як 1,5 року карантину вплинули на економіку України
Loader

Уже півтора року Україна живе в режимі карантину. Бували періоди, коли обмеження відчувалися дуже гостро. Заборони не дозволяли бачитися з близькими, відвідувати улюблені заклади, їздити за кордон. У літні місяці, коли кількість хворих коронавірусом знижується, дія карантину практично не відчувається. Тільки написи на дверях магазинів "Без маски вхід заборонений" і розставлені навколо антисептики волею-неволею змушують отямитися.

Якщо людство може порівняно швидко пристосовуватися до карантинному режиму, то економіка — ні. Найбільше за півтора року постраждали сектори, пов'язані з публічністю. Заборони влади на відвідування громадських місць в період локдауну завдали їм жорсткого удару. Деякі галузі практично не постраждали. Йдеться про сільське господарство, хімічну промисловість та ін. Фармацевтична промисловість, навпаки, продемонструвала зростання.

Давайте розглянемо детальніше як 1,5 року карантину вплинули на кожну сферу економіки, поговоримо про причини і можливості для відновлення.

Банківська система

Економічні перекоси 2020-2021 рр. не спричинили серйозних проблем в банківській системі України. Прогнози про глобальне виведення банківських установ з ринку не здійснилися. Незважаючи на це, кількість збиткових банків зросла з 6 до 23 в 2020 році. Прибуток фінустанов знизився більш ніж удвічі, в порівнянні з докарантинним періодом.

Харчова промисловість

Виробництво харчової продукції в період боротьби з Сovid-19 не зупинилося. Головною проблемою була зупинка громадського транспорту. Співробітникам було складно добиратися на роботу. Так, наприклад велика частина працівників підприємства "Київхліб" живуть в передмісті. Дорога на роботу в період весняного карантину 2020 року і в період локдауну 2021 року здавалася для них справжнім випробуванням.

Експорт/імпорт

Зниження обсягів міжнародних перевезень вплинуло на стан українського експорту. Прибутковість компаній-експортерів значно знизилася: і в обсягах надходжень на тонну продукції, і в натуральних показниках. Імпортерам було складно постачати продукцію клієнтам і виконувати перед ними фінансові зобов'язання. Щоб "вижити" компаніям потрібно було розробляти нові логістичні маршрути для доставки товарів. Ще одним випробуванням для імпортерів стала жорсткість дистриб'юторами вимог по передоплаті для відшкодування збитків у разі зриву поставок продукції.

Інформаційні технології

Прибутковість ІТ-компаній у другому кварталі 2020 року трохи знизилася, в порівнянні з першим. До кінця року показники почали відновлюватися. У цілому в українському ІТ-секторі мають намір переживати карантин без втрат і істотного зниження показників прибутковості.

Розваги і туризм

Цим сферам карантинні обмеження завдали найбільшої шкоди. У 2020 році чотири місяці кінотеатри і ТРЦ були закриті, так само як і заклади громадського харчування. Така ж картина спостерігалася під час січневого локдауну 2021 року. Багато ресторанів і кафе закрилися. Деякі харчові заклади, щоб утриматися на плаву, впровадили послугу доставки їжі. Це допомогло отримати невеликий прибуток і хоч трохи перекрити витрати.

Доставка

Сфера доставки практично не постраждала в період карантину. Навпаки поштовим операторам вдалося розробити і впровадити нові сервіси, які в результаті стали успішними проектами і багато в чому полегшили життя українцям. Зокрема мова йде про системи доставки медикаментів і продуктів харчування.

Що стосується портової галузі, то в 2020 році вдалося обробити на 3,7% вантажу більше, ніж в 2019-му. Аналітики це пов'язують з зовнішньою кон'юнктурою на ринках експорту.

Медіасередовище

Це одна з небагатьох галузей, яка продемонструвала зростання показників. У період весняного карантину 2020 року і локдауну 2021-го було зафіксовано зростання трафіку переглядів телеканалів і веб-сайтів. Люди більшу частину часу перебували вдома. Кінотеатри та інші розважальні заклади були закриті. З цих причин інтернет і телевізор лишалися чи не єдиними варіантами проведення дозвілля. Під час ослаблення обмежень в літній період динаміка переглядів знижувалася.

Вплив карантинних заходів на економіку України досліджувався Центром прикладних досліджень шляхом опитування представників бізнесу, органів влади, фахівців сфери охорони здоров'я. В результаті аналітики прийшли до висновку, що головною причиною зниження показників економіки стала непідготовленість і відсутність підтримки з боку держави. Експерти вважають, що впровадження обмежувальних заходів повинно бути попередньо домовлено з бізнесом.

Автор: Компанія “Miloan”
12.07.2021
views
1050  переглядів
shares
0