Як зміниться курс долара у 2022: прогноз

Як зміниться курс долара у 2022: прогноз
Loader

З настанням нового календарного та фінансового року аналітики роблять прогнози про майбутнє української гривні. Думки експертів розходяться на тлі можливих загроз як для світової, так і української економіки.
Деякі аналітик прогнозують зміцнення гривні щодо долара, інші попереджають, що національна валюта може девальвувати до 40 і навіть 80 гривень за долар.

Що чекає на українську гривню в новому році?

У 2021 році гривня зміцнилася до долара на 5%. Позитивне зростання курсу гривні пов'язане зі зростанням вартості аграрної продукції, корисних копалин та чорних металів на зовнішніх ринках. Ці ресурси є основними експортними продуктами для української економіки.

2022 року коридор курсу гривні може бути в межах 26,0 – 28,2 гривні за долар США. Майбутнє національної економіки залежить від двох ключових загроз: енергетична криза та ескалація конфлікту з Росією.

Відтік іноземного капіталу з української економіки може обвалити гривню. У такому разі девальвація може бути критичною та перевищити 100%.

Світова енергетична криза — ще одна загроза для національної економіки. Вартість однієї тисячі кубометрів газу в Європі вже перевищила 2 тисячі доларів. Аналітики зазначають, що цього року може припинитись транзит газу через Україну. У такому разі державі доведеться закуповувати газ на європейських ринках за вищими цінами.

До проблем зі спекулятивними цінами на газ додається гостра нестача вугілля для ТЕЦ та ТЕС. Уряд України звітував про імпорт твердого палива, щоб знизити негативні наслідки для економіки. Наявність енергоресурсів у сховищах, а також чинні контракти на постачання тимчасово заспокоїли інвесторів, які вкладають гроші в нашу економіку.

У існуючих реаліях позитивний прогноз курсу української гривні в 26,0-28,2 є найбільш ймовірним. Впевненості додає те, що народні депутати у бюджеті 2022 року закладають курс гривні до долара на рівні 28,6.

Чи вірять українці в оптимістичні прогнози?

Фахівці дослідницької компанії Gradus провели опитування фокус-групи. У громадян запитали їх прогнози курсу гривні до долара. Понад 35% респондентів не вірять у зростання української економіки, тому прогнозують падіння національної валюти до 30 гривень за 1 долар.

14,6% опитаних вважають, що гривня провалиться ще нижче, і вартість 1 долара перевищить 30 гривень. У зміцнення національної валюти вірять лише 2,7% українців.

Економісти зазначають, що у 2022 році очікується зростання ВВП на 4-5%. Протягом року гривня може продовжити зростання: на зовнішніх ринках аграрна продукція та чорні метали продовжують утримуватись порівняно високі ціни. Позитивно на курсі національної валюти позначається продовження програми stand-by з МВФ.

Позитивні прогнози про курс гривні переважають, тому українцям нема чого побоюватися. Уряд починає вводити часткове регулювання цін на деякі продукти загального споживання, тому можливі коливання економіки не чинитимуть різко негативні наслідки населення.

Автор: Компанія “Miloan”
11.02.2022
views
2503  переглядів
shares
2