Як відкрити кав'ярню в Україні?

Як відкрити кав'ярню в Україні?
Loader

Кав'ярня вважається найпростішим бізнесом в сфері громадського харчування. Однак не варто розслаблятися і думати, що заклад буде розвиватися сам по собі. До його відкриття потрібно підійти з великою серйозністю і відповідальністю, інакше ви ризикуєте прогоріти, втратити вкладені гроші, та ще й залізти в борги.

Підприємцям, які хочуть відкрити кав'ярню з нуля, для початку потрібно визначитися з форматом закладу. Це може бути кава-бар "to go", який спеціалізується на продажу напоїв на виніс або повноцінне кафе з посадкою.

Перший варіант підійде для початківців бізнесменів, які замислюються над відкриттям кав'ярні Київ, але поки не знають з чого почати. Для запуску такого закладу можна орендувати невелике приміщення (кіоск) площею до 10 кв. м або обладнати автокав'ярню. Кав'ярні "to go" люблять динамічні люди. Їм зручніше захопити улюблений напій з собою або випити біля барної стійки.

Другий варіант вимагає більше вкладень, і не тільки фінансових. Для запуску бізнесу можна відкрити кав'ярню в бізнес-центрі або орендувати окреме приміщення. Подібні заклади як правило приваблюють своєю кухнею, атмосферою, дизайном. Крім кави гостям пропонують чорний і зелений чай, морозиво, випічку, смачні і красиві десерти. Підприємцю-початківцю складно буде почати кавовий бізнес саме з такого формату. Він вимагає досвіду, знань, застосування організаторських здібностей, умінь вести складний бухгалтерський і податковий облік.

Ми вам розповімо, з чого потрібно починати кавовий бізнес, що краще — франшиза чи власний бренд, яке обладнання потрібно закупити для відкриття закладу.

Як відкрити кав'ярню: основні кроки

Зорієнтуватися і швидше почати справу своєї мрії допоможе поетапна інструкція.

Крок 1. Придумайте свою фішку

Кавовий бізнес в Україні досить популярний і конкурентний. Щоб ваш заклад не загубився серед інших, потрібно придумати концепцію, яка зробить його унікальним. Це може бути кав'ярня для мам з дітьми, заклад з великим асортиментом італійської кави і піци, кіоск, де продають смачні напої в оригінальних дизайнерських стаканчиках.

Крок 2. Складіть бізнес-план

Бізнес-план кав'ярні повинен включати наступні пункти:

  • дослідження ринку: спостереження за конкурентами;
  • маркетингова програма: рекламна стратегія для залучення клієнтів;
  • опис процесів: графік роботи, рецепт кави, уніформа бариста, дизайн стаканчиків — потрібно продумати все до дрібниць;
  • бюджет: визначення обсягу вкладень;
  • стратегія розвитку: кав'ярня після відкриття, через рік і через п'ять років — уявіть яким має бути ваш заклад.

У план також слід включити список документів, необхідних для запуску бізнесу.

Крок 3. Знайдіть приміщення і купите техніку

Виберіть найбільш вдале приміщення для кав'ярні — біля метро або в спальному районі. Дотримуючись бізнес-плану, встановіть необхідне обладнання.

Крок 4. Найміть співробітників

У кав'ярні повинна бути як мінімум одна людина, яка вміє готувати смачну каву, розбирається в сортах і різних технологіях; яка могла б навчити цього ремесла інших співробітників і вас в тому числі.

Крок 5. Організуйте роботу

Перевірте, чи всі документи готові для відкриття кафе. Складіть графік роботи співробітників. Подумайте, як ви будете вести облік сировини, бухгалтерський, податковий облік та інше. Встановіть касовий апарат.

Крок 6. Відкрийте кав'ярню

Організуйте святкове відкриття кафе. Влаштуйте акцію для відвідувачів. Зробіть так, щоб якомога більше людей прийшли до вас в перший день і гідно оцінили напої, атмосферу в закладі.

Що краще франшиза чи своя кав'ярня?

Франшиза — це готовий бізнес "під ключ", страховка від помилок, мінімум витрат на рекламу. Такий варіант відмінно підходить для представників малого бізнесу, які хочуть відкрити кав'ярню і не прогоріти.

Переваги франшизи очевидні:

  • після покупки франшизи, кав'ярня відразу почне працювати під вивіскою, яка вже відома;
  • виконуючи рекомендації франчайзера, ви зможете уникнути ряду помилок і почати заробляти з першого дня;
  • вже на початковому етапі роботи ви отримаєте знижки від постачальників;
  • заклади, які працюють по франшизі, швидше окупаються.

Відкриваючи кав'ярню під власним брендом, ви зможете створити власну унікальну концепцію кафе. При цьому потрібно бути готовим до ряду складнощів і брати за все відповідальність на себе.

Переваги створення власного бізнесу:

  • унікальність: можливість відкрити заклад своєї мрії, придумати оригінальний дизайн, створити власний рецепт кави;
  • ви зможете розробити свої правила і стандарти, за якими буде працювати заклад;
  • не потрібно платити вступний внесок і роялті;
  • чужі проблеми ніяк вас не торкнуться: в разі франшизи реорганізація або банкрутство торгової марки позначиться на роботі вашого закладу.

Робота по франшизі і під власним брендом має свої переваги і недоліки. Тому відкриваючи кафе або кав'ярню на виніс, потрібно уважно все прорахувати і продумати деталі.

Яке обладнання необхідне?

Все пізнається шляхом дегустації, особливо якщо мова йде про каву. Ви повинні підібрати обладнання для свого закладу, за допомогою якого можна буде легко, швидко і смачно готувати.

Вам можуть знадобитися:

  • кавоварка;
  • вафельниця і тостер;
  • гриль;
  • соковитискач;
  • піч для піци;
  • мікрохвильова піч.

Набір обладнання буде залежати від концепції вашого закладу.

При виборі кавомашини слід звернути увагу на такі особливості:

  • наявність вбудованої кавомолки;
  • тип забезпечення водою;
  • потужність: кількість чашок кави, яке можна приготувати за годину.

Обладнання можна купити нове або б/у. Однак купуючи техніку "з рук", будьте готові до несподіванок. Можливий також варіант оренди.

А ви б хотіли відкрити кав'ярню? Якою вона могла б бути?

Автор: Компанія “Miloan”
08.06.2020
views
5661  переглядів
shares
0