Як стати фрілансером з нуля і чого чекати від віддаленої роботи

Як стати фрілансером з нуля і чого чекати від віддаленої роботи
Loader

Поміняти задушливий офіс на комфортне робоче місце вдома, столик біля вікна в затишному кафе або невелику альтанку на березі моря ... Про це мріють 85% українців. Дистанційна робота не вимагає щоденних поїздок в офіс, суворого дотримання графіку, відвідування нудних нарад і спілкування з настирливими колегами. Крім того, можна поєднувати трудову діяльність з доглядом за дитиною, спілкуванням з близькими і навіть відпочинком. Подібні перспективи здаються досить привабливими і спонукають багатьох найманих працівників змінювати звичний спосіб життя і ставати фрілансерами. Однак чи все так барвисто в реальності, як малює нам наша уява? Що таке фріланс насправді і кому може не підійти віддалена робота?

Ми вам розповімо про те, як стати фрілансером з нуля, якими якостями повинен володіти віддалений співробітник, а також опишемо основні етапи, які доведеться пройти, щоб стати професіоналом.

ТОП-3 soft skil's для початківців фрілансерів

Отже ви вирішили стати фрілансером? Давайте подивимося, чи підходить вам такий формат діяльності. Ви напевно вже знаєте, що фрілансери, незалежно від сфери роботи, повинні володіти декількома обов'язковими якостями. Саме завдяки їм можна високо піднятися по кар'єрних сходах, залишатися мотивованим 24/7, виконувати завдання без порушення термінів і робити своїх замовників щасливими.

Ми виділили для вас три найголовніші soft skil's, які допоможуть досягти успіху в фрілансі і перетворити віддалену роботу на стабільне джерело доходу.

Уміння комунікувати з замовником

Комунікаційні навички дуже важливі для фрілансера. Їх доведеться застосовувати на кожному етапі співпраці з замовником: від прийняття проекту в роботу до отримання оплати. Фрілансер повинен вміти слухати, коректно висловлювати свою точку зору і домовлятися з замовником. Тільки тоді він зможе залишити про себе гарне враження, отримати вигоду від виконаної роботи і спонукати замовника звернутися до нього ще раз.

В процесі віддаленого співробітництва важливі як усні, так і письмові комунікативні навички. У більшості випадків замовники ведуть бесіду з виконавцями у вигляді переписки, рідше — спілкуються по телефону.

Ми склали список звичок, які допоможуть стати затребуваним фрілансером:

  • намагайтеся завжди відразу відповідати на повідомлення / дзвінки замовника;
  • попросіть додаткового пояснення завдання, якщо для вас воно незрозуміле;
  • ознайомтеся з проектом та складіть список питань (краще розпитати про все за один раз, ніж кілька разів відволікати замовника в процесі дня);
  • не перебивайте свого співрозмовника;
  • навчіться визнавати помилки (якщо замовник повернув вам роботу, прислухайтеся до його думки і зробіть виправлення);
  • не обіцяйте того, чого не можете зробити (це стосується не тільки складних завдань, але і термінів роботи).

Навички планування

Управління часом - один з головних аспектів віддаленої роботи. Вам потрібно навчитися визначати кількість годин, які вам знадобляться для виконання того чи іншого завдання. Тільки після цього ви зможете поєднувати проекти і почнете заробляти більше.

Важливо також вміти розділяти робочий і особистий час. Подумайте, скільки годин ви зможете приділяти роботі. Скільки часу вам необхідно для відпочинку і відновлення? В який період доби ви працюєте найбільш продуктивно? При відсутності таких розмежувань фрілансер може перегоріти і завдати шкоди своєму здоров'ю. П'ятигодинний сон, бажання зробити все за один день, одночасна робота над декількома завданнями - все це не про здоровий фріланс. Відсутність навичок планування призведе до хаосу.

Порада: щоб швидше навчитися планувати час, прочитайте книгу Девіда Аллена "Як привести справи в порядок. Мистецтво продуктивності без стресу".

Самодисципліна та самомотивація

Щоб стати фрілансером потрібно бути дисциплінованим і мотивованим фахівцем. Без цих якостей ви дуже скоро зрозумієте, що фріланс це не для вас.

Задайте собі два питання:

  • Чи готові ви виконувати завдання, навіть якщо вони вам не подобаються?
  • Чи зможете ви виконати роботу у визначений термін, не відволікаючись на інші завдання?

Якщо ви на обидва питання відповіли "Так", значить ви дисциплінована людина. У разі негативних відповідей, ви або не зможете стати фрілансером, або вам доведеться брати себе під жорсткий контроль і формувати нові звички. Пам'ятайте, у вас не буде босів і керівників, які могли б вас направляти і контролювати — все це ляже на ваші плечі.

Мотивацією для фрілансера, який почав з нуля, може послужити винагорода за виконану роботу, можливість більше спілкуватися з близькими, перспективи вдосконалення професійних і особистих якостей. Думайте про все це і завдання будуть виконуватися швидше.

Як стати фрілансером. Основні етапи

Як стати фрілансером з нуля? З чого краще почати і як уникнути помилок. Ми розповімо вам про кожен етап становлення фрілансера: від новачка до професіонала.

Визначтеся з діяльністю

Визначтеся в якій сфері ви хочете працювати і що саме будете робити. На даному етапі найпростіше буде тим, у кого вже є напрацьовані професійні навички. Наприклад, якщо ви працюєте вчителем в школі, ніщо вам не завадить зайнятися онлайн-репетиторством. Якщо ви офісний програміст або веб-дизайнер, то при бажанні можна звільнитися і знайти аналогічну роботу на віддаленій основі. У цю категорію можна віднести журналістів, маркетологів, фахівців з реклами, юристів, бухгалтерів, перекладачів.

Складніше доведеться людям, які вирішили кардинально змінити своє життя і спробувати щось нове. У даному випадку експерти радять братися за всі завдання, щоб зрозуміти чим саме хочеться займатися; які завдання даються швидше і легше. Після вибору напрямку потрібно виконати якомога більше проектів, щоб виробити професійні навички. Знайти замовників можна на біржах фріланса, сайтах пошуку роботи і дошках оголошень.

Заявіть про себе

На цьому етапі ви вже точно знаєте, чим хочете займатися і швидше за все вже завершили кілька невеликих проектів. Що робити далі? Як дійти до рівня, коли дохід від віддаленої роботи буде вищий за зарплату в офісі? Потрібно заявити про себе. Мова не йде про шаблонні заповнення форм на біржах і сайтах пошукових системах. Ви повинні продемонструвати себе замовникам в кращому ракурсі:

  • підкресливши напрацьовані професійні якості;
  • згадавши про корисні риси характеру;
  • розповівши про досвід роботи;
  • перерахувавши конкретні завдання, які ви можете виконати.

Все перераховане вище потрібно підтвердити за допомогою портфоліо. Додайте в нього найкращі роботи, навіть якщо їх ще зовсім мало. Після цього сміливо починайте пропонувати свої послуги:

  • щоб влаштуватися на постійну віддалену роботу, зареєструйтесь на сайтах Work.ua, Rabota.ua, Jobs.ua;
  • швидко знайти разові замовлення можна на біржах фріланса Freelance.ua, Freelancehunt, Weblancer.net;
  • подивитися пропозиції для новачків можна на дошках оголошень OLX, besplatka.ua, obyava.ua.

Свій профіль на біржах і сайтах-пошуковиках потрібно регулярно переглядати, а портфоліо — доповнювати. Це допоможе збільшити шанси на отримання цікавих і вигідних замовлень.

Проаналізуйте перший досвід

Ви програміст або дизайнер, який займається фрілансом вже не один місяць. Які висновки можете зробити для себе? Який досвід ви отримали працюючи віддалено? Що хотіли б змінити? Щоб рухатися далі, потрібно чесно відповісти собі на ці питання. Також на цьому етапі потрібно провести роботу над помилками. Ми склали список основних помилок фрілансерів, які починають свій шлях з нуля:

  • бажання виконувати велику кількість завдань;
  • графік роботи без вихідних;
  • бажання співпрацювати з кожним замовником;
  • завищена/занижена ціна роботи;
  • виконання замовлень без плану.

Проаналізуйте свої помилки і подумайте як змінити підхід до роботи, щоб надалі їх не робити. Це допоможе швидше перейти на новий рівень і відрегулювати робочий процес під себе. Також не забувайте про основні якості, якими обов'язково повинен володіти фрілансер: комунікація, вміння планувати і самодисципліна. Детальніше їх ми описували вище.

Масштабуйтеся

Ви вирішили стати фрілансером і пройшли вже великий шлях від новачка до фахівця, який вже багато всього вміє. У вас є значне портфоліо, яке не залишає байдужими замовників на біржах. До цього моменту ви могли виконати кілька великих проектів або знайти постійну віддалену роботу. Щомісячний дохід вже доріс до рівня офісної зарплати. Виконання замовлень дається набагато легше.

Почалася стабільність, про яку на першому етапі ви тільки мріяли. Але що робити далі? Як масштабувати свою діяльність, розвиватися і заробляти більше? Потрібно починати розвивати особистий бренд. Якщо ви фрілансер, який працює з текстами — створіть агентство копірайтингу, найміть людей, рекламуйте свої послуги і заробляйте гроші. Таким самим шляхом може піти дизайнер, програміст, фотохудожник. Якщо все вийде, через деякий час можна буде реалізувати ще кілька проектів. Немає ніяких обмежень — все залежить тільки від вас

Як бачите побудувати успішну кар'єру, працюючи віддалено дійсно можна. Але щоб піднятися на верхню сходинку потрібно багато працювати і не тільки над робочими проектами, але і над самим собою, удосконалюючи особисті та професійні якості.

Автор: Компанія “Miloan”
10.09.2020
views
4553  переглядів
shares
2