Як вибратися з боргової ями в Україні?

Як вибратися з боргової ями в Україні?
Loader

Кредит на покупку смартфона, плюс кілька невеликих позик до зарплати, а ще іпотека на 15 років і закладене золото в ломбарді... Залізти в борги, не розрахувавши свої сили і фінанси можна швидко і легко, а ось вибратися з боргової ями — не так просто.

Сьогодні в інтернеті можна знайти масу оголошень з пропозиціями видалити дані з бази МФО. Однак насправді, це не що інше, як спроба шахраїв виманити гроші у довірливих громадян. Ми розповімо вам про дієві і законні способи, які допоможуть розібратися з проблемними кредитами і назавжди забути про те, що таке боргова яма.

Пролонгація позики

Послугу пролонгації надають більшість мікрофінансових компаній. З її допомогою можна продовжити термін дії поточного договору на більш зручний термін. Для підключення послуги більшість кредиторів вимагають погасити фактично нараховані відсотки. Саму позику можна повернути пізніше. Продовжити кредитний період МФО дозволяють:

  • на термін, на який позика була оформлена спочатку;
  • на 30 днів;
  • на конкретну кількість днів, передбачену умовами кредитування;
  • на зручний для клієнта термін.

За відгуками позичальників, пролонгація — це реальний спосіб вибратися з боргової ями МФО, оскільки кредитор надає додатковий час для погашення заборгованості. Підключити послугу можна через особистий кабінет, термінал або звернувшись в касу будь-якого банку.

Кредитні канікули

Кредитні канікули — це відстрочка платежів по кредитах, яка надається клієнтам банків на певний період часу. Особливості послуги повинні бути узгоджені попередньо між представником фінустанови і позичальником. Кредитні канікули можуть бути надані у вигляді:

  • відстрочки щомісячного платежу, при якій потрібно сплачувати відсотки;
  • відстрочки щомісячного платежу з відсотками;
  • відстрочки частини платежу;
  • відстрочки відсоткового платежу.

Скористатися кредитними канікулами можна тільки в разі тимчасової неплатоспроможності. Причиною можуть послужити звільнення з роботи, захворювання, форс-мажорні обставини. Під час карантину в Україні відстрочки надавалися за всіма кредитами.

Не забувайте, що кредитні канікули — це не скасування платежу, а всього лише відстрочка. Рано чи пізно вам все одно доведеться погасити заборгованість. Банк розподілить недоотриману суму на строк, що залишився, або продовжить період користування позикою. Незважаючи на це, під час канікул можна встигнути розібратися з фінансовими проблемами і вибратися з боргової ями.

Реструктуризація кредитів

Реструктуризація боргу — це укладення угоди з кредитором про зміну умов кредитування. В результаті може збільшитися термін кредиту. У деяких випадках банки йдуть на зниження відсоткової ставки. Після реструктуризації сума щомісячного платежу зменшується, полегшуючи кредитні зобов'язання для позичальника.

Якщо клієнт звертається з проханням про реструктуризацію кредиту, а банк йому відмовляє можна спробувати оформити кредит рефінансування в іншому банку. В результаті ви отримаєте позику, за рахунок якої зможете погасити заборгованість по старому кредиту. Процентна ставка по рефінансуванню встановлюється нижче, ніж по проблемній позиці.

Використовуйте непомітні накопичення

Для погашення невеликих кредитних заборгованостей можна використовувати непомітні накопичення. Цей спосіб підійде громадянам, яким ніколи ні на що не вистачає коштів.

Непомітно збирати гроші дозволяє послуга "Скарбничка" від ПриватБанку. Це депозитна програма, налаштувати яку можна самостійно:

  • авторизуйтесь в Приват24;
  • перейдіть в розділ Депозити;
  • в меню, виберіть послугу Скарбничка
  • натисніть Почати накопичувати;
  • вкажіть суму/відсоток накопичень.

При надходженні грошей на картку обрана вами сума буде автоматично перераховуватися в Скарбничку. Можна налаштувати додаткові відрахування: наприклад 15-го числа кожного місяця — по 100 гривень або відрахування з покупок — 5% від витрат. Перевести в готівку заощадження можна в будь-який час, але якщо ви не будете знімати гроші цілий рік — банк нарахує відсотки.

Якщо ви будете активно користуватися карткою, то кожен місяць в Скарбничці буде накопичуватися певна сума, яку можна витрачати на погашення боргів.

Скоротіть витрати

Щоб зрозуміти куди йдуть гроші, потрібно почати щодня фіксувати витрати. Вже через тиждень ви зрозумієте, від чого можна відмовитися, щоб на погашення боргів залишалося більше коштів. Ось кілька простих порад, які допоможуть зберегти сімейний бюджет:

  • відмовтеся від шкідливих звичок;
  • готуйте обіди вдома і беріть їх на роботу;
  • робіть покупки в магазинах дрібного опту і споживайте продукти економно;
  • скоротіть витрати на комуналку і транспорт;
  • тимчасово відмовтеся від покупок нового одягу;
  • сходіть з дітьми в похід замість парку атракціонів;
  • витрачайте менше грошей на розваги: ​​кіно, театри, спортивні заходи;
  • відмовтеся від азартних ігор.

Перед покупкою подумайте: вибрана річ дійсно вам потрібна чи ви просто хочете володіти нею.

Банкрутство фізособи

Банкрутство фізособи — це процедура, що дозволяє вирішити проблему зі старими боргами і відновити фінансову репутацію. Відповідний закон набув чинності в 2019 році.

Ініціювати процедуру банкрутства може сам боржник. Заява про неплатоспроможність може бути подана в наступних випадках:

  • сума боргу перевищує 30 розмірів мінімальної зарплати;
  • протягом двох місяців не погашено більше половини місячних платежів;
  • суд виніс постанову про відсутність у боржника майна, яке можна стягнути;
  • позичальник серйозно захворів або втратив роботу.

Якщо боржник звернеться до суду з проханням визнати його банкрутом, сума заборгованості перестане рости. Пеня і штрафи нараховуватися не будуть. Під час з'ясування обставин і розгляду справи позичальник буде підтримувати зв'язок тільки з судом, а не з представниками банку і колекторами. По завершенню процедури всі борги будуть списані, навіть якщо у позичальника не вистачить майна для їх повного погашення. В ході розгляду боржникові доведеться сплатити судовий збір та три винагороди арбітражному керуючому.

Продаж майна

Якщо у вас велика заборгованість по кредитах і всі вищеперелічені способи вже випробувані — спробуйте продати частину власного майна. Це може бути автомобіль, дачна ділянка, велика квартира, яку можна обміняти на меншу. Продавати майно самому вигідніше, ніж віддавати банку в рахунок погашення боргів. Кредитор не буде ганятися за ціною — для нього важливо повернути свої гроші. Своїми силами ви зможете здійснити продаж за гідною ціною. Частина виручених коштів піде на погашення кредиту, а частина — залишиться у вас.

Сподіваємося, запропоновані нами способи допоможуть вам швидше розпрощатися з кредитними боргами. Головне в цій справі — бути фінансово відповідальною особистістю і регулярно контролювати свої витрати.

Автор: Компанія “Miloan”
20.08.2020
views
5770  переглядів
shares
0