Як захистити себе від шахраїв у мережі?

Як захистити себе від шахраїв у мережі?
Loader

Молоді люди більш вразливі до шахрайських схем, порівняно з представниками інших вікових груп. Про це свідчать результати дослідження компанії Microsoft, у якому взяли участь понад 16 000 респондентів з усього світу. Аналітики пояснюють, що молодь більш схильна до ризикових дій в інтернеті, чим і користуються аферисти.

Як захиститись від дій шахраїв? Ми підготували для вас 10 способів, які допоможуть розпізнати дії зловмисників заздалегідь, а також убезпечити особисті дані та гроші.

1. Використовуйте складні та унікальні паролі

Не варто використовувати один і той самий пароль для всіх облікових записів. Зламавши один аккаунт, аферисти зможуть отримати доступ до вашої пошти, інтернет-банкінгу, соцмереж. Встановлюйте такі паролі, які складаються з малих та великих літер, цифр та спецсимволів. Рекомендована мінімальна кількість знаків — 10.

2. Не робіть поспішних дій

Шахраї можуть бути вашим родичем, другом, співробітником держкомпанії, представником благодійної організації тощо. Не переказуйте гроші, якщо вас раптом попросять про це у повідомленні або по телефону. Намагайтеся вивідати у співрозмовника якнайбільше подробиць. Якщо повідомлення надійшло через соцмережі від імені вашого друга, який просить позичити грошей, можливо його акаунт зламали і ви спілкуєтеся з шахраєм. Передзвоніть йому, щоб дізнатися, напевно. Якщо дзвонять від імені компанії, запитайте точну назву організації, уточніть, чим конкретно вона займається, де знаходиться офіс, а потім перевірте інформацію в інтернеті.

3. Читайте відгуки

Перед тим, як купувати в інтернет-магазині або перераховувати комусь гроші, пошукайте відгуки в інтернеті. Існують "чорні списки номерів", які збирають відгуки про телефонних аферистів. Достатньо ввести номер у пошуковий рядок Google і через кілька секунд ви точно знатимете: були на тому кінці дроту аферисти чи ні.

Щоб перевірити інтернет-магазин або будь-яку компанію, введіть у пошуку назву разом зі словами "шахраї", "обговрення", "обман", "скарги".

4. Не платіть авансом за обіцянки

Вас можуть попросити заздалегідь сплатити будь-які послуги. Наприклад, допомога з оформленням кредиту, пошуком роботи, списанням боргу. Вам навіть можуть повідомити, що ви виграли приз, але для його отримання вимагатимуть сплатити податок. Якщо ви це зробите, шахраї привласнять ваші кошти, а ви залишитеся ні з чим.

5. Будьте обережні з форекс-брокерами

Сьогодні у мережі дуже багато форекс-брокерів та інвестиційних проектів, які вигадали шахраї. Вам можуть обіцяти привабливі умови співпраці, регулярний дохід, великий прибуток, безпеку та конфіденційність. Але перш ніж повірити у все це та відкрити рахунок, перевірте інформацію про компанію в офіційних реєстрах. Почитайте огляди та відгуки. Перевірте вік домену. На сайті брокерів завжди шукайте свідоцтво про реєстрацію та ліцензії.

6. Не погоджуйтесь на безкоштовне тестування послуг

До пропозицій безкоштовно спробувати будь-які послуги експерти рекомендують ставитися скептично. Подібні пропозиції часто призводять до того, що тестувальнику потім щомісяця виставляються рахунки, доки він не відмінить підписку.

Перш ніж погодитись на безкоштовну пробу, зберіть якомога більше відомостей про компанію та дізнайтесь, на яких умовах можна буде скасувати передплату. Регулярно перевіряйте виписки по банківському рахунку на предмет незнайомих транзакцій.

7. Будьте уважні, коли робите покупки на ОLХ

Вирішили купити товар через OLX? Добре, але перед цим ознайомтеся з правилами безпечних покупок.

  1. Ведіть переговори з продавцем тільки через чат OLX. Якщо звуть у месенджер – це 100% шахрайство.
  2. Перед кожним використанням сервісу перевіряйте домен, щоб захиститися від фішингових аферистів.
  3. Оформлення OLX-доставки здійснюйте тільки через особистий кабінет.
  4. Вибирайте накладний платіж в якості способу оплати.

Якщо хочете продати товар на ОLX, вам варто заздалегідь ознайомитись з шахрайськими схемами, які можуть використовувати покупці.

8. Віддавайте перевагу безпечному підключенню

Ви не можете контролювати безпеку з'єднання, коли перебуваєте в кафе або в магазині. Не надсилайте конфіденційні дані під час використання загальнодоступних мереж. Краще відкладіть це завдання на деякий час, прийдіть додому і спокійно все зробіть, підключившись до безпечної мережі.

9. Не переходьте за сумнівними посиланнями

Шахраї можуть пропонувати вам завантажити програму, під яку буде замасковано шкідливе ПЗ. В результаті вони отримають доступ до даних, які зберігаються на вашому пристрої. Це може бути гра або популярна програма. Посилання також може знаходитись у листі.

Не завантажуйте програми із невідомих сайтів. Перш ніж перейти за посиланням у листі, подумайте, чи не підозріла адреса пошти у відправника? Лист написано грамотно чи з помилками? Чи не надто нав'язливо вас просять здійснити ту чи іншу дію? Якщо щось насторожує, зв'яжіться з відправником по телефону або відправте
лист у відповідь. Перевірте сайт та почитайте відгуки про компанію. Не поспішайте ризикувати своєю безпекою.

10. Регулярно оновлюйте антивірус та параметри конфіденційності

Якщо засоби захисту застаріють, шахраї знайдуть спосіб їх обійти. Не нехтуйте установкою останніх версій ОС, а також перевіркою конфіденційності браузерів та програм. Не лінуйтеся і не шкодуйте коштів на оновлення антивірусу – атака шахраїв може обійтися вам значно дорожче.

Цифрова культура — поняття, яке з'явилося відносно недавно і яке таке важливе в сучасному світі. Зайнятися її формуванням ніколи не пізно. Дотримуйтесь наших правил безпеки в інтернеті та розповідайте про них своїм друзям та близьким. І нехай ваші фінанси та особисті дані завжди будуть під надійним захистом.

Автор: Компанія “Miloan”
26.01.2022
views
1874  переглядів
shares
1