Які зміни чекають на Україну в 2022 році

Які зміни чекають на Україну в 2022 році
Loader

Новий рік починається з нових надій громадян та нововведень, які нам приготували органи влади. Зміни, які вже набули чинності з 1 січня 2022 року та ті рішення, які незабаром набудуть чинності так чи інакше торкнуться кожного українця.

Зібрали для вас основні зміни, які чекають на Україну в 2022 році.

Податки

На українців чекають нові податки, які стосуватимуться не лише підприємців, а й простих громадян. Головне нововведення, яке викликало протести наприкінці 2021 року — обов'язкові касові апарати. Підприємці, які проводять розрахункові операції, повинні придбати та зареєструвати касові апарати.

Податківці обіцяли до закінчення карантину не штрафувати тих, хто ще не поставив облікове обладнання. Штрафи за продаж товарів та послуг без касового апарату: за перше порушення 100% від чека, а кожне наступне – 150%.
Зміни у податковому законодавстві торкнуться і сільгоспвиробників. За продаж сільгосппродукції власного виробництва доведеться заплатити 18% загальної вартості, якщо обсяг продажу перевищує 12 мінімальних зарплат. Виробники також будуть змушені сплачувати 5% вартості землі у власності.

Під час продажу нерухомого майна теж доведеться сплачувати податки. Під час продажу другого об'єкта — 5%, а третього та кожного наступного — 18% від оціночної вартості майна. Не оподатковується перший продаж, лише за умови, що нерухомість перебувала в одного власника у власності щонайменше 3 роки.

Платити доведеться всім і за житлову площу, яка перевищує норму: 60 квадратних метрів для квартири, 120 квадратних метрів – приватний будинок. У такому разі за кожен зайвий квадрат доведеться заплатити 97,5 гривні.

Пенсії та зарплати

Із січня почнеться перерахунок пенсій: збільшуються мінімальні виплати, а також додаткові доплати. Переглянуть пенсії ліквідаторів та постраждалих від Чорнобильської катастрофи, інвалідів І та ІІ груп, а також тих, хто втратив годувальника у зоні АТО/ООС.

Законотворці встановили мінімальну суму виплат для людей, які досягли пенсійного віку, навіть за відсутності необхідного трудового стажу. Для жінок, які народилися до 1962 року, заплановано підвищення пенсій на 9%.
З 1 січня 2022 року набув чинності новий розмір мінімальної заробітної плати. Відтепер мінімалка становить 6,5 тисяч гривень. Прожитковий мінімум на одну особу становить 2 393 гривні.

Система охорони здоров'я

У 2022 році заплановано підвищення заробітних плат для середніх медичних працівників та лікарів до 13,5 та 20 тисяч гривень відповідно. З квітня цього року діятимуть лише електронні рецепти на препарати.

Влада звернула увагу і на вакцинацію. Тепер представники органів влади, охорони здоров'я, комунальних закладів та закладів освіти мають бути вакциновані. В іншому випадку людину не допускатимуть до роботи. Керівництво підприємств зможе застосовувати дисциплінарні стягнення до тих, хто не вакцинувався.

2022 року уряд обіцяє продовжувати курс інформатизації системи державного управління — Україна у смартфоні. При цьому регулятор має намір посилити покарання за різні адміністративні правопорушення, у тому числі ті, які пов'язані із сплатою податків.

Влада прагне домогтися більшої прозорості економіки України. Таким чином, держава має намір збільшити надходження до бюджету. Саме за рахунок цього планується підвищення доходів бюджетників та соціальних груп, які отримують пенсії та соцвиплати.

Автор: Компанія “Miloan”
23.02.2022
views
3218  переглядів
shares
2