Хто такі колектори і чому їх потрібно боятися?

Хто такі колектори і чому їх потрібно боятися?
Loader

Відповідальність позичальника – один із пунктів кредитного договору. Компанії пропонують позику грошей, натомість чекають своєчасне і добросовісне погашення боргу клієнтом. Не кожна людина виконує зобов'язання, що дуже сумно. Законодавство України для таких ситуацій наділяє фінустанови наступними правами:

  • використання колекторських послуг для повернення боргу;
  • передача даних в УБКІ інформації про недобросовісних позичальників.

Перше правило говорить про те, що компанія може передавати третім особам права на стягнення заборгованості. Кредитор також подає інформацію в Бюро кредитних історій, що загрожує зіпсованою фінансовою статистикою і проблемами з подальшим оформленням кредитів. Отже, поговоримо про колекторів і про те, як уникнути зустрічі з такими людьми.

Принципи роботи колекторських установ

Колектори – це посередники між банком і позичальником, головне завдання яких полягає в досудовому врегулюванні суперечок. Діяльність колекторів спрямована на те, щоб змусити людину платити кредит. Агентства використовують психологічний тиск не для того, щоб залякати громадянина. Людина повинна зрозуміти – виплата боргу неминуча. Кредитна компанія може передати право стягнення, якщо це положення зазначено в договорі. Коли вам подзвонили фахівці, відразу ж вивчіть кредитний договір на наявність відповідного пункту.

Щоб не боятися подібного дзвінка, потрібно знати, якими правами і обов'язками наділені колекторські агентства. Колектори зобов'язані дотримуватися норм і правил українського законодавства, а саме:

  • графік дзвінків;
  • культура спілкування;
  • делікатність дій.

Дзвонити боржнику вони можуть в робочі дні з 6 ранку до 10 вечора. У вихідні та в нічний час турбувати не мають права. Підвищення тону, образи і наклеп по відношенню до людини неприпустимі. Вторгатися в житло боржника вони також не можуть. При перевищенні повноважень людина може звернутися до суду з позовом.

Як уникнути зіткнення з колекторами?

Уникнути проблеми простіше, ніж розгрібати наслідки – це правило актуальне і в кредитній сфері. При оформленні кредиту потрібно адекватно оцінити платоспроможність. Якщо відчуваєте, що можете сплатити борг без проблем і затримок, ставте підпис у договорі. Укладаючи угоду, цікавтеся, чи передбачає кредитор пролонгування терміну і яка пеня за прострочення. Пролонгація – можливість уникнути плям у кредитній історії і переплат. Нагадаємо, Мілоан дає можливість відстрочити платіж на 3, 7, 15 днів. Зробити це можливо на нашому сайті за посиланням. Тут можна повністю погасити борг або ж сплатити частково. Для замовлення пролонгації потрібно сплачувати частину відсотків за використання кредиту. Алгоритм дій дуже простий: вводимо номер договору і вибираємо потрібну операцію. Більше ніяких додаткових процедур не потрібно. Просте отримання відстрочки, за 3 хвилини, яке допоможе заощадити кошти, уникнувши пені.

Погасити кредит Мілоан дозволяє такими комфортними способами:

  • Приват24;
  • термінали;
  • в особистому кабінеті на сайті;
  • без входу в особистий кабінет.

Здійснити платіж можна онлайн або ж у терміналах. Максимально зручний і простий спосіб – картою на сайті. Компанія дбає про клієнта, створюючи необхідні умови для комфортного користування грошима. Також кредитор делікатно нагадує в день погашення про необхідність здійснити платіж, що допомагає уникнути помилкового прострочення. Укладаючи кредитний договір, треба зважити всі за і проти, оцінити репутацію кредитора і особисту платоспроможність. Якщо вирішили взяти позику, виконуйте зобов'язання своєчасно або ж починайте переговори з компанією. Кожна установа не зацікавлена в судовому процесі з клієнтом і застосуванні колекторських послуг. Колектори і суд – це крайні заходи, що витрачають час і сили сторін. Не бійтеся звертатися до кредитора зі своїми проблемами: поясніть ситуацію і покажіть намір погасити борг за першої нагоди. В такому випадку ви ніколи не зіштовхнеться з колекторами!

Автор: Компанія “Miloan”
27.03.2019
views
13709  переглядів
shares
0