Курс валют в Україні: підсумки 2020 року

Курс валют в Україні: підсумки 2020 року
Loader


У 2020 році курс долара в Україні був неоднозначним. Спочатку гривня зміцнювалася, але зі стартом пандемії почала втрачати свої позиції.

По закінченню року прийнято підводити підсумки. Давайте пройдемося по 2020-му і подивимося з боку, як ми жили в цей період, що впливало на гривню і які місяці виявилися найскладнішими. В кінці статті знайдете прогноз по курсу долара на 2021 рік.

З чого все почалося?

Для початку давайте згадаємо, з яким курсом ми зустріли 2020 рік. У 2019-му гривня продемонструвала найвищі темпи зростання, по відношенню до інших валют світу. Рік почався з курсу 27 грн/дол., а закінчився — 24 грн/дол. Міцної і обнадійливою українська валюта увійшла в новий 2020 рік. Однак пандемія коронавируса, яка з китайської провінції Ухань перекинулася на Європу, а потім і на Україну, похитнула стабільність гривні і економіки країни в цілому. Цілий рік українці спостерігають то різке падіння, то поступове зростання котирувань, хвилюючись за долю своїх заощаджень.

Нагадаємо, що бюджетом на 2020 рік передбачено курс на рівні 29,5 грн/дол. Експерти, подивившись як Україна справляється з ризиками, прийшли до висновку, що середньорічний курс повинен скласти 27 грн/дол. В 2021-й рік, за попередніми прогнозами, країна увійде з курсом 28,3 грн/дол. Представники Міжнародного валютного фонду свій прогноз не змінили. На їхню думку, українська гривня в грудні впаде до позначки 30 грн/дол.

Курс під час карантину

Події на валютному ринку в 2020 році можна розділити на "до" і "після", так як після карантину ситуація в корені змінилася. У період з січня по лютий гривня була відносно стабільною. Курс не виходив за межі 24-25,5 грн/дол. Валютні гойдалки на фінансовому ринку почалися навесні — після введення урядом обмежувальних заходів.

Весна-2020

Карантин розпочався 3 березня за рішенням уряду. В Україні заборонили масові заходи, студентів і школярів перевели на дистанційне навчання, закрили повітряне, автобусне та залізничне сполучення. Через панічні настрої населення і жорсткі обмеження курс долара в Україні зріс з 24,5 до 28 грн.

У квітні карантин продовжився, але гривня почала поступово відновлюватися, адаптуючись до подій. З 27,6 грн у продажу долар опустився до 27,1 грн. У травні зростання гривні зупинилося, оскільки настав період розрахунків з Міжнародним валютним фондом.

Літо-2020

Влітку гривня теж була нестабільною. У червні валюта трохи зміцнилася, але після звістки про відставку колишнього глави НБУ Якова Смолія знову почала падати.

У липні на фінансовому ринку спостерігалася невизначеність і небезпідставно. Ось список причин:

  • призначення головою НБУ Кирила Шевченка;
  • суперечки про незалежність регулятора;
  • заяву президента Володимира Зеленського про те, що долар повинен бути по 30.

У серпні курс перейшов під вплив експортерів сільськогосподарської продукції. У цьому році вона її продавали дорожче, в результаті чого гривня зміцнилася.

Середній курс літа 2020 року — 27,5 грн/дол.

Осінь-2020

Осінь національна валюта почала з девальвації. Котирування опускалися з кожним тижнем. За словами аналітиків, подібна поведінка спровокована активністю бізнесу і слабким втручанням з боку НБУ. З 27,7 грн долар в продажу виріс до 28,3 грн. У жовтні тенденція продовжилася. Свого максимуму долар досяг 26 жовтня переступивши позначку в 28,5 грн. Чому так сталося — пояснюють експерти:

  • дефіцит валюти на міжбанку: Держказначейство відшкодувало експортерам 5,6 млрд грн ПДВ — пропозиція валюти впала, що спричинило подорожання;
  • ослаблення інтересу до державних облігацій, в порівнянні з попереднім роком;
  • рішення Конституційного суду про е-декларуванні, що загострило ситуацію в країні;
  • ускладнення відносин з МВФ: отримання третього траншу знаходиться під великим питанням, Україні ще потрібно виконати цілий ряд вимог;
  • збільшення кількості хворих коронавірусів, скасування адаптованого карантину, підготовка до введення жорсткого карантину.

Восени середній курс долара становив 28,3 грн/дол.

Зима-2020

У грудні курс долара буде перебувати в межах 28,5-29 грн/дол. Такі котирування прогнозують експерти. Найбільший вплив на курс будуть надавати бюджет і коронавірус.

Яким буде курс долара в 2021 році?

Народні депутати в першому читанні прийняли проект бюджету на наступний рік. У ньому закладено курс — 29,1 грн/дол. За прогнозами економістів гривня в наступному році буде коливатися в межах 28,5-29,5 грн/дол. При цьому не виключається, що в певні місяці долар подолає психологічний максимум в 30 грн/дол. Глава Мінекономрозвитку Ігор Петрашко прогнозує, що в 2021 році середньорічний курс складе 28 грн/дол.

Міжнародні аналітики налаштовані трохи по-іншому. Наприклад, в Wall Street не виключають, що в 2021 році буде винайдена і офіційно затверджена вакцина від коронавируса. Це запустить процес відновлення світової економіки в результаті чого курс долара може обвалитися на рекордні 20%. Економісти Bloomberg і Morgan Stanley прогнозують зниження індексу "американця" на 3-4%.

2020 й позаду. Для когось він виявився складним, а когось навчив “виживати” і дав старт новим починанням. В 2021 році хочеться побажати всім благополуччя, фінансової стабільності і впевненості в завтрашньому дні. Щоб доходи росли, а заощадження примножувалися!

Автор: Компанія “Miloan”
26.12.2020
views
6350  переглядів
shares
0