Метод 5 конвертів у накопиченні грошей

Метод 5 конвертів у накопиченні грошей
Loader

Скільки разів ви починали відкладати гроші і зривалися, так і не досягнувши мети? Скільки разів витрачали кошти не за призначенням? Так може відбуватися через відсутність самодисципліни або через неправильний вибір способу накопичень. Сьогодні поговоримо про метод 5 конвертів, за допомогою якого можна відкладати гроші відразу на кілька цілей без шкоди для сімейного бюджету.

Як це працює?

"5 конвертів" — це спосіб планування витрат з урахуванням власних потреб, а також короткострокових і довгострокових цілей. Робиться це так:

  • людина отримує місячний прибуток: зарплату, дохід від ведення бізнесу або здачі квартири в оренду;
  • прибуток розподіляється по п'яти конвертах, кожен з яких відповідає за різні потреби;
  • протягом місяця людина дотримується плану і намагається витрачати гроші за призначенням.

Природно, в житті можуть виникнути непередбачені ситуації, при яких потрібно буде відійти від правил. Ви в будь-який момент зможете "позичити" у себе грошей, взявши певну суму з конверта "на довгострокові цілі", але як тільки з'явиться така можливість — радимо повернути гроші. Також при бажанні можна створити шостий конверт, куди ви будете відкладати частину доходу на додаткову мету.

Як розподілити бюджет?

Планувати бюджет потрібно щомісяця відразу після отримання доходу. Щоб метод дійсно спрацював, пропонуємо використовувати класичну систему.

Конверт №1. Дорогі покупки

У перший конверт можна відкладати гроші на довгострокові цілі: покупку квартири, автомобіля, подорож по Європі та ін. Кошти краще покласти на депозит, так ви зможете швидше накопичити бажану суму і вберегти накопичення від інфляції. Щоб визначити відсоток накопичень, потрібно вирішити через скільки років ви хочете зробити бажану покупку і скільки грошей вам потрібно.

Наприклад, ви хочете через чотири роки купити автомобіль, який коштує 200 тис. гривень. Щоб визначити щомісячний розмір накопичень, потрібно суму розділити на кількість місяців: 200 000 : 48 = 4167 грн.

Конверт №2. "Подушка безпеки"

Форс-мажори бувають у кожного. Сюди можна віднести:

  • скорочення на роботі;
  • затримку зарплати;
  • хворобу близької людини;
  • весілля дітей;
  • природне лихо.

Простими словами "подушка безпеки" — це заначка на всякий випадок. Її розмір повинен відповідати сумі доходів за 6 місяців. У конверт можна відкладати 5-10% від доходу.

Конверт №3 Щорічні витрати

У вас, напевно, є регулярні витрати, які доводиться здійснювати щороку. Батьки школярів, щоліта витрачають гроші на покупку одягу та канцелярії, батьки студентів — щорічно платять за навчання і проживання своїх дітей. Власники автомобілів регулярно оплачують страховку.

Якщо не відкладати кошти на такі цілі завчасно, це негативно позначиться на бюджеті. В один момент доведеться відняти від зарплати більшу частину суми. В результаті може не вистачити на оплату комуналки або продуктів. Доведеться позичати гроші у друзів або брати кредит.

Конверт №4. Гроші на місяць

Здавалося б у цей умовний конверт можна покласти решту коштів ... Але ні! Сюди ми кладемо суму, яка знадобиться на покупку продуктів, оплату послуг ЖКГ, погашення кредиту, заправку автомобіля та ін. Відраховувати гроші для конверта №4 потрібно тільки після поповнення перших трьох конвертів, інакше нічого не вийде.

Конверт №5. Мотивація

Сума в конверті №5 — це премія за ваші старання і самодисципліну. Туди можна класти гроші після поповнення попередніх конвертів — на приємні дрібниці для себе. Це може бути відвідування дорогого ресторану, покупка дизайнерського одягу, похід в парк розваг з дитиною і т.д. Коли витрачати гроші з конверта №5 — вирішуйте самі. Хтось це робить кожен місяць, хтось — раз в квартал або раз на рік.

Метод п'яти конвертів дійсно працює. Він допомагає раціонально розподіляти бюджет, враховуючи всі витрати і потреби. Багато людей, які спробували цей принцип, підтвердили його ефективність і змогли успішно досягти поставлених цілей. Того ж бажаємо і вам!

Автор: Компанія “Miloan”
12.12.2020
views
9844  переглядів
shares
0