Шахрайські схеми з банками і картками: як не потрапити до рук аферистів

Шахрайські схеми з банками і картками: як не потрапити до рук аферистів
Loader

"Ваша картка заблокована. За більш детальною інформацією звертайтеся за номерами, вказаними нижче". "Ви отримали банківський переказ. Продиктуйте дані вашої картки, щоб ми змогли перерахувати вам гроші". "Вам намагаються переказати кошти для оплати онлайн-покупки. Для підтвердження скажіть код з СМС".

Подібні фрази використовують шахраї, коли намагаються розвести на гроші своїх жертв. Їхні аргументи бувають настільки переконливими, що людина не замислюючись відкриває їм доступ до своїх рахунків і персональних даних. Як убезпечити себе і свої заощадження? Які хитрощі використовують аферисти в 2021 році? Давайте про це поговоримо!

Схема №1. Ідентифікація особистості

Що відбувається? Людині дзвонять з ПриватБанку або якої-небудь іншої фінустанови і повідомляють про необхідність пройти ідентифікацію. Жертву переконують, що в іншому випадку картку заблокують.

Результат. Власник рахунку, перебуваючи під психологічним тиском диктує зловмисникам запитувані реквізити і всілякі коди. З картки моментально списуються кошти. Щоб отримати пояснення, жертва передзвонює за номером, з якого надійшов дзвінок і чує: "Абонент тимчасово недоступний".

Схема №2. Оплата онлайн-покупок

Що відбувається? Шахраї знаходять потенційних жертв на OLX і повідомляють про бажання купити товар. В якості зручного способу оплати називають переказ на картку ПриватБанку. Зверніть увагу, що такі покупці ніколи не торгуються і не розглядають ніяких інших варіантів переказу грошей.

Результат. Продавець відправляє "покупцеві" номер картки для оплати. Через кілька хвилин йому передзвонюють нібито з банку і повідомляють, що під час переказу виникли труднощі. Для завершення операції одержувача просять продиктувати реквізити карти і код підтвердження, який прийде в СМС. Отримавши необхідну інформацію зловмисники здійснюють грошовий переказ з картки жертви на свій рахунок.

Схема №3 СМС-фішинг

Що відбувається? Людині приходять СМС, в яких повідомляється про блокування банківської картки, надходження грошового переказу, можливість збільшити кредитний ліміт. Нижче вказуються або номери телефонів, або посилання на сайт-клон банку.

Результат. Якщо клієнт передзвонює на вказані в повідомленні номера, все відбувається за сценаріями, описаним нижче. Шахраї випитують у своїх жертв реквізити картки, паролі і підтверджувальні коди. Якщо людина переходить за посиланням, перед нею відкривається фіктивна сторінка банку і форма, в яку потрібно ввести номер, термін дії та тризначний код картки. Шахраї копіюють ці дані і використовують в своїх цілях.

Як захиститися від шахраїв: практичні поради

Що робити, якщо вам подзвонив аферист? Як швидко розпізнати зловмисника і захистити свої заощадження? Ми підготували для вас добірку рекомендацій, після прочитання яких ви будете знати як розмовляти з шахраями.

  1. Нікому не повідомляйте тризначний CVV-код банківської картки, а також пін-код і пароль для входу в онлайн-банкінг. Пам'ятайте, що співробітник банку ніколи не буде дзвонити клієнтові і запитувати реквізити картки.
  2. Всі коди, які приходять в СМС для підтвердження платіжних операцій також не можна розголошувати. У повідомленнях про це говориться прямим текстом.
  3. Якщо вам зателефонували з незнайомого номера і ви підозрюєте, що на тому кінці дроту шахрай, краще відразу припинити розмову.
  4. В інтернеті у вільному доступі є чорні списки телефонів аферистів. Для перевірки можна просто ввести підозрілий номер в пошуковий рядок Google. Якщо він є в якійсь базі — ви миттєво про це дізнаєтесь.
  5. Якщо вам кажуть: "На картку надійшов переказ", "Рахунок тимчасово заблокований" або "Виникли труднощі з проведенням коштів" — скажіть, що зараз не можете розмовляти і завершіть дзвінок. Передзвоніть в банк або скористайтеся онлайн-банкінгом, щоб уточнити інформацію.
  6. При здійсненні платежів в магазинах, закладах громадського харчування не допускайте ситуацій, при яких ви можете втратити картку з поля зору.
  7. Здійснюйте онлайн-платежі тільки в перевірених інтернет-магазинах.
  8. Перед зняттям коштів з банкомату завжди оглядайте пристрій на наявність підозрілих деталей. Шахраї можуть використовувати клавіатурні накладки, різні "жучки" для зчитування інформації.
  9. Підключіть послугу СМС-повідомлень, щоб знати про всі операції по вашому рахунку.
  10. У разі втрати картки або розголошення даних, зверніться до контакт-центру фінустанови, щоб її заблокували.

Найбільш безпечними на сьогоднішній день, на думку банківських експертів, є безконтактні платежі, які здійснюються із застосуванням технології NFC. Важливою перевагою є те, що смартфон не потрапляє до рук касира і не розкриває реквізитів картки. Кожна операція трансформується в унікальний 16-значний код, який прив'язаний до конкретного номеру банківської картки, тому шахраї не можуть заволодіти інформацією.

Будьте уважні і обережні при виконанні операцій з картками! Слідуйте нашим порадам, щоб не дати жодного шансу шахраям заволодіти вашими даними і фінансовими заощадженнями.

Автор: Компанія “Miloan”
19.04.2021
views
1400  переглядів
shares
0