Чому не дають кредити і що з цим робити?

Чому не дають кредити і що з цим робити?
Loader

Кредит — це швидкий і простий спосіб отримати суму, необхідну для задоволення особистих потреб. Українці нерідко звертаються в банк для оформлення позики на покупку авто, нерухомості, відкриття власної справи. У МФО або ломбарді можна взяти кредит на ремонт, відпочинок, покупку техніки.

Більшість заявок отримують схвалення. Гроші перераховуються на картку або видаються готівкою. Однак бувають випадки, коли кредитори відхиляють звернення потенційних клієнтів. Чому так відбувається? Як можна швидко усунути фактори, які заважають отримати гроші?

Чому не дають кредити?

Ми вам розповімо про основні причини, за якими банки і кредитні організації можуть відхилити вашу заявку.

Відсутність записів в БКІ

Відсутність кредитної історії — хіба це погано? Здавалося б, якщо у людини ніколи не було боргів, значить вона не мала потреби в грошах і зможе вчасно повернути позику. Однак кредитори дивляться на це з підозрою, особливо якщо за грошима звертається людина у віці 30-40 років. При відсутності даних в БКІ кредитору доведеться шукати дані про платоспроможність клієнта в інших джерелах. У більшості випадків через порожню кредитну історію, позичальники отримують тільки частину зазначеної в заявці суми.

Зіпсована кредитна історія

Велика кількість прострочень і наявність непогашених позик в інших фінустановах є найбільш поширеними причинами для відмови в кредиті. Щоб поліпшити кредитну історію, потрібно оформити кілька онлайн-позик в МФО з менш жорсткими вимогами, і вчасно їх погасити. Всі "завислі" позики також слід закрити.

Низький дохід при великому позику

Тут все очевидно: при низьких доходах позичальник не зможе погасити велику суму кредиту, не порушуючи термінів. Кредитори не хочуть йти на ризик, тому відмовляють, або пропонують меншу суму.

Помилки при заповненні заявки

Одним з етапів оформлення кредиту є заповнення анкети, в якій позичальник повинен залишити інформацію про себе:

  • ПІБ;
  • вік;
  • контакти (свої і третіх осіб, які можуть підтвердити дані про вас);
  • дані про прописку і адресу фактичного проживання;
  • інформацію про працевлаштування;
  • інформацію про доходи;
  • паспортні дані, ІПН.

При оформленні онлайн-позик, кредитори також просять прикріпити до анкети фотографію з паспортом в руках.

Внесення недостовірних даних до анкети завжди вважається приводом для відмови в кредиті.

Велика кількість заявок за невеликий проміжок часу

Надмірна активність позичальника може розцінюватися як намір шахраїв взяти кредит за чужим паспортом або на чужу картку. Тому не варто подавати заявку відразу в кілька компаній. Дочекайтеся відповіді від першого кредитора. Якщо вона негативна — спробуйте усунути причину, і тільки потім звертайтеся в іншу компанію.

Відсутність поручителя або застави

Якщо ви хочете отримати кредит в банку на велику суму, знадобиться застава або поручитель. В іншому випадку на позитивну відповідь розраховувати не варто.

Сімейний стан

Банки зазвичай відмовляють у кредитах вагітним жінкам і матерям, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною. Причина — низькі доходи. Відмову також отримує подружжя, що перебуває у стадії розлучення. Рішенням в такій ситуації може послужити звернення до МФО або використання кредитної картки.

Неочевидні причини відмови

Якщо незважаючи на позитивну кредитну історію, стабільний заробіток і правильно заповнену анкету, кредитор все-одно відхилив заявку, перевірте наступну інформацію.

  1. Чи відповідають дійсності дані БКІ?
  2. Чи немає на вас інших кредитів, оформлених шахраями?
  3. Чи не виникало технічних помилок під час подання заявки?

Ще однією причиною відмови може послужити негативна оцінка клієнта системою банківського скорингу. Її може отримати позичальник, який з простроченням платить по рахунках, має податкові борги і неоплачені штрафи. На оцінку може вплинути навіть місце проживання, стаж і професія.

За допомогою можна звернутися в спеціалізоване агентство, яке надасть вам не тільки дані БКІ, але і інформацію з банківського скорингу.

До неочевидних причин можна також віднести невдалий час звернення. Справа в тому що, у кожної фінансової організації є свій план по кредитах. Якщо він перевиконаний або закритий — вам відмовлять без пояснення причини.

Як дізнатися чому не дають кредит?

Якщо вашу заявку відхилили відразу кілька кредиторів, і ви хочете дізнатися чому так сталося — скористайтеся нашими рекомендаціями.

  1. Перевірте кредитну історію і банківський рейтинг: на офіційному сайті УБКІ один раз в рік це можна зробити безкоштовно.
  2. Перечитайте умови кредитної угоди банку, можливо в ньому знайдуться умови, що стосуються віку, зайнятості, доходу, яким ви не відповідаєте.
  3. Проаналізуйте основні причини, за якими кредитні організації відмовляють клієнтам. Можливо ви знайдете відповідь.

Нагадаємо, що подати запит до УБКІ можна в будь-який час доби. Для цього вам знадобиться тільки тільки номер мобільного телефону. Вартість повторного протягом року звернення до бюро становить 50 гривень.

Не дають кредит, де взяти гроші?

Бувають випадки, коли людині терміново потрібні гроші, а банк з очевидних або неочевидних причин відмовляє йому в цьому? Що робити в даному випадку?

Звернутися в МФО

Мікрофінансові організації, на відміну від банків, відносяться до клієнтів більш лояльно. Багато з них видають гроші без довідки про доходи, незалежно від віку, цілі оформлення позики і кредитного рейтингу. З документів для звернення в МФО потрібні тільки паспорт та ІПН. Для отримання коштів, необхідно подати заявку із зазначенням бажаної суми і терміну, заповнити анкету і пройти верифікацію карти. У разі позитивної відповіді, кошти переводяться на рахунок миттєво. Операція здійснюється в онлайн-режимі — спеціально відвідувати відділення компанії не доведеться.

Мікрокредитні компанії видають позики на невеликі суми — в середньому до 15000 гривень. Відсоткова ставка при першому зверненні становить 0,01%, при повторному - 1,5-2%.

Звернутися в ломбард

Ломбарди видають кредити як під заставу, так і без неї. Сума кредиту залежить від вартості заставного майна. Термін, в більшості випадків, встановлюється в межах 30 днів. В якості застави в ломбард можна принести:

  • ювелірні вироби;
  • техніку;
  • антикваріат;
  • годинник;
  • хутро;
  • спортивний інвентар;
  • товари для дому і саду.

Деякі ломбарди видають кредити під заставу нерухомості і автомобілів на великі суми і тривалі терміни.

Кредит без застави можна отримати на суму від 1000 до 20000 гривень. Відсоткова ставка для кредиту без застави в середньому становить 1,7-2% в день, із заставою - 0,5-1% в день.

Оформити кредитну картку

Кредитка — оптимальний варіант для позичальників, які не знають, коли не дають кредит, що робити. Більшість банків оформляють для своїх клієнтів картки з пільговим періодом, протягом якого не нараховуються відсотки. Ви в будь-який час зможете зняти потрібну суму і покласти її назад. При позитивній динаміці погашення позик кредитний ліміт буде збільшений. Карткою можна розраховуватися за покупки, оплачувати послуги ЖКГ, штрафи та ін. Також ви в будь-який момент зможете перевести частину кредитних коштів друзям чи близьким.

Позичити гроші у друзів

Якщо ви перебуваєте в складному фінансовому становищі і у вас вже є кілька проблемних кредитів, краще звернутися за фінансовою допомогою до друзів або близьких. Нова позика може тільки погіршити ситуацію, адже за неї також будуть нараховуватися відсотки.

Висновки та рекомендації

Якщо банк відмовив вам у кредиті без пояснення причини, зверніться в службу підтримки або до кредитного спеціаліста банку і спробуйте уточнити деталі. Якщо відповіді отримати не вдасться — пошукайте інформацію серед факторів, перерахованих в нашій статті. Швидше за все причина полягає в одному з них.

Ми підготували для вас поради, які допоможуть збільшити ймовірність схвалення позики.

  1. Перед подачею заявки на кредит, перевірте інформацію про себе в БКІ.
  2. При необхідності, візьміть довідку про доходи.
  3. Уважно заповніть анкету, кілька разів перевірте правильність введення даних.
  4. Якщо вам потрібен кредит на велику суму, подбайте про заставу та поручителів.
  5. Попередьте членів сім'ї, що їм можуть дзвонити для уточнення інформації про вас.
  6. Погасіть всі діючі кредити.
  7. Якщо у вас погана кредитна історія, візьміть кілька мікропозик і погасіть їх, не порушуючи термінів.

Сподіваємося, наші рекомендації допоможуть вам розібратися з причинами відмови в кредиті і швидко вирішити фінансові проблеми.

Автор: Компанія “Miloan”
23.07.2020
views
3555  переглядів
shares
0