Рефінансування кредитів в Україні

Рефінансування кредитів в Україні
Loader

Споживче кредитування міцно увійшло в наше життя. Коли економіка в цілому і наші власні справи знаходяться на підйомі, то складнощів з поверненням запозичених коштів, як правило, не виникає. Відчуваючи під собою досить міцну фінансову основу, деякі люди беруть одночасно кілька кредитів. При відсутності можливості погашення доводиться оформляти рефінансування.

Що таке рефінансування кредиту?

Пов'язане із запозиченнями рефінансування — це перекредитування — коли за допомогою нової позики людина намагається погасити заборгованості за раніше взятими на себе зобов'язаннями. Це цільовий кредит, який передбачає оформлення кредитного договору. В угоді зазначаються суми, які потрібно відшкодувати колишнім кредиторам.

У більшості випадків рефінансування використовується за відсутності фінансової можливості погасити кредити. Наприклад, ви взяли в банку кредит на придбання дачної ділянки, а трохи пізніше — на авто, побутову техніку та інші дрібниці. Оформлення відбувалося в різних банках в міру необхідності. При підході граничного терміну щомісячного платежу, виявилося, що з якої-небудь причини ви не можете внести суму на рахунок, тим більше, на рахунок 3-х банків. Що робити в такій ситуації?

Зручніше буде перепозичити потрібну суму в іншому банку. Відсоток по другому кредиту може бути таким же як і за попередніми або навіть менше. З огляду на відсутність додаткових зборів і комісій по кожному з попередніх кредитів, послуга рефінансування обійдеться дешевше.

Як оформити кредит рефінансування у банку?

Як це зробити? Для початку доведеться підшукати банк, який надає послуги рефінансування кредитів в Україні. Далі потрібно виконати кілька простих кроків:

  • з'ясувати у кожного кредитора, яка сума повинна бути внесена для остаточного погашення заборгованості;
  • зібрати документи: посвідчення особи (паспорт громадянина України), ІПН, копії договорів за попередніми кредитами, довідку про доходи;
  • звернутися до обраного відділення банку із заявкою на надання кредиту рефінансування;
  • дочекатися схвалення заявки;
  • підписати договір і вирішити проблеми з кредиторами.

Рефінансування — це вигідна та зручна послуга для позичальника, яка дозволяє знизити боргове навантаження та виконати свої зобов'язання перед кредиторами.

Чи можливо рефінансування мікропозик з простроченням?

За рефінансуванням мікропозик з простроченням в Україні прийнято звертатися, коли:

  • наростає процентна заборгованість;
  • виникли фінансові труднощі, і відсоткова ставка по мікропозиці виявилася непосильною (в такій ситуації зазвичай оформляється рефінансування в МФО);
  • вдалося знайти кредитора, який пропонує більш вигідні умови кредитування.

Отримати рефінансування без відмови у нового кредитора можна швидко і просто. Головне — надати докази своєї фінансової спроможності:

  • довідку з офіційного місця роботи, яка підтвердить наявність стабільного доходу протягом 6-12 місяців;
  • документи, що підтверджують наявність у власності ліквідної нерухомості, транспортних засобів або інших дорогих предметів;
  • документи, пов'язані зі швидким отриманням спадщини або дарування;
  • знайти надійних поручителів, які володіють нерухомістю або отримують високий дохід;
  • перевірити кредитну історію, і спробувати поліпшити рейтинг позичальника.

При оформленні документів, необхідних для підписання договору рефінансування з банком, можна скористатися послугами спеціалізованих агентств.

При виникненні труднощів з погашенням онлайн-кредитів, потрібно звернутися в компанію, яка видала позику і пояснити ситуацію. Опишіть своє фінансове становище і попросіть менеджера допомогти знайти рішення. У таких випадках МФО часто пропонують послугу пролонгації кредитного договору. Продовжити термін користування позикою можна на той самий термін, на який кредит був оформлений з самого початку. Деякі компанії дозволяють клієнтам обирати термін пролонгації самостійно. Підключення послуги потребує сплати додаткової комісії.  

Як оформити кредит рефінансування в МФО? Потрібно самостійно звернутися в мікрофінансову компанію (з якої ви ще не співпрацювали) і подати заявку на нову мікропозику. При виборі компанії звертайте увагу на те, чи готовий кредитор надавати послуги боржникам; чи можна отримати кошти, якщо позичальник має активну позику в іншій МФО.  Якщо вам схвалять кредит, отримані гроші можна буде витратити на погашення проблемної заборгованості.

Які банки здійснюють рефінансування?

В Україні послугу рефінансування кредитів надають лише деякі фінансові установи. Навіть безумовний лідер банківської системи Приватбанк рефінансування кредиту не пропонує своїм клієнтам, не бажаючи зв'язуватися ні з іншими банками, ні, тим більше, з МФО. В якості альтернативи можна скористатися послугою реструктуризації. Аналогічної позиції дотримується Credit Agricole і інші великі представники банківського сектора.

Цільові кредити рефінансування надаються лише деякими українськими фінустановами:

  • Банком Південний (працює лише із заставними кредитами);
  • Ідея Банком (програма "Зустрічна пропозиція");
  • МегаБанком (програма "Рефінансування");
  • Банком Інвестицій та заощаджень (програма "Готівка для своїх");
  • Кредобанком (програми рефінансування "Стандарт", "VIP" та "VIP+").

Як бачимо шансів на укладення договору з рефінансування кредиту в українському банку на досить вигідних умовах небагато. Для погашення проблемних боргів можна скористатися реструктуризацією. Отримати інформацію про умови надання даної послуги можна, звернувшись в банк, який видав вам кредит.

Умови рефінансування в банках та МФО

Оформити кредит рефінансування в банках України у 2022 році можна на таких умовах:

  • сума: від 5 до 300 тис. гривень;
  • термін перекредитування: від 1 до 5 років;
  • процентна ставка: 35-55% річних;
  • спосіб видачі кредиту: безготівкова форма;
  • способи погашення: готівкою у касі, з картки через онлайн-банкінг, за допомогою платіжних терміналів.

Серед МФО рефінансування позик пропонує компанія Кредит Маркет. Максимальна сума кредиту становить 300 тисяч гривень. Максимальний термін — 5 років. З документів необхідно надати паспорт, ІПН, а також документи з реквізитами за позиками, на перекредитування яких потрібні кошти (квитанція, кредитний договір). Кредит Маркет пропонує окремі програми по рефінансуванню позик для підприємців та пенсіонерів.

Ви також можете звернутися в компанію Мілоан, оформивши перший кредит під 0,01% в день. Максимальна сума для нових та постійних клієнтів становить 20 000 гривень, термін — 30 днів. Отриману суму можна витратити для погашення кредиту в іншій МФО. При необхідності кредитний договір можна пролонгувати на 3, 7 або 15 днів.

Отримати новий кредит для погашення проблемної заборгованості на вигідних умовах можна також в ломбарді. Для цього вам знадобиться паспорт, ІПН і заставне майно. Відсоткова ставка в ломбардах становить 0,5-1% в день. Сума визначається залежно від вартості заставного предмета. Більшість ломбардів видають кредити під заставу ювелірних виробів, техніки, транспорту, нерухомості, музичних інструментів, годинників, спортивного інвентарю.

Рефінансування може стати швидким рішення проблем з кредитною заборгованістю. В який банк або МФО звертатися для отримання даної послуги — вирішувати вам. Щоб зробити правильний вибір рекомендуємо детально ознайомитися з умовами рефінансування в декількох фінустановах і порівняти їх. При виникненні додаткових питань — зверніться за підтримкою на гарячу лінію.

Автор: Компанія “Miloan”
14.02.2022
views
31719  переглядів
shares
11