Що буде в курсом валют в 2021 році?

Що буде в курсом валют в 2021 році?
Loader

Чи вигідно тримати заощадження в доларах в 2021 році? Може краще конвертувати їх в гривні і покласти на депозит? Ми поспілкувалися з експертами і з'ясували, яким буде курс валют в цьому році.

Який курс закладений в бюджеті?

Бюджет на 2021 рік українські депутати схвалили на засіданні 15 грудня. У ньому закладено курс гривні на рівні 29,10 по відношенню до долара. Це один з найгірших прогнозів щодо курсу долара. У Кабміні пояснили, що під час розрахунку курсу були проведені консультації з Національним банком.

Нагадаємо, що в бюджет 2020 року закладався курс на рівні 27 гривень за долар.

Прогноз Мінекономіки

Міністерство економічного розвитку поділилося своїми очікуваннями в проекті "Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 роки". Сценарій був опублікований в липні 2020 року. У тексті зазначено, що в кінці поточного року долар може підскочити до позначки 29,1 (такий же курс закладений в бюджеті). При цьому обмінний курс протягом року, за прогнозами МЕРТ, становитиме 28,8 гривні.

У 2022 році гривня може ослабнути до 29,3 щодо долара, а в 2023 — до 29,5. Обмінний курс при цьому становитиме 29,5 і 29,7 грн/дол відповідно.

Що говорить МВФ?

Міжнародний валютний фонд дивиться на ситуацію в Україні більш оптимістично, ніж Кабмін і Мінекономіки. Експерти вважають, що середньорічний курс 2021 року становитиме 28,12 грн/дол. Прогноз був оновлений в жовтні 2020 року.

Раніше в МВФ прогнозували, що в цьому році українці житимуть з курсом 28,9 грн/дол. Досить песимістичним був прогноз на 2020 рік, в якому повідомлялося, що в грудні курс подолає психологічну позначку в 30 грн/дол, але він не здійснився.

Прогнози експертів

Давайте послухаємо, що говорять про курс долара в 2021 році українські та міжнародні експерти.

Ігор Бураковський

Голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій

"За оцінками нашого інституту, середньорічний курс в наступному році становитиме приблизно 28,4-28,5 грн за дол.", — такий прогноз озвучив експерт, виступаючи в ефірі однієї з телепрограм в грудні 2020 року.

За словами Бураковського, країна знаходиться в стані невизначеності, рівень якої значно вищий, ніж в інших країнах. Сьогодні до кінця невідомо, що буде з COVID, як пандемія відіб'ється на економіці і як буде проходити процес відновлення.

Oxford Economics

В цьому році середньорічний курс в Україні буде знаходиться на позначці 28,4 гривні за долар. Так вважають міжнародні аналітики. В Oxford Economics також прогнозують різке зростання цін в першому кварталі 2021 року і підвищення витрат підприємств через зростання мінімалки.

Тиск на курс в Україні як і раніше буде здійснювати війна на Сході, пауза у відносинах з МВФ і повільний запуск реформ.

Найман Ерік

Керуючий партнер інвесткомпанії Capital Times

За словами аналітика, курс долара в Україні буде зростати. У 2021 році він може переступити позначку в 30 грн/дол. Одна з ключових причин — великий дефіцит бюджету.

Анатолій Баронін

Директор аналітичної групи Da Vinci AG

До березня гривня може обвалитися до 30 грн/дол. Аналітик також назвав список факторів, які, на його думку, будуть впливати на курс:

  • зміна глави НБУ;
  • поведінка Кабміну;
  • вплив олігархів.

Баронін вважає, що нинішній уряд не зацікавлений в утриманні курсу — про це говорять стрімкі розтрати золотовалютних резервів.

Юрій Яковенко

Голова правління інвесткомпанії Eavex Capital

У 2021 році курс буде знаходиться в діапазоні 28,5-29,5 грн/дол. За словами експерта, стан гривні буде залежати від співпраці з МВФ і швидкості відновлення економіки після спалаху коронавірусу.

Олександр Паращій

Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital

Експерт поділяє думку уряду і вважає його абсолютно адекватним. За його словами в бюджет закладено цілком реалістичний прогноз і курс в 2021 році становитиме 29 грн/дол.

Паращій не виключає, що приплив спекулятивного капіталу може посилити позиції нацвалюти, але це буде тимчасовий ефект.

Фінансова корпорація Citigroup

Международні аналітики припускають, що долар може втратити до 20% своєї вартості в результаті поширення вакцини від COVID-19. Широке застосування зброї проти вірусу сприятиме зростанню показників світового ВВП і торгівлі.

Яким буде курс в 2021 році, поки сказати складно. Проаналізувавши думки експертів, ми прийшли до висновку, що вартість долара становитиме приблизно 28-29 грн/дол, але все ще може змінитися.

Автор: Компанія “Miloan”
21.01.2021
views
1403  переглядів
shares
0