Порівняння цін на нерухомість в Києві та різних регіонах України

Порівняння цін на нерухомість в Києві та різних регіонах України
Loader

Житло в Україні подорожчало на 8,3% у другому кварталі 2021 року, порівняно з аналогічним періодом 2020 року. Про це повідомляє агентство Knight Frank. За півроку ціни піднялися на 4%.

Порівнявши вартість об'єктів в Україні з ситуацією в інших країнах, агентство помістило нашу країну на 22 позицію рейтингу (список складається з 55 країн). Найбільше зросли ціни в Туреччині, Новій Зеландії та США.

Скільки коштує квартира в Києві?

Через рік боротьби з Ковідом і економічних криз на ринку почалося пожвавлення. Люди почали активно купувати квартири, щоб зберегти і примножити заощадження. Збільшення попиту спричинило за собою зростання цін.

Скільки зараз коштує квартира в Києві? Що відбувається з цінами в регіонах? Щоб знайти відповіді на ці питання, ми проаналізували дані сервісів з пошуку нерухомості ЛУН та OLX.

Ціни на нові квартири в Києві

Всього в Києві зараз будується близько 365 житлових комплексів. Ще 313 об'єктів будують в передмісті. Найнижча ціна — 9 000 доларів. Найвища — 4,5 млн доларів.

Якщо дуже хочеться жити в столиці або передмісті, а грошей не так і багато, можна придбати квартиру-студію. Це найдоступніший варіант на первинному ринку. Вартість знаходиться в межах 9,5-12 тис. доларів. Але майте на увазі, що площа такого житла складатиме 15-17 кв.м.

Найдорожчими вважаються квартири з видом на пам'ятки Києва або на Дніпро. Їх площа може досягати 500 кв. м., кількість кімнат — 4-5.

Ціна на нове житло найбільше залежить від класу ЖК:

  • "Економ" 820 дол. за 1 кв. м;
  • "Комфорт" 1000 дол. за 1 кв. м;
  • "Бізнес" 1820 дол. за 1 кв. м;
  • "Преміум" 2870 дол. за 1 кв. м.

Найдешевшими районами з урахуванням цін на квартири в новобудовах вважаються Деснянський, Святошинський та Дарницький, найдорожчими Шевченківський та Печерський.

Ціни на вторинне житло

У столиці житлові квартири за перші півроку 2021 року додали у вартості 7%. Квадратний метр подорожчав до 1 810 доларів з 1 690. Найвищими ціни традиційно залишаються в центрі: на Печерську вартість метра квадратного становить близько 3 065 доларів.

В середньому ціни на "вторичці" такі:

  • "однушка" — 41 тис. дол.;
  • "двушка" — 59 тис. дол.;
  • "трьошка" — 83,3 тис. дол.

Аналітики підрахували, що за півтора року пандемії ціни на житло в Києві виросли на 17-23%.

Скільки коштують квартири в регіонах?

Ціни на нерухомість в період коронакризи росли не тільки в столиці, а й в регіонах. Найбільше різниця помітна в містах-мільйонниках.

Ціни на квартири в нових будинках

У Львові за 1,5 року середні ціни в новобудовах виросли на 12%, в Дніпрі на 17-18%.

Розглянемо ситуацію детальніше.

Однокімнатні квартири

Найвищі ціни зафіксовані в новобудовах Дніпра. 1-кімнатні квартири в цьому місті стоять приблизно так само, як в Києві в середньому 41 тис. доларів. У Львівській області “однушку” можна купити за 38 тис. доларів, в Одеській — за 31 тис. доларів, в Харківській — за 29 тис. доларів. Найнижчі ціни на однокімнатні квартири в новобудовах Івано-Франківської області — 19-20 тис. доларів.

Двокімнатні квартири

У Дніпропетровській області за нову "двушку" просять в середньому 60,5 тис. доларів, у Львівській та Одеській — близько 52 тис. доларів. В Івано-Франківській області можна знайти варіант за 28 тис.доларів.

Трикімнатні квартири

Найдорожчі трикімнатні квартири, за даними сайту OLX, зафіксовані в Закарпатській області. Ціни перевищують 118 тис. доларів. У Дніпропетровській області “трикімнатку” можна купити за 85,5 тис. доларів, в Харківській — за 79 тис. доларів, в Одеській — за 77 тис. доларів.

Ціни на вторинному ринку

За 1,5 року ціни на вторинні об'єкти зросли на 20%, а в деяких містах — більше, ніж на 30%.

Дніпро

Вартість "однокімнатки" збільшилася на 26%, склавши 29 тис. доларів. Двокімнатні квартири подорожчали до 38 тис. доларів — на 31% з 2020 року. "Трикімнатку" можна купити в середньому за 48 тис. доларів (+33%).

Одеса

В Одесі квартири на "вторичці" подорожчали незначно:

  • однокімнатні — на 2% до 26 тис. доларів;
  • двокімнатні — на 4% до 36,5 тис. доларів;
  • трикімнатні — на 5% до 45 тис. доларів.

Харків

У Харкові найбільше подорожчали однокімнатні квартири. За однушку просять 24 тис. доларів, що на 30% більше, ніж 1,5 роки тому. Двокімнатні апартаменти можна купити за 35 тис. доларів (+18%), а трикімнатні — за 47 тис. доларів (+15%).

Львів

Найбільш істотно змінилися ціни на двокімнатні квартири, за які сьогодні просять 45 тис. доларів (+12%). "Однокімнатку" можна купити в середньому за 32 тис. доларів, а “трикімнатку” — за 52 тис. Об'єкти подорожчали на 7% і 5% відповідно.

Аналітики підрахували, що більш ніж у 90% українців немає фінансових можливостей для покупки житла в Києві та містах-мільйонниках. Тільки 8% населення можуть дозволити собі купити квартиру в новобудові. Якщо будівельні компанії будуть і далі піднімати ціни, відсоток здатних купити житло знизиться ще більше. Це призведе до заморожування будівництва. Інвестори почнуть масово забирати свої кошти у забудовників. Зросте ризик банкрутства учасників ринку. У результаті ціни почнуть стрімко падати.

Аналогічне спостерігалось в 2008 році, коли нерухомість подорожчала, а потім, досягнувши економічного максимуму, впала в ціні більш, ніж в два рази. Але через кризу люди перестали купувати житло.

Що буде з ринком нерухомості України? Хто зможе дозволити собі нові апартаменти? Все це покаже час. Восени обвалу цін точно не буде, навпаки — фахівці прогнозують підвищення вартості об'єктів ще на 2-7%. Квартири в будинках, що знаходяться на етапі будівництва, можуть подорожчати більш істотно. Влітку будівельники активно працювали на майданчиках, а це значить, що в найближчі місяці забудовникам буде що показати інвесторам.

Автор: Компанія “Miloan”
26.10.2021
views
1216  переглядів
shares
0