Страховий і трудовий стаж в Україні

Страховий і трудовий стаж в Україні
Loader

В Україні існує чотири різновиди стажу роботи: трудовий, страховий, соціальний і пільговий. У 2004 році в країні відбулася пенсійна реформа, в результаті якої змінився порядок нарахування допомоги для громадян. Під час розрахунків стали брати до уваги не кількість відпрацьованих років, а величину і період сплати ЄСВ роботодавцями за своїх працівників. Стаж отриманий до 2004 року також вважається страховим.

Простими словами страховий стаж — це кількість років трудової діяльності громадянина, в період яких за нього щомісяця сплачувалися страхові внески.

У той же час трудовий стаж — це періоди, протягом яких людина офіційно працювала, і про які внесені записи в трудову книжку.

Спеціальний стаж мають громадяни, що займаються тими видами трудової діяльності, які дають їм право на дострокове припинення роботи і призначення допомоги.

Пільговий стаж — це робота в небезпечних для здоров'я умовах протягом повного робочого дня. Список професій, представники яких мають право на даний вид стажу, визначений постановами уряду.

З початком дії пенсійної реформи у громадян з'явилася маса питань. Як розраховується страховий стаж? Чи входить в нього служба в армії, декретна відпустка, навчання в університеті? Як докупити стаж і скільки це коштує? Ми поспілкувалися з експертами і підготували для вас відповіді.

З якого року рахується страховий стаж?

Страховий стаж вимірюється в місяцях. При цьому враховується кожен місяць, за який було сплачено ЄСВ — внесок, збір якого здійснюється в Україні в рамках системи державного страхування. Таким чином, у працівників, які отримують зарплату в конвертах страховий стаж відсутній.

В Україні мінімальний вік для прийому на роботу становить 16 років. У цьому віці людина може офіційно займатися трудовою діяльністю, а це значить що роботодавець повинен буде сплачувати за нього єдиний соціальний внесок. Страховий стаж в Україні починає вимірюватися саме з цього періоду.

Скільки потрібно стажу, щоб вийти на пенсію у 2022 році?

З 1 січня 2022 року в Україні змінився вік виходу на пенсію. Нові правила набрали чинності в рамках пенсійної реформи та згідно Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Вийти на пенсію за віком в 2022 році зможуть українці:

  • у 60 років зі страховим стажем від 29 років;
  • у 63 роки, які мають від 19 до 29 років стажу;
  • у 65 років, що мають як мінімум 15 років стажу.

Страховий стаж для виходу на пенсію до 2028 року регулярно підвищуватиметься на 1 рік. Щоб вийти на пенсію у 60 років у 2028 році, знадобиться 35 років стажу.

Українці, у яких не набереться необхідної кількості років стажу для нарахування пенсії за віком, отримуватимуть соціальну компенсацію. Стаж також можна буде докупити.

Як дізнатися страховий стаж?

Дізнатися свій страховий стаж для лікарняного або для пенсії можна двома способами: за допомогою спеціального коду або електронного підпису. Інформація надається на сайті Пенсійного фонду після реєстрації.

Щоб отримати реєстраційний код, потрібно звернутися до відділення ПФУ за місцем реєстрації, подавши відповідну заяву. Код ви отримаєте відразу. Далі потрібно перейти на сайт фонду і натиснути кнопку Реєстрація. Крім коду система попросить ввести email і придумати пароль. Протягом дня вам прийде лист з посиланням для завершення реєстрації.

Щоб зареєструватися з використанням цифрового підпису, потрібно виконати наступні кроки:

  • отримати ЕЦП (найпростіше це можна зробити через Приват24 - в розділі Послуги для бізнесу);
  • зайти на сайт ПФУ та натиснути кнопку Вхід;
  • з чотирьох варіантів потрібно вибрати перший "За ЕЦП";
  • вибрати АЦСК, завантажити файл ключа і ввести пароль.

Після авторизації ви ввійдете в особистий кабінет. На головній сторінці будуть відображені ваші дані:

  • ПІБ;
  • вік;
  • ІПН;
  • номер соцстрахування.

При бажанні можна додати фотознімок.

Щоб дізнатися страховий стаж для пенсії, виберіть відповідний пункт в меню зліва. У новому вікні вгорі буде відображатися загальна кількість років стажу. Нижче в таблиці буде докладно розписано за які місяці роботодавець сплачував за вас ЄСВ. В інших пунктах меню можна знайти інформацію про заробітну плату, пенсію, тимчасову втрату працездатності. Справа відображається статус громадянина як застрахованої особи та одержувача соціальних виплат.

В електронному кабінеті ПФУ можна отримати довідку форми ОК5 та ОК7, надіславши відповідний запит. З 2022 року таку довідку можна оформити через додаток "Дія". Для цього потрібно виконати такі кроки:

  • перейдіть до розділу Послуги та виберіть Довідки;
  • зі списку запропонованих варіантів виберіть ОК5/ОК7;
  • натисніть Замовити довідку;
  • протягом 15 днів довідка буде готова – ви отримаєте оповіщення.

На сайті ПФУ є телефон служби підтримки. Звернувшись за консультацією ви можете задати фахівцю будь-які запитання, наприклад: "Чи входить до страхового стажу центр зайнятості?", "Як оформити пенсію по інвалідності?" і т.д.

Як порахувати трудовий стаж?

Дізнатися загальний трудовий стаж для виходу на пенсію можна в онлайн-режимі. Для цього потрібно увійти в особистий кабінет на сайті ПФУ та натиснути кнопку Мій страховий стаж в меню зліва. У вкладці, ви знайдете всю необхідну інформацію.

Розрахунок трудового стажу онлайн став доступним українцям в 2019 році після запуску порталу електронних послуг. За допомогою даного сервісу можна також розрахувати пенсію. Для цього слід виконати наступні кроки:

  • натиснути кнопку Пенсійний калькулятор в особистому кабінеті ПФУ вгорі головної сторінки;
  • перевірити особисті дані;
  • вибрати алгоритм розрахунку;
  • натиснути кнопку Зберегти і розрахувати.

Через портал е-послуг можна також налаштувати безкоштовне SMS-інформування про призначення або перерахунок виплат.

Купити стаж в трудову книжку для пенсії

Згідно з чинним законодавством трудовий стаж в Україні має прямий вплив на вік, в якому можна вийти на заслужений відпочинок. Якщо людині не вистачає певної кількості років, стаж завжди можна докупити. Трудовий стаж до 2000 року підтверджується записами у трудовій книжці, а також документами, виданими за місцем роботи громадянина. Інформація про діяльність, яка здійснювалася пізніше зазначеного періоду внесена в базу ПФУ.

Для тих, хто хоче купити стаж в Україні, існує дві пропозиції:

  • заплатити за весь відсутній період відразу;
  • купити стаж в розстрочку.

У першому випадку стаж відразу буде прийнятий до уваги при розрахунку пенсії.

Доплата розраховується за формулою: Д = С * К * М. Розмір страхового внеску (22% від мінімалки) множиться на коефіцієнт вартості компенсації і на число місяців, які потрібно купити.

Величина показника "К" залежить від кількості років стажу, яких не вистачає.

Якщо ви вибрали другий варіант і вирішили докупити стаж для пенсії "в розстрочку", будьте готові до того, що придбаний таким способом стаж враховується тільки після повного погашення його вартості.

Щоб купити стаж в розстрочку, потрібно подати заяву в місцеве відділення ДФС, де вам запропонують укласти договір. Термін дії угоди повинен становити не менше року. У ньому буде розписана схема щомісячних платежів, розмір яких не повинен бути нижчим за мінімальний ЄСВ.

Доплата за стаж розраховується за формулою: Д = С * М. Через відсутність показника "К", який є в першій формулі, другий варіант вважається більш вигідним.

Особи, які є членами фермерського господарства, здійснюють незалежну професійну діяльність або просто не планують працювати, можуть почати добровільно сплачувати єдиний соціальний внесок. Щоб оформити самозайнятість, потрібно звернутися до податкової служби.

Що входить в трудовий стаж для нарахування пенсії в Україні?

Згідно із законом повинні в трудовий стаж входити догляд за дитиною, навчання в університеті, служба в ЗС України. Подібна діяльність зараховується до стажу, незважаючи на відсутність сплати соціальних внесків.

Відомо також, що може в трудовий стаж входити декретна відпустка. При цьому потрібно брати до уваги такі особливості:

  • для тих, хто був в декреті до 2004 року, цей період входить в стаж незалежно від зайнятості жінки до і після пологів;
  • з 2004 року декрет зараховується за умови нарахування соцвиплат;
  • до 2013 року в стаж не включалися 60 днів перед пологами і 60 днів після них;
  • з 2013 р відпустка зараховується, оскільки з декретних почали віднімати відсоток в ПФ;
  • з 1 січня 2018 року жінкам почали зараховувати декретну відпустку до страхового стажу.

Інформація про трудовий стаж в декреті відображається в особистому кабінеті на порталі е-послуг ПФУ. Нагадаємо, що декретна відпустка триває 70 днів до народження дитини і 56 днів після. Відпустка по догляду за дитиною триває 3 роки.

Багато також задаються питанням: "Чи може в трудовий стаж входити служба в армії?" Згідно із законом роки, які громадянин присвятив військовій справі, входять до стажу. З 2007 року військові частини почали сплачувати страхові внески за своїх службовців.

Страховий стаж може включати період догляду за інвалідами, дітьми, які мають серйозні проблеми зі здоров'ям, людьми похилого віку, вихованцями дитбудинків сімейного типу.

Крім цього, зараховується до стажу період перебування на обліку в центрі зайнятості, проходження курсів підвищення кваліфікації, період служби за межами України дипломатів і їх дружин.

Що стосується роботи за кордоном, то в даному випадку стаж враховується тільки при наявності спеціальних угод між Україною і країною, яка працевлаштувала мігранта.

Експерти рекомендують громадянам заздалегідь задумуватися про стаж і пенсії. Зареєструйтеся на сайті ПФУ і дізнайтеся, чи регулярно роботодавець сплачує за вас ЄСВ, скільки стажу вам вже вдалося накопичити, чи всі періоди трудової діяльності внесені до реєстру. Приділивши кілька хвилин перевірці даних ви зможете уникнути багатьох проблем в майбутньому і забезпечити впевненість у завтрашньому дні.

Автор: Компанія “Miloan”
17.02.2022
views
57248  переглядів
shares
7