Топ-5 найбільш прибуткових компаній світу за 2021 рік

Топ-5 найбільш прибуткових компаній світу за 2021 рік
Loader

Американське видання Fortune опублікувало щорічний список найприбутковіших компаній світу Fortune Global 500. Аналіз здійснювався на основі фінансових показників за 2020 рік. Рейтинг прибутковості компаній складається американським виданням регулярно з 1955 року.

Перше місце в Fortune Global 500 зайняла Apple, яка в 2020 році отримала 57,411 млрд доларів прибутку.

Загалом п'ятірка лідерів виглядає так:

Позиція Назва Прибуток за 2020 рік, млн. дол. Зростання/падіння прибутку, порівняно з 2019 роком
1 Apple

57411

+3,9%

2 Saudi Aramco 49287 -44,1%
3 SoftBank Group 47053
4 Industrial & Commercial Bank of China 45783 +1,3%
5 Microsoft 44281 +12,8%

Apple — найприбутковіша компанія 2020 року

За підсумками другого кварталу 2020 Apple отримала найвищий прибуток за всі 45 років свого існування. Сума збільшилася до 21,7 млрд. доларів. Продажі iPhone за квартал зросли вдвічі і принесли компанії рекордні 39,57 млрд. доларів. Коментуючи подібний зліт в Apple, зазначили, що в майбутньому зростання показників може сповільнитися.

За даними фінансових звітів, дохід у 2020 році Apple принесли:

  • продажі пристроїв — 63,948 млрд доларів;
  • сервіси App Store, Apple Music, Apple Pay та iCloud — 17,486 млрд доларів;
  • операційний прибуток — 24,12 млрд доларів;
  • продажі комп'ютерів — 8,23 млрд доларів;
  • планшети iPad — 7,37 млрд. доларів;
  • пристрої та аксесуари — 8,78 млрд доларів.

Всі перераховані вище показники продемонстрували зростання.

Apple — це американська технологічна компанія з офісом у Купертіно (Каліфорнія). Вона проектує та розробляє побутову електроніку, програмне забезпечення та онлайн-сервіси.

Засновниками корпорації Apple вважаються Стів Джобс, Стів Возняк та Рональд Уейн. Посаду генерального директора обіймає американський менеджер Тім Кук. Компанія була заснована у 1976 році в штаті Лос-Альтос (Каліфорнія).

Saudi Aramco — нафтовий гігант із Саудівської Аравії

Saudi Aramco — найбільша компанія на планеті з видобутку та запасів нафти.
Чистий прибуток гіганта у 2020 році досяг 49 млрд доларів, що у 1,8 раза менше, ніж у 2019 році.

Гендиректор Saudi Aramco Амін Нассер, коментуючи фінансові показники, зазначив, що 2020-й став одним з найважчих років для компанії, оскільки пандемія коронавірусу сприяла зниженню продажу нафти.

Водночас у Saudi Aramco повідомили про історичні показники нафтовидобутку. У квітні минулого року компанія досягла максимального результату — 12,1 млн барелів на добу.

Saudi Arabian Oil Company — національна компанія Саудівської Аравії, заснована в 1933 році. 98% акцій організації належить державі і лише 2% розміщуються на біржах. Штаб-квартира компанії знаходиться в місті Дахран. Діяльність Saudi Aramco — джерело до 80% доходів до бюджету держави.

SoftBank Group отримав найвищий прибуток серед компаній із Японії

SoftBank Group — це японська холдингова компанія, яка працює в галузі телекомунікацій, фінансів та маркетингу. Безпрецедентний прибуток — 47053 млн. доларів — холдингу в 2020 році приніс інвестиційний бізнес.

Зростання фінансових показників відбулося завдяки прибуткам від інвестицій у 6,29 трлн ієн фонду Vision Fund. Позитивний результат вдалося отримати в результаті публічного розміщення акцій південнокорейської компанії електронної комерції Coupang. Vision Fund володіє 40% акцій даної компанії. За рахунок цього вдалося отримати 2,6 трлн єн. Близько 945,9 млрд ієн прибутку компанія отримала від продажу контрольного пакету акцій телекомунікаційної компанії США Sprint Corp, а також від підвищення вартості активів, що залишилися.

Vision Fund – це найбільший у світі фонд венчурного капіталу, зорієнтований на технології. Керує фондом SoftBank Group.

Декілька років тому виконавчий директор SoftBank Group Масаесі Сон направив курс компанії на інвестування в інноваційні компанії замість телекомунікаційних. Це було найкращим і найправильнішим рішенням, — впевнені в SoftBank.

Транснаціональна корпорація SoftBank Group була заснована у 1981 році в Токіо. Засновником та генеральним директором вважається японський підприємець Масаєсі Сон. Штаб-квартира знаходиться в Мінато (спеціальний район Токіо, Японія).

ICBC збільшив прибуток, незважаючи на коронакризу

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) – найбільший комерційний банк Китаю. Це один з найбільш топових китайських фінустанов у частині цифровізації бізнесу.

Китайські банки досить впевнено трималися за умов коронакризи. Ефективні заходи боротьби з поширенням вірусу та досить відчутна підтримка з боку держави сприяли позитивній динаміці у китайській економіці у 2020 році. Внаслідок цього банки КНР змогли уникнути збитків, які паралельно фіксувалися в інших країнах.

Прибуток Industrial and Commercial Bank of China склав 45,783 млрд доларів за підсумками 2020 року. Це на 1,3% більше, ніж у 2019 році. Такий результат перемістив китайського гіганта на четверту позицію рейтингу Fortune Global 500.

ICBC був заснований у 1984 році в Пекіні. Штаб-квартира банку знаходиться у центральному районі Пекіна Січен. Контрольний пакет акцій фінустанови належить уряду КНР. Посаду головного керівника банку з 2020 року займає Ляо Лінь, з березня 2021 року за сумісництвом він також вважається генеральним директором ICBC.

Microsoft продовжує нарощувати прибуток, пропонуючи найкращі рішення клієнтам

Microsoft — найбільша транснаціональна корпорація з виробництва програмного забезпечення для різних пристроїв: від комп'ютерів до мобільних телефонів. У 2020 році вона збільшила чистий прибуток до 44,281 млрд доларів, що на 12,8% більше, ніж у 2019 році.

Виконавчий директор компанії Сатья Наделла, коментуючи фінансові показники, зауважила, що чим більше компанія намагається задовольняти потреби клієнтів, тим більшого зростання прибутку вдається досягти. Вона також додала, що фінансовим успіхам Microsoft у 2020 році сприяло підвищення попиту на її послуги у сфері хмарних технологій. Важливу роль відіграли нововведення у сфері безпеки та у сфері відеоігор.

Компанія Microsoft була заснована підприємцями Біллом Гейтсом та Полом Алленом у 1975 році. Штаб-квартира розташована у Вашингтоні. Наразі пост президента компанії "Майкрософт" очолює американський адвокат і менеджер Бредфорд Лі Сміт.

Як бачите, незважаючи на те, що пандемія COVID-19 драматично вплинула на світ, на фінансових показниках найприбутковіших компаній світу прояви кризи позначилися несуттєво.

Автор: Компанія “Miloan”
08.12.2021
views
3271  переглядів
shares
0