ТОП-5 принципів фінансової грамотності для дітей

ТОП-5 принципів фінансової грамотності для дітей
Loader

Більшість дорослих звичок у людей формується з дитинства. Ми дивимося на поведінку батьків, реагуємо на неї і робимо певні висновки. Психологи вважають, що ставлення до фінансів починається саме з сім'ї. Безумовно, в майбутньому, отримавши певний досвід і знання, людина може змінити свої погляди. Однак, якщо батьки не будуть вчити дитину фінансової грамотності, то подорослішавши, їй доведеться отримувати потрібні знання на своїх помилках, часом досить дорогих.

Ми розповімо, як говорити з дитиною про гроші на простій мові і допоможемо засвоїти п'ять основних принципів фінансової грамотності.

Принцип 1. Хороший і поганий приклад

Існує правило: "Діти спочатку бачать, а потім чують". Ваша дитина бачить, як ви поводитеся з грошима: робите спонтанні покупки, лікуєтеся шопінгом, розраховуєтесь кредитками, ненавидите свою роботу, але при цьому не намагаєтеся нічого змінити. Спостерігаючи за всім цим, діти копіюють поведінку батьків. Ви повинні стати для дитини гарним прикладом. Що для цього потрібно?

  1. Планувати покупки — складати список можна разом з дитиною.
  2. Регулярно відкладати частину доходу на великі покупки, подорожі, розваги.
  3. Підтримувати порядок в гаманці: складати банкноти рівно, в порядку убування, лицьовою стороною вгору.

За допомогою простих дій ви зможете привчити дитину до порядку й дисципліни. Він побачить, що якщо спланувати бюджет — грошей вистачить на все необхідне, а за допомогою накопичень можна здійснювати дорогі покупки.

Принцип 2. Ні значить ні

Бувають випадки, коли один з батьків відкладає і економить гроші, а другий витрачає їх на все підряд. В результаті дитина вибере для себе більш легку модель поведінки. Якщо економна мама скаже, що черговий похід в парк розваг потрібно перенести на наступний місяць, дитина піде до батька, який задовольнить його примху. Психологи так поводитися не радять. Сім'я повинна бути єдиним фронтом, а правила — однакові для всіх. Обговорюйте витрати і доходи разом. Пояснюйте дітям, чому з тієї чи іншої причини з покупкою потрібно почекати.

Принцип 3. Кишенькові гроші: чим раніше, тим краще

Ваша дитина краще зрозуміє, що ви йому говорите про фінанси, коли сам почне витрачати гроші. Чим раніше ви почнете давати йому кошти на кишенькові витрати, тим швидше буде результат. Краще нехай він зробить кілька помилок в 6 років, ніж в 16 або 25.

Ось кілька порад для батьків, які не знають з чого почати:

  • видавайте гроші з певною періодичністю;
  • почніть з невеликих сум;
  • розкажіть дитині, що гроші можна витрачати і відкладати;
  • встановіть правила і чітко їм слідуйте.

Школярам краще видавати гроші по понеділках на тиждень вперед. Поясніть дитині, що якщо вона спустить всю суму за один день, то до наступного понеділка буде сидіти без грошей.

Принцип 4. Зароби сам!

Допоможіть дитині знайти роботу. Як показує практика, гроші зароблені власною працею витрачаються не так швидко, ніж ті, що дісталися просто так. Знайти підробіток школяреві можна швидко і легко в інтернеті. Найпростіший варіант - заробіток на опитуваннях, кліках, читанні листів. У більш старшому віці можна спробувати копірайтинг або переклади. Підлітки можуть заробляти на доставці їжі, розклейці оголошень або допомозі з уроками молодшим школярам. Працювати можна влітку або на вихідних. Головне, щоб це не заважало навчанню.

Принцип 5. Підготовка до майбутнього

Важливо обговорювати з дитиною її фінансове майбутнє. Зверніть увагу на такі моменти:

  • оплата навчання;
  • проживання;
  • гроші на життя;
  • придбання квартири.

В результаті дитина буде знати, що на неї чекає і почне морально готуватися до майбутнього. Наприклад, якщо ви заробляєте небагато, скажіть відразу, що навчання в університеті сплатити не зможете, але на підготовчі курси і репетиторів грошей вистачить. Можливо після цього дитина почне краще вчитися, щоб вступити на бюджет.

Ефективним інструментом для фінансового виховання дитини вважається банківська картка. Оформити її можна з 6-ти років в ПриватБанку, Райффайзен Банку Аваль, Ощадбанку. Це дозволить контролювати витрати вашого чада, переводити гроші, коли це буде потрібно. Дитина з вашою допомогою зможе відкрити депозит і почати накопичувати кошти на покупку мрії.

В той же час, розмовляючи про фінанси, важливо пояснювати дітям, що гроші — це всього лише інструмент взаємообміну, яким потрібно навчитися правильно користуватися. Не забудьте згадати про те, що в світі є більш важливі цінності, наприклад — любов і дружба. Чим раніше дитина це усвідомить, розкладе знання по поличках і навчиться ними користуватися, тим легше їй буде в дорослому житті.

Автор: Компанія “Miloan”
09.12.2020
views
1592  переглядів
shares
0