Топ-5 найбільш прибуткових стартапів України за 2021 рік

Топ-5 найбільш прибуткових стартапів України за 2021 рік
Loader

Forbes оновив рейтинг найбільших продуктових технологічних компаній (стартапів), засновниками яких вважаються вихідці з України. "П'ятірка" найуспішніших і найбільш прибуткових проектів виглядає так.

  • Gitlab — 6 млрд дол.
  • Grammarly — 1-2,5 млрд дол.
  • Ajax Systems — від 500 млн дол.
  • People.ai — 420-500 млн дол.
  • Restream — 220-250 млн дол.

Ми вирішили розповісти вам цікаві подробиці про кожну компанію окремо.

Gitlab

Рік заснування — 2014.
Сфера — розробка.
Засновники: Дмитро Запорожець, Сід Сібранджію.
Інвестиції: 434 млн дол.
Оцінка: 6 млрд дол.

Gitlab — це веб-додаток і система управління репозиторіями програмного коду для Git. Сервіс створив програміст з Харкова Дмитро Запорожець. Завдяки участі голландця Сіда Сібранджі, проект вдалося перетворити в бізнес. Gitlab працює повністю віддалено, незважаючи на те, що кількість співробітників компанії досягає 1300 чоловік. У 2020 році дохід компанії склав 150 млн доларів.

Grammarly

Рік заснування — 2009.
Сфера — веб-сервіси.
Засновники: Алекс Шевченко, Макс Литвин, Дмитро Лідер.
Інвестиції: 200 млн дол.
Оцінка: 1-2,5 млрд дол.

Grammarly — це компанія, яка вважається автором додатків для перевірки правопису і правильної побудови комунікації. В сервіс вбудовані алгоритми, які допомагають визначити інтонацію тексту, налаштувати чіткість висловлювань, донести читачеві саме ту думку, яку потрібно автору.

Сьогодні додатками і розширеннями Grammarly користуються більше 30 млн осіб щодня. Дані про платні підписках і виручці стартап містить в секреті. Що стосується інвестицій, то їх обсяг вражає: в двох раундах Grammarly зумів залучити 200 млн доларів!

Головний офіс компанії розташований в Києві. Кількість фахівців, які займаються розробкою, перевищує 200 осіб.

Ajax Systems

Рік заснування — 2011.
Сфера — розумні пристрої.
Засновники: Олександр Конотопський.
Інвестиції: 11 млн дол.
Оцінка: 500 млн дол.

Ajax Systems — це компанія, яка винаходить охоронні системи і продає їх у вигляді гаджетів. Винаходи допомагають людям не хвилюватися про те, що грабіжники, потоп чи раптовий пожар можуть завдати шкоди приміщенню чи нашкодити здоров'ю.

Історія бренду почалася в 2012 році, коли випускник КПІ Олександр Конотопський показав свої перші датчики безпеки на виставці охоронних систем. Уже в 2015 році венчурний фонд SMRK вклав у виробництво Ajax перший мільйон доларів. Компанія швидко вийшла на міжнародну арену: спочатку охопила 5 країн, а через рік — уже 67.

Ajax Systems має три R&D-центри і два заводи в Києві. Кількість працівників перевищує 1650 чоловік.

People.ai

Рік заснування — 2016.
Сфера — CRM.
Засновники: Олег Рогінський.
Інвестиції: 107 млн ​​дол.
Оцінка: 420-500 млн дол.

People.ai — це сервіс, який допомагає оцінювати ефективність продажів за допомогою алгоритмів штучного інтелекту. Програма дає рекомендації менеджерам з продажу, аналізує продуктивність підприємств, оцінює угоди, переговори. Алгоритми People.ai автоматизують ручну працю.

Сервіс вважається досить затребуваним на сьогоднішній день. Ним користуються навіть компанії зі списку Fortune 500. За підсумками минулого року кількість клієнтів зросла на 245%.

Автор проекту — український підприємець Олег Рогінський. Стартапер родом з Дніпра, але зараз живе в Кремнієвій долині — одному з найбільших центрів розвитку світових інноваційних технологій.

Кількість працівників компанії становить близько 200 чоловік.

Restream

Рік заснування — 2014.
Сфера — стріммінг.
Засновники: Андрій Суржинський, Олександр Худа.
Інвестиції: 55 млн дол.
Оцінка: 220-250 млн дол.

Restream — це сервіс для стрімінга, який винайшли вінницькі програмісти Олександр Худа і Андрій Суржинський. Він популярний в 90 країнах світу. Кількість користувачів становить приблизно 2,5 мільйона. Через 2 місяці після винаходу програми, хлопці з Вінниці ніяк не могли придумати, як монетизувати сервіс — у них навіть не було коштів на оплату серверів.

У 2020 році Restream вважався одним з найбільш профінансованих стартапів України. Попит на його послуги особливо виріс в період пандемії, коли бізнес почав масово переходити в онлайн. Restream дозволяє транслювати живий контент на кілька потокових платформ, в тому числі YouTube, Twitch, Ustream, VK та ін. Працювати з програмою можна на пристроях Windows, Mac OS і Linux.

Примітно те, що кількість фахівців, які працюють у Restream становить всього 45 чоловік. Компанія має два офіси: в Києві і в Остіні, штат Техас.

В українських стартапів є майбутнє. Компанії успішно розвиваються на світовому ринку, залучаючи мільярди доларів інвестицій. Крім перерахованих вище організацій, в десятку найприбутковіших проектів також увійшли MacPaw (додаток), Jiji (торгова площадка), Preply (освітня онлайн-платформа), Depositphotos (фотобанк), Jooble (система пошуку роботи).

Автор: Компанія “Miloan”
12.10.2021
views
1504  переглядів
shares
0