Як закрити ФЛП (ФОП) в 2022 році?

Як закрити ФЛП (ФОП) в 2022 році?
Loader

Процедура ліквідації підприємницької діяльності для фізичних осіб завжди була тривалою і складною. Для цього потрібно було відвідувати цілий ряд інстанцій, збирати папки довідок і документів, місяцями чекати остаточного результату. До сьогоднішнього дня все змінилося: закривати ФОП 2022 дозволили через інтернет, не виходячи з дому.

Однак однієї онлайн-процедури для припинення підприємницької діяльності недостатньо. Ми вам розповімо про те, як здійснюється закриття ФОП в Україні, скільки часу займає онлайн-ліквідація і як уникнути підводних каменів під час проходження даної процедури.

Як закрити ФОП у 2022 році?

Ліквідація ФОП може знадобитися в двох випадках:

  • якщо підприємцю потрібно на якийсь час припинити свою діяльність;
  • якщо потрібно остаточно закрити ФОП.

До 2017 року для тимчасового припинення ФОП досить було перейти в "сплячий режим". Єдиний соціальний внесок не нараховувався при декларуванні нульових доходів. Зараз все змінилося. Держава зобов'язала сплачувати єдиний соціальний внесок всіх фізосіб-підприємців, незалежно від заробітків. Нагадаємо, що ставка ЄСВ в Україні дорівнює 22% мінімальної зарплати. З 1 січня 2022 року сума становить 1430 гривень, з 1 жовтня після запланованого підвищення мінімалки ЄСВ збільшиться до 1474 гривень.

Для початку роз'яснимо для тих, хто не знає, як закривати ФОП 2-ї групи, 1-ї або 3-ї, що процедура зняття з обліку фізособи-підприємця однакова для всіх платників податків. Щоб закрити ФОП у 2022 році, потрібно пройти шість обов'язкових етапів.

Крок 1. Подача заяви

Для початку підприємцю потрібно звернутися до відділу з питань реєстрації юросіб та ФОП — туди, де він раніше відкривав ФОП. Подібні відділи працюють в Центрах адмінпослуг і в місцевих відділеннях Податкової служби. З собою потрібно взяти посвідчення особи та ІПН. Можна також завчасно написати заяву, скачавши в інтернеті потрібну форму бланка. Її розгляд здійснюється протягом трьох робочих днів з моменту звернення.

Подати заявку на закриття ФОП можна також онлайн через портал Дія. Її обробка може зайняти до 24 годин. Після цього на сайті Міністерства юстиції статус вашого ФЛП будет змінено на "Призупинений". Держреєстратор також проінформує про зміни Податкову службу. 

Крок 2. Погашення боргів

Зверніться у відділення ДФС України і дізнайтеся чи немає у вас податкового боргу. Якщо є — потрібно обов'язково його погасити. Також вам доведеться сплатити податок за поточний місяць для ФОП 1, 2 групи чи квартал, якщо ви на третій групі.

Крок 3. Підготування звітності

Після подачі заяви необхідно підготувати звіт по ЄСВ. На це підприємцю дається місяць. Вид звіту визначається в залежності від системи, по якій нараховувалися податки:

  • загальна: потрібно скласти декларацію із зазначенням доходів за останній рік, отриманих саме від бізнес-діяльності;
  • єдиний податок: потрібно підготувати звіт по ЄСВ і скласти декларацію по єдиному податку; бізнесменам, які запитують, як закривати фоп 3-ї групи і за який період потрібно складати звіт, податкові консультанти відповідають, що ДФС потрібні дані за останні три місяці, а ліквідація здійснюється поетапно. Платникам податків інших груп потрібно подавати річні звіти.

Папери можна принести особисто або доставити поштою. В онлайн-режимі звіти не подаються. За несвоєчасну подачу декларацій накладається штраф.

Крок 4. Закриття банківського рахунку

Наступний крок передбачає закриття всіх активних банківських рахунків і отримання виписок по ним за трирічний період. Доступ до даних можна отримати в е-кабінеті ДФС. Зверніть увагу, що після подання заяви на закриття ФОП використовувати банківський рахунок підприємця не можна. Якщо на рахунку залишилися гроші, їх потрібно переказати на картку фізособи або зняти готівкою.

Крок 5. Аудиторська перевірка

Перевірка, згідно з Податковим кодексом України, не є обов'язковою. Однак деякі експерти все ж не рекомендують пропускати цей етап, особливо якщо ФОП “заморожується” і в майбутньому планується його відновлення.

Для проходження аудиторської перевірки потрібно звернутися до відділення ДФС із заявою, написаною в довільній формі. Після її розгляду ДФС повинна призначити аудитора, який повинен буде провести перевірку щодо діяльності ФОП протягом десяти днів. Аудит здійснюється за наступними документами:

  • книгою обліку;
  • банківськими даними;
  • податковими звітами;
  • договорами і актами, якщо такі були укладені.

Перевірку можуть провести навіть після ліквідації ФОП. За словами юристів, на сьогоднішній день у ДФС недостатньо ресурсів для своєчасного аудиту всіх підприємців, які припиняють свою діяльність.

Якщо під час аудиту буде виявлено переплату, гроші переведуть на банківський рахунок фізособи. У разі недоплати потрібно буде погасити борг, а також нараховані штрафи і пеню.

По закінченню аудиторської перевірки ФОП знімається з обліку.

Крок 6. Перевірка даних

Щоб в майбутньому не виникало спірних ситуацій, важливо отримати підтвердження ліквідації ФОП. Для цього необхідно відправити запит до Мін'юсту. Зробити це можна самостійно через офіційний сайт відомства.

Багато хто запитує: "Як закрити ФОП якщо діяльність не велася?". Відповідаючи на це питання, юристи закликають діяти за стандартною схемою ліквідації ФОП і проходити всі обов'язкові етапи. Якщо ви просто перестанете платити податки, посилаючись на нульові доходи, то отримаєте велику заборгованість, до якої додадуться штрафні санкції та пеня. Далі справа буде передана до суду.

Як закрити ФОП онлайн в Україні?

Онлайн-послуги зручні тим, що дозволяють економити час. Ними можна скористатися в будь-який час доби, перебуваючи вдома або в офісі, без черг і паперової тяганини.

Подати онлайн-заяву в ДФС, в разі припинення бізнес-діяльності, можуть ФОПи на загальній системі і на спрощеній системі оподаткування. Це можна швидко і просто зробити через інтернет.

Закрити ФОП в додатку "Дія"

Сервіс "Дія" був створений для надання державних онлайн-послуг. Їх можна отримати на сайті і через мобільний додаток.

Щоб закрити ФОП онлайн, знадобиться всього дві хвилини:

  • зареєструйтесь у додатку "Дія" з використанням електронного підпису;
  • заповніть онлайн-форму і підтвердіть особисті дані, які вже є в системі;
  • підпишіть заяву за допомогою цифрового підпису;
  • дочекайтеся повідомлення про ліквідацію ФОП.

Після підпису заяву буде відправлено реєстратору. Повідомлення про зняття фізособи з обліку підприємців прийде в його кабінет на сайті "Дія". Інформація також буде передана в податкову службу.

Нагадаємо, що отримати електронний підпис можна в будь-якій установі з відповідною акредитацією. До їх числа належить ПриватБанк, військова частина, Центр сертифікації ключів "Україна".

ФОП на спрощеній системі для припинення підприємницької діяльності потрібно також сплатити єдиний податок за поточний місяць (для 1-ї та 2-ї груп) або за квартал (для 3-ї групи). Після цього необхідно скласти декларацію зі сплати єдиного податку за квартал, в якому був припинений ФОП. Зробити це потрібно не пізніше, ніж через 40 днів після закінчення кварталу.

ФОПам на загальній системі потрібно підготувати звіт за період з 1 січня до дня припинення діяльності. У нього потрібно внести дані про майно і доходи. На це фізособам виділяється місяць. Протягом десяти днів після подачі документа потрібно сплатити ПДФО і військовий збір.

Послуга закриття ФОП через Дію абсолютно безкоштовна.

Закрити рахунок ФОП в ПриватБанку

Для повної ліквідації ФОП потрібно обов'язково закрити діючі рахунки. Ми розповімо, як це можна зробити клієнтам ПриватБанку:

  • авторизуйтесь в Приват24 для бізнесу;
  • перейдіть в розділ Рахунки;
  • натисніть кнопку Закриття рахунків;
  • виберіть назву підприємства;
  • вкажіть причину закриття рахунку;
  • виберіть рахунки, які необхідно закрити (основний і картковий).

Зверніть увагу, що перед закриттям рахунку, потрібно зняти з нього всі кошти до копійок. Для цього можна скористатися онлайн-переказом або звернутися в касу.

Переконатися в тому, що рахунок дійсно закритий, можна відвідавши відділення ПриватБанку. Протягом трьох днів після закриття рахунку ви маєте право безкоштовно запросити підтверджувальну довідку.

Порядок закриття рахунку в різних банках може відрізнятися. Отримати детальну інструкцію, можна звернувшись за консультацією до фахівця фінустанови в телефонному або онлайн-режимі.

Підведемо підсумки

Процедуру закриття ФОП не можна назвати занадто легкою і занадто складною. Вона може зайняти кілька днів, а може затягнутися на місяці. Ми підготували рекомендації, дотримуючись яких ви зможете швидко ліквідувати ФОП.

  1. Подавати заяву про припинення бізнес-діяльності краще через інтернет. Так буде простіше і швидше.
  2. Закривати ФОП рекомендується в середині місяця. Якщо заява буде подана до останніх числах, його розгляд можуть перенести на наступний місяць і доведеться зайвий раз платити єдиний соціальний внесок.
  3. Перевірити наявність податкового боргу можна на сайті ДФС. Через особистий кабінет також зручніше подавати податкову звітність.
  4. При призначенні аудиторської перевірки, частіше телефонуйте до податкової і нагадуйте про себе, запитуйте про призначення аудитора.
  5. Закрити рахунок у банку можна в онлайн-режимі через Приват24 для бізнесу. Через додаток також можна скачати і роздрукувати виписку по рахунку.
  6. Закривати потрібно поточний рахунок і картки, які до нього прив'язані.
  7. Після проходження всіх етапів, перевірте на сайті Мін'юсту статус свого ФОП.
  8. Закривати ФОП потрібно, навіть якщо ви хочете просто "заморозити" бізнес і в майбутньому плануєте відновити підприємницьку діяльність. Інакше, навіть при нульових доходах, щомісяця будуть нараховуватися податки.

Дотримуючись наших рекомендацій ви зможете швидко і без зайвих складнощів закрити ФОП. Щоб уникнути спірних ситуацій, потрібно дотримуватися податкового законодавства і відповідально ставитися до виконання податкових зобов'язань.

Автор: Компанія “Miloan”
14.02.2022
views
106689  переглядів
shares
12