Що таке пролонгація позики?

Що таке пролонгація позики?
Loader

На сьогоднішній день більше половини населення України користується кредитами. Деякі громадяни виплачують відразу кілька позик. Високий рівень закредитованості українців обумовлений невідповідністю доходів і нинішніх цін на базові товари та послуги, а також важкою економічною ситуацією в країні.

Крім того, самі послуги фінансових установ стали досить доступними. Отримати споживчу позику на короткий термін можливо навіть під нульові процентні ставки, а оформити запит — в режимі онлайн.

В Україні такими видами кредитних продуктів займаються переважно мікрофінансові компанії. Крім вигідних умов видачі позикових коштів МФО надають також додаткові послуги, які полегшують повернення боргу. Головною з них є пролонгація.

Що означає це поняття та які переваги надає споживачам — розглянемо в деталях.

В чому полягає суть пролонгації?

Термін виник від латинського слова «prolongare», що в перекладі означає «подовжувати». Пролонгація кредиту — це продовження його терміну і нарахування відсотків без стягування основної суми позики. У деяких випадках мікрофінансові організації встановлюють певну вартість послуги на конкретну кількість днів (7, 15, 30 і т.д.).

Продовження терміну договору кредиту є частиною програми лояльності МФО, яка дозволяє уникнути прострочень по позиках.

Цей інструмент грає ключову роль в ситуаціях, коли споживач не в змозі виконати свої зобов'язання перед кредитором з яких-небудь причин, наприклад:

  • втрата основного джерела доходу;
  • затримка заробітної плати;
  • хвороба;
  • відсутність фізичної можливості оплати у зв’язку із виїздом за кордон.

Як це працює?

Подовжити період позики можна в будь-який момент дії кредитної угоди. Більшість клієнтів використовують пролонгацію в кінці терміну договору. Оформити послугу можна в особистому кабінеті на офіційному сайті компанії-кредитора, вибравши її серед загальних опцій. Споживачеві необхідно вказати термін продовження та сплатити проценти, нараховані на тіло позики, або вартість послуги, якщо вона передбачена умовами договору.

Також внести плату за даними комісіям можна через платіжні термінали або каси банків за реквізитами мікрофінансової компанії.

Терміни і кількість можливостей продовження кожна МФО встановлює по-різному. У деяких випадках пролонгація не повинна перевищувати період основної кредитного угоди, в інших — існують граничні терміни дії послуги, в рамках яких клієнт може вибрати найбільш зручний.

Скільки разів можна скористатися пролонгацією?

Більшість МФО дають можливість продовжити кредит необмежену кількість разів, але в межах 365 днів. Якщо клієнт не порушуватиме умови пролонгації, то протягом року розмір боргу залишиться незмінним, оскільки послуга оплачується окремо.

У разі ухилення від зобов'язань по погашенню відсотків на залишок суми позики будуть нараховуватися комісії, а також штрафи, передбачені кредитною угодою. Крім того, мікрофінансові компанії можуть передавати права вимоги заборгованості третім особам або подати в суд на споживача.

Тому, якщо споживач не може своєчасно погасити борг, обов'язково слід звернутися до кредитора для узгодження прийнятних для нього умов повернення позикових коштів.


В яких випадках МФО можуть відмовити в пролонгації?

Мікрофінансові організації рідко відхиляють запити про продовження кредитів. Проте іноді дані фінустанови відмовляють позичальникам з наступних причин:

  • клієнт використав передбачений договором ліміт кількості продовжень;
  • умови пролонгації неодноразово порушувалися в період кредитування;
  • служба безпеки компанії виявила невідповідність даних про споживача і факти неправдивої інформації після видачі позики. У таких випадках клієнти потрапляють в чорний список Бюро кредитних історій і не мають права користуватися послугами МФО;
  • підвищення кредитного навантаження — позичальник під час дії кредитної угоди оформив ще кілька позик в інших установах.

Мікрофінансові організації, як правило, йдуть назустріч клієнтам і погоджуються переглянути умови кредитних угод. Їм вигідно, щоб позикові кошти поверталися в повному розмірі та з додатковими комісіями. Тому МФО пропонують опцію пролонгації.

У свою чергу, скориставшись цією послугою, боржники мають можливість зберегти позитивну кредитну історію та уникнути нарахування штрафних санкцій. Тому пролонгація є інструментом кредитування, який вигідний обом сторонам.

Сподіваємося, що дана інформація буде для вас корисною і, в разі користування позикою, прострочення не будуть вам загрозою!

Автор: Компанія “Miloan”
12.06.2019
views
19569  переглядів
shares
0