Дистанційна ідентифікація в банках: як це працює?

Дистанційна ідентифікація в банках: як це працює?
Loader

У 2020 році Національний банк України затвердив спрощені моделі ідентифікації клієнтів. Тепер співробітники фінустанов зможуть спілкуватися з клієнтами на відстані — за допомогою відеозв'язку. Відповідні зміни регламентуються новим Положенням про ведення фінмоніторингу.

Простими словами віддалена ідентифікація — це процес підтвердження особи з використанням біометричних даних: обличчя, відбитків пальців, голосу. Впровадження подібної системи — це великий прорив в банківській сфері. Адже для відкриття рахунку або отримання будь-яких інших фінансових послуг українцям не доведеться особисто відвідувати відділення. На відстані також буде здійснюватися перевірка документів, в тому числі паспортів старого і нового зразка.

Як буде проводитися віддалена ідентифікація клієнта банку? Наскільки це безпечно? Чи можуть проводити дистанційну ідентифікацію МФО? Ми підготували для вас відповіді на основні питання.

Як буде проходити віддалена ідентифікація в банках?

НБУ розробив для фінустанов перелік механізмів, що дозволяють спілкуватися з клієнтами віддалено. Банки зможуть самі вибрати найбільш підходящу модель, в залежності від фінансових можливостей, оцінки ризиків, власних уподобань.

Існують прості і складні моделі розпізнавання особистості:

  • використання системи BankID і цифрового підпису громадянина;
  • спілкування по відеозв'язку;
  • здійснення платіжної операції з клієнтського рахунку (з позначенням ПІБ) на окремий рахунок фінустанови;
  • зчитування інформації з чіпа біометричного документа з використанням NFC модуля телефону і спеціального мобільного додатку;
  • верифікація даних із БКІ з ідентифікацією клієнта через код, відправлений на мобільний телефон.

Перевірка документів на відстані буде здійснюватися в такий спосіб:

  • ID-карти і біометричні паспорти будуть перевірятися шляхом зчитування інформації з чіпа і перевірки відповідності осіб;
  • паспорта-книжки будуть піддаватися візуальній оцінці відповідності осіб і додатковій перевірці системою BankID;
  • інші документи будуть перевірятися шляхом звірки даних з інформацією з БКІ;
  • документи будуть перевірятися на наявність захисних елементів і логічність даних.

НБУ гарантує клієнтам захист і конфіденційність даних. Підготуватися до роботи в новому форматі фінустанови повинні до кінця року.

Чи можуть МФО використовувати віддалену ідентифікацію клієнтів?

У мікрофінансових організаціях віддалена ідентифікація клієнта поки не практикується. Норми регулювання даного процесу поки що знаходяться в розробці. МФО зможуть застосувати презентовані регулятором моделі ідентифікації тільки після вступу в силу закону про спліт. Це має статися 1 липня 2020 року. Тоді небанківський сектор повинен перейти під регулювання Нацбанку.

Нагадаємо, що закон про спліт був затверджений восени 2019 року. Після того як він почне діяти, частину фінансового ринку буде регулювати Нацбанк, а частину — Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку. Нацкомісія з регулювання ринку фінансових послуг буде ліквідована.

Варто відзначити, що в Європі віддалена ідентифікація особистості вдало практикується вже багато років. В НБУ сподіваються, що настільки ж ефективно система буде працювати і в Україні.

Автор: Компанія “Miloan”
22.06.2020
views
2930  переглядів
shares
0