Як нас дурять в Інстаграм: найпоширеніші схеми

Як нас дурять в Інстаграм: найпоширеніші схеми
Loader

Інстаграм — це одна з найпопулярніших соцмереж світу. Кількість активних користувачів перевищує 1 мільярд. Сьогодні Instagram — це не просто додаток для обміну фотографіями і відеозаписами, а цілий генератор можливостей. У соцмережі можна працювати і заробляти, купувати і продавати, давати і отримувати поради, а ще спілкуватися з друзями, просувати особистий бренд, знаходити потрібних людей, черпати цікаву та корисну інформацію. Але, крім усього цього, в Інстаграмі є і темна сторона, на якій тусуються інтернет-шахраї, блогери-ошуканці, нечисті на руку продавці, люди, які шукають швидкі та легкі гроші.

Гортаючи стрічку, переглядаючи сторіси своїх кумирів, беручи участь в якихось невинних гівах, ми можемо навіть не підозрювати, що прямо тут і зараз нас обманюють! Сьогодні розберемо п'ять схем і поговоримо про те, як не потрапити на гачок інстааферистів.

Як обманюють інстапродавці?

Приклад 1. Гортаючи стрічку ви побачили гарну літню сукню від чергового шоуруму, на який давно підписані. Внизу написано, що виріб пошитий із суперякісної тканини. Його ціна — 2500 гривень зі знижкою (без знижки 3200 гривень). Сукня приголомшливо сидить на моделі. Вам так і хочеться її купити.

У чому обман? Продавець на своїй сторінці не повідомляє, хто виробник товару, з якої країни він імпортується. Якщо ви скопіюєте зображення в Гугл Пошук, то знайдете таку ж сукню на Аліекспрес за 500 гривень. Вона також буде представлено в різних кольорах. Відрізнятися будуть лише подача і ціна.

Приклад 2. Продавець відправляє товар тільки після повної передоплати на картку. Можливості повернути або обміняти річ, яка не підійшла, немає.

У чому обман? Продавець може виявитися шахраєм. Ви відправите гроші, а товар не отримаєте, або отримаєте річ низької якості.

Що робити? Купуйте товари тільки у перевірених продавців. Щоб не переплатити, не полінуйтеся пошукати вподобану річ в мережі через Гугл Картинки. Зверніть увагу, що оригінальні бренди, які продають свої вироби в Інстаграм, завжди показують "процес зсередини": пошиття, оформлення, процес упаковки і т.д.

Як обманюють блогери?

Приклад: ви прокидаєтеся, берете в руки телефон і починаєте переглядати сторіси улюблених блогерів. Більшість з них — це поради та рекомендації:

  • по харчуванню;
  • по догляду за собою;
  • по моді та стилю;
  • по розвагах та відпочинку.

Переглядаючи відео і пости, ми підсвідомо хочемо бути такими ж як наші кумири. Що для цього потрібно? Користуватися такими ж шампунями і кремами для обличчя, купувати одяг тих же брендів, ходити в ті ж ресторани, вживати ті ж вітаміни...

У чому обман? Те, що блогер дає поради, ще не означає, що він сам ними користується. Більшість з публікацій — це просто реклама, за яку ваш кумир отримує гроші. Особливо обережно варто ставитися до реклами вітамінів, БАДів, косметичних засобів. Вони можуть вам не те що не підійти, а навіть навпаки призвести до вкрай небажаних наслідків.

Що робити?

Фільтруйте інформацію. Перш ніж щось купити за порадою блогера, 100 разів подумайте, чи дійсно вам потрібна ця річ.

Будьте собою. Не варто гнатися за картинкою, тим паче що більшість сторіс і постів блогерів попередньо обробляються в фоторедакторах. У житті вони можуть виявитися не набагато кращими ніж ви.

Як обманюють на гівах?

Приклад 1. Ви бачите в Інстастрічці анонс розіграшу крутої тачки, айфона або б'юті боксу. Щоб взяти участь, потрібно всього лише підписатися на 125 спонсорів розіграшу і поставити їм по лайку на останніх публікаціях. Переможець буде обраний рандомно.

У чому обман? Шансів на те що ви виграєте — один з мільйону. І того може не бути, якщо розіграш фіктивний. У той же час ви підписуєтесь на 125 акаунтів, які можуть бути взагалі вам не цікавими, і засмічуєте собі стрічку. Беручи участь в одному гіві за іншим, можна взагалі перетворити свій Інстаграм на незрозуміло що.

Під час написання статті в мережі ми знайшли десятки негативних відгуків від користувачів-переможців гівів, які так і не отримали свої призи. Деякі учасники відверто зізнавалися, що вдавали з себе переможців і за це отримували певну суму від організаторів.

Приклад 2. Ви блогер, у якого менше 50 тис. підписників. Вам надходить пропозиція стати спонсором чергового розіграшу. Вкласти потрібно 8000 гривень. У результаті ви маєте отримати збільшення активності на вашій сторінці: лайки, перегляди, коментарі, збільшення охватів і т.д

У чому обман? Ви можете не отримати обіцяної активності від організатора розіграшу. Гів може провалитися і грошей вам ніхто не поверне. Можливий інший варіант: число передплатників почне рости, але серед них більшість користувачів будуть ботами, від яких немає ніякої користі.

Що робити? Гіви вигідні тільки їх організаторам і спонсорам для заробітку та залучення уваги до свого облікового запису. Тим, хто хоче брати участь, експерти радять вибирати розіграші від блогерів-початківців, які працюють більш-менш чесно, і де буде невелика кількість учасників.

Порада блогерам — перевіряти організаторів гівів, шукати про них відгуки. Також потрібно пам'ятати, що якщо на сторінці не буде нічого цікавого, після закінчення розіграшу користувачі почнуть масово від вас відписуватися.

Як обманюють на благодійних зборах?

Приклад. Ви заходите в Інстаграм і бачите, що дитина вашої однокласниці серйозно захворіла. Шанси вижити 15% з 100%. Мати пише, що на колінах просить про допомогу. Вказує страшний діагноз і номер картки, прикріплює медичну довідку. Ви, недовго думаючи, переказуєте гроші на вказаний рахунок.

У чому обман? Інтернет-шахраї навмисно шукають сторінки мам з дітками, зламують їх, накладають на фотографії написи зі словами "Допоможіть", "Дитина хоче жити" і т.д. Для правдоподібності — прикріплюють відредаговані в Фотошопі медичні довідки. У результаті ви переводите гроші аферистам, а не своїй однокласниці, чия дитина, на щастя, жива та здорова.

Що робити? Батьки дітей, яким реально потрібна допомога, зазвичай публікують звіти по лікуванню, регулярно розповідають, як себе почуває дитина, прикріплюють фото, роблять прямі ефіри. Якщо ви бачите фото на перший погляд здорової дитини, обліплене написами, при цьому на сторінці немає ніяких деталей — варто насторожитися. Можна написати в директ, щоб дізнатися більше подробиць.

Ми описали основні схеми, які, на жаль, все ще працюють в Інстаграм. Будьте обережні і нікому не дозволяйте себе обдурити!

Автор: Компанія “Miloan”
03.06.2021
views
2490  переглядів
shares
0