Як планування дня допомагає в досягненні цілей?

Як планування дня допомагає в досягненні цілей?
Loader

У кожної людини є певний набір важливих цілей. Для виконання одних може знадобитися кілька годин або днів, а для інших — кілька років, можливо, навіть ціле життя. Однак в будь якому разі знадобиться план дій. Чому він потрібен і як його скласти — розглянемо далі.

Що таке планування і для чого воно потрібне?

Планування — це інструмент, який дозволяє грамотно розподілити свій час і сили задля досягнення поставленої мети. Завдяки йому людина підвищує свою продуктивність, а також знижує витрати енергії та рівень емоційного навантаження. Все це в сукупності істотно спрощує втілення ідеї в реальність. Серед інших переваг складання плану слід виділити:

  • нагадування про важливі справи;
  • ефективний розподіл часу;
  • спрощення поставлених цілей за рахунок поділу їх на невеликі задачі;
  • подолання страху виконання складних завдань;
  • боротьба з прокрастинацією;
  • грамотна розстановка пріоритетів.

Все це можна помітити, детально вивчивши поведінку успішних людей. Правильне складання плану на день дозволяє їм виконати всі важливі поточні та нові завдання, відволіктися на другорядні цілі, а також приділити час своєму хобі та відпочинку. Незважаючи на всі ці переваги планування, статистика свідчить, що тільки 20% людей використовують в своєму житті цей інструмент. Настала пора змінити такий стан речей.

З чого розпочати планування?

Сенс планування полягає в тому, щоб максимально точно уявити свою кінцеву мету і розробити способи її досягнення. Тому перше, з чого слід розпочати, — визначити ключову місію. Для цього досить сфокусуватися на одному завданні. В такому випадку мозок розпочне сам розробляти методи реалізації та побудує масу варіантів розвитку подій.

Тепер можна розпочинати другий етап планування — перетворення мети в завдання. Для цього необхідно:

  • уявити собі кінцеву мету і сформулювати її;
  • візуалізувати максимально точно параметри, які відповідають успішному виконанню завдання, включаючи цифрові значення;
  • визначити досяжність поставленої мети і можливі методи;
  • встановити час початку і завершення роботи.

Останній пункт цього плану найбільш важливий. Без нього мета залишиться лише черговою мрією і не зможе перетворитися на задачу. А ось конкретні терміни виконання здатні будь-яку теорію перевести в практичну площину.

Після завершення цих етапів можна братися безпосередньо до процесу планування. Він означає розподіл в хронологічному порядку завдань, які необхідні для досягнення мети. Водночас важливо кожну велику задачу розділяти на дрібніші. Ідеальний варіант — це дроблення на низку робочих процесів, виконання кожного з яких потребує близько 30 хвилин.

Як максимально підвищити ефективність планування?

Конкретний план дій задля досягнення поставленої мети, як правило, включає велику кількість пунктів, які легко забути. Щоб цього не сталося, необхідно створити для себе своєрідний «to do list». Робота з ним повинна відбуватися таким чином:

  • створити чорновий варіант в вечірній час — дозволяє відкоригувати план вранці з урахуванням нових обставин для досягнення максимального результату;
  • вказати точний ймовірний час початку і завершення роботи біля кожного пункту — забезпечує дисципліну і дозволяє грамотно розподіляти свої ресурси;
  • виділити найважливіші справи кольоровим маркером — дозволяє розставити пріоритети та закріпити їх в свідомості завдяки зоровій пам'яті;
  • вказати реальний час виконання завдань протягом робочого дня.

Останній пункт найбільш цікавий і важливий, адже змушує нас вчитися працювати над помилками. В кінці дня візьміть список і вивчіть розбіжності передбачуваного часу реалізації задач з реальним. Потім виділіть причини відмінностей. Це дозволить вам дізнатися, що підвищило ефективність роботи над досягненням мети, а що уповільнило вас, і зробити відповідні висновки.

Автор: Компанія “Miloan”
13.03.2020
views
2565  переглядів
shares
0