Як виросла криптовалюта за останні 10 років?

Як виросла криптовалюта за останні 10 років?
Loader

Історія криптовалюти почалася на початку 2009 року. Саме тоді в блокчейні Bitcoin вдалося добути перший блок. Хоча про сам біткоїни світ почув трохи раніше — в жовтні 2008 року, коли якийсь програміст на ім'я Сатоши Накамото оприлюднив документ "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System". До речі, до сих пір так і не відомо: була це одна людина чи ціла група розробників.

Сьогодні поговоримо про те, як виросла криптовалюта за останні 10 років, використовуючи в якості прикладу біткоіни.

Після видобутку першого блоку біткоіну, криптовалюта почала сприйматися як альтернатива фінансовій системі. Однак тоді всерйоз цифрові гроші мало хто сприймав. Ніхто навіть не думав, що за допомогою криптовалюти можна буде збільшити власний капітал або розплатитися за покупки.

2010 рік

У травні біткоїни вперше були використані в якості платіжного засобу. Ласло Ханес витратив 10 тис. біткоїнів, щоб купити дві піци.

2011 рік

У лютому 2011 року курс Bitcoin нарешті досяг 1 дол., після чого почав стрімко зростати. До червня вартість монети збільшилася в 30 разів — до 31,91 дол. Ціна була зафіксована на біржі Mt.Gox (Японія). Однак цю біржу зламали шахраї, які від імені адміністрації розіслали користувачам фальшиві біткоіни. Жертвами атаки стали 60 тис. осіб. Курс біткоїну почав дуже швидко падати, в результаті чого досяг психологічної позначки 0,01 дол.

2013 рік

Період відновлення Bitcoin тривав 1,5 року. Тільки в лютому 2013 року вартість криптовалюти знову піднялася до 31 дол. Однак після цього курс знову почав зростати стрімкими темпами. У листопаді того ж року Bitcoin вже знаходився на рівні 1000 дол.

2016 рік

Криптовалюту офіційно визнали платіжним засобом. Відповідний закон був прийнятий в Японії і багатьох інших країнах світу. Великі сервіси Uber і Steam дозволили розраховуватися цифровими грошима за їхні послуги.

2017 рік

Монета почала різко зростати в ціні. У січні вона коштувала 1150 дол., на початку вересня — 5 тис. дол., а на початку грудня — 12 тис. дол. Причиною зростання аналітики вважають підвищення інтересу до ICO як до способу залучення фінансів. Люди розуміли, що в разі зростання токена можна швидко і суттєво збагатитися. Це їх неабияк зацікавило.

У середині грудня 2017 року Bitcoin дуже близько підійшов до позначки 20 тис. дол. Дві біржі CME і Cboe (Чикаго) моментально зреагували на це і запустили ф'ючерси на біткоіни. Після цього курс почав різко падати.

Дозвіл на додавання ф'ючерсів видав американський регулятор CFTC. Передбачається, що це було зроблено навмисно для того, щоб пузир біткоіну нарешті лопнув. Так, з'явилася можливість для запуску коротких позицій.

22 грудня 2017 року Bitcoin торгувався нижче позначки 11 тис. дол.

2018 рік

Це рік виявився не дуже сприятливим для біткоіни. У лютому його вартість становила 6 тис. дол. Як бачимо за 1,5 місяці криптовалюта втратила 70%. На цьому падіння не зупинилося. У грудні того ж року криптовалюта коштувала 3,2 тис. дол. Така тенденція вдарила по кишенях багатьох інвесторів. Вони купували криптовалюта за великі гроші, а потім продавали за що могли, фіксуючи збитки. Наприклад збитки гендиректора SoftBank Масаесі Сона склали 50 млн дол. Він купив біткоіни на піку зростання в 2017 році, вклавши 200 млн дол. Після цього ціна почала падати.

2019 рік

У 2019 з 3,5 тис. дол. біткоїн підскочив до максимальної позначки в 14 тис. дол. Які події сприяли відновленню біткоїну? В першу чергу це торгова війна США і Китаю і зниження відсотка Федрезерву. Крім цього, ключовий вплив надали плани Facebook запустити власну криптовалюту Libra. Однак пізніше компанія змінила свої наміри на випуск стейблкоінів. Проект повинен бути реалізований у 2021 році.

2020 рік

У 2020 році криптовалюта пережила багато випробувань, які впливали на курс:

  • пандемія Covid-19;
  • протистояння між Китаєм та США;
  • збройний конфлікт між США та Іраном;
  • спад фінансових ринків.

У лютому біткоїн піднявся до позначки 10,5 тис. дол, після чого знову став падати. У середині березня був зафіксований один з найістотніших обвалів криптовалюти. Курс опустився до рекордного мінімуму в 3,8 тис. дол. На щастя інвесторів, біткоїн швидко відновився і вже через два місяці повернувся до позначки 10 тис. дол. Деякий час курс знаходився в межах 10-12,5 тис. дол., після чого почав активно зростати. Восени біткоїн додав до ціни 130%, а в грудні поставив новий рекорд. У кінці місяця курс злетів до 28 тис. дол!

Згідно зі статистикою Bloomberg з 2010 року біткоїн подорожчав практично на 9 млн відсотків. У 2021 році вартість криптовалюти продовжує зростати. Тільки з початку року вона додала в ціні 100%. У даний час курс Bitcoin становить 40 тис. дол. Експерти вважають, що криптовалюта ще не досягла свого максимуму і їй є куди рости.

Автор: Компанія “Miloan”
16.06.2021
views
1487  переглядів
shares
0