Плануємо рік правильно: як ставити цілі та досягати їх

Плануємо рік правильно: як ставити цілі та досягати їх
Loader

Бажаєте, щоб 2022 рік став найкращим роком у вашому житті? Ми розповімо, як правильно ставити цілі та досягати їх – щоб усі передноворічні обіцянки справдилися!

Як правильно ставити цілі на рік?

Що краще: список у блокноті чи табличка Excel? Як правильно ставити цілі, щоб швидше їх досягати. Цілі повинні бути лише матеріальні? Ми навчимо вас правильно складати план на рік та втілювати його у життя.

Думайте конкретно

Спочатку дайте собі чесну відповідь на запитання: “Чого я реально хочу від життя?” На цьому етапі багато експертів радять перестати думати, а почати відчувати. Бажаєте відчувати себе здоровим? Подумайте, що для цього потрібно. Бажаєте, щоб кар'єра успішно розвивалася? Ви, напевно, знаєте, що для цього треба вчинити. Уявіть, як могло б виглядати життя вашої мрії? Чого ви так давно хочете, але й досі не змогли досягти?

Занотуйте відповіді на аркуші паперу, а потім сформулюйте з них чіткі цілі. Коли ви будете писати, запустити процес візуалізації. Вас можуть охопити емоції, які ви будете відчувати при досягненні ваших цілей. Подібна практика позитивно впливає на результат.

Розподіліть цілі за категоріями

Радимо створити 6 категорій (можна і більше – все залежить від вас):

  • здоров'я;
  • сім'я та стосунки;
  • саморозвиток;
  • фінанси;
  • бізнес та кар'єра;
  • внесок у суспільство.

Розподіліть ваші цілі за цими категоріями — в середньому має вийти по 2-3 цілі на кожну категорію, але це все індивідуально. Подумайте, наскільки кожен пункт є важливим для вас.

Довгострокові — окремо, короткострокові — окремо

Короткострокові — це ті цілі, яких можна досягти швидко. Наприклад, погасити кредит, почати бігати вранці, кожні вихідні готувати нову страву для своєї сім'ї.

У категорію довгострокових цілей можна віднести просування кар'єрними сходами, народження дитини, створення накопичень на квартиру. Це цілі, задля досягнення яких знадобиться більше часу та підготовки.

Встановіть терміни для кожної мети

Наявність дедлайнів допоможе вам зосередитися на виконанні завдання. Вкажіть навпроти кожної мети попередні дати, які будуть для вас комфортними. Не варто ставити собі занадто жорсткі рамки, інакше не встигнувши виконати кілька пунктів, ви можете кинути все на півшляху. У графік завжди можна вносити зміни, але нехтувати цим не варто.

Регулярно переглядайте свої цілі

Регулярно переглядайте список цілей. Так ви зможете переконатись, що все робите правильно. Обов'язково відмічайте виконані пункти — ваші успіхи стануть для вас додатковою мотивацією.

Як досягати поставленої мети: кілька корисних лайфхаків

Припустимо, про список цілей ви вже знаєте і робите план перед кожним Новим роком. Але! Втілювати все це життя все одно не вдається. Як це запобігти 2022 року. У нас є для вас кілька секретів, використовуючи які ви зможете поставити галочки навпроти кожного пункту!

Ранній підйом: прийміть тверде рішення

Поставте перед собою чітке правило – прокидатися рано, наприклад – о 5:00 ранку. Прийміть тверде рішення, щоб коли дзвенітиме будильник, ви не думали: потрібно вам це чи ні. Сенс полягає не тільки в тому, щоб вставати рано і більше встигати, а ще й у тому, що ви берете на себе зобов'язання відмовляючись від можливості вибору. Цей лайфхак також допоможе вам дотримуватися дедлайнів, бути більш пунктуальним і дисциплінованим. Це надважливо для досягнення цілей із категорії “Бізнес та кар'єра”.

Регулярність: ніколи не пропускайте 2 рази

Якщо досягнення мети потребує регулярних та послідовних дій, намагайтеся не пропускати заняття кілька разів поспіль. Про що може йти мова? Про спортивні тренування, відвідування уроків з іноземної мови тощо. Для досягнення подібних цілей важливим є формування звички. Пропустите заняття 1 раз — зменшите шанси на ефективний результат на 5%, 2 рази — приблизно на 40%, 3 рази — доведеться починати все спочатку. Скільки б ви не казали собі, що 2-3 уроки нічого не означають, що ви зможете все наздогнати — це так не працює! У результаті ви просто перестанете довіряти своїм міркуванням.

Делегування: довірте частину справ іншим

Якщо це можливо, передайте частину справ іншим. Наприклад, якщо ви фітнес-тренер і запускаєте марафон схуднення, не обов'язково самостійно знімати тренування, складати меню, монтувати відео, займатися просуванням, спілкуватися з клієнтами. Частину справ можна довірити іншим фахівцям. У результаті ви заощадите сили, енергію, а результат буде навіть кращим, ніж якби ви все робили самі.

Хитрощі: те, що мотивує працювати на ціль

У кожного з нас є маленькі хитрощі, які допомагають виконувати завдання швидше та не кидати їх. Хтось виконує роботу швидше, коли знає, що за добрий результат отримає заохочення. Комусь важливо поділитися своїми цілями із близькими. Коли рідні люди в курсі, з'являється додаткова мотивація втілити плани в життя — щоб не впасти в їхніх очах і не виявитися базікою.

Бажаємо досягти всіх важливих для вас цілей у 2022 році. Але навіть якщо, щось не вийде так, як вам хотілося, не варто себе сильно критикувати. Навпаки, намагайтеся більше концентруватися на успіхах, хвалити себе, діяти впевнено, і тоді обов'язково все вдасться.

Автор: Компанія “Miloan”
14.01.2022
views
1974  переглядів
shares
0