Чому ми боїмося більше заробляти?

Чому ми боїмося більше заробляти?
Loader

У сучасному суспільстві люди часто скаржаться на брак коштів. Однак багато хто не робить конкретних кроків для вирішення власних матеріальних проблем. Вони продовжують ходити на ненависну роботу та просто мріяти про фінансове благополуччя.

Спеціалісти визначили, що така ситуація — це наслідок побоювань більше заробляти та бажання зберегти уявну стабільність.

Причини фінансових страхів

Існує кілька причин, через які люди не готові шукати можливості для збільшення доходів.

Ілюзії минулого

З моменту розпаду СРСР пройшло досить багато часу. Однак покоління, яке жило з вірою в повний захист державою, ще не пристосувалося до сьогоднішніх реалій. Безліч людей зберігали на ощадних книжках накопичення, які в одну мить знецінилися. Так страх втрати заощаджень міцно закріпився у свідомості громадян того покоління, а вони, в свою чергу, передали його своїм дітям.

До того ж в підсвідомості людей існувала специфічна формула успіху, згідно якої високого рівня життя та значних статків можна досягти тільки завдяки важкій праці. Слухняно виконуючи плани держави, вони працювали в надії на гідну пенсію.

І хоча соціалістична система розпалася більше 27 років тому, багато хто продовжує жити ілюзіями минулого, боячись взяти відповідальність за своє фінансове благополуччя.

Бажання бути оціненим по достоїнству

Природною потребою кожної людини завжди було визнання його значущості. За радянських часів бути бідним та не відрізнятися від інших вважалося достоїнством. Героями були звичайні робочі, а багаті, навпаки — ворогами народу. І до сьогоднішнього дня багато хто вважає всіх заможних людей нечистими на руку.

Довгі роки мати достаток було в буквальному сенсі небезпечно для життя, так як за нього люди підлягали засланням та розстрілам. Страх бути засудженим суспільством і державою передавався з покоління в покоління. Таким чином, близько 80 років в наших громадянах з дитинства виховували негативне ставлення до розкоші.

Навколо грошей було створено певне інформаційне поле, щоб людина бачила в них такі негативні фактори:

  • небезпека для життя;
  • ймовірність обману й зради;
  • втрата друзів і сім'ї;
  • праця на кількох роботах понад норму;
  • зв'язок із криміналом тощо.

Заборони на інвалюту

У наш час набагато надійніше та вигідніше тримати заощадження в іноземній валюті. Однак ті, хто пережили суворі заборони на закордонні гроші в минулому, на підсвідомому рівні блокують можливість стабілізації фінансової ситуації шляхом отримання відсотків від різних валютних операцій.

Ймовірність фінансових ризиків

Деякі люди вважають за краще не докладати зусиль, щоб заробити гроші. Вони рахують, що наявність високого доходу лише збільшує розмір можливої втрати. Це також пов'язано з пережитками минулого та існуючою нині недовірою до фінансових інститутів і держави. Багато хто боїться розорення, захоплення майна через зміну влади, економічної кризи та інших чинників.

Особистий досвід

Страх володіти великими грошима з'являється через придбання негативного досвіду, участі в аферах, форс-мажорів, обману і т.д.

Побоювання перед високими доходами можуть виникнути в зв'язку з такими факторами в житті людини:

  • покупка дорогих непотрібних речей;
  • втрата грошей;
  • події, що вимагали високих витрат;
  • крадіжки.

Серед основних ознак страху щодо заробітку грошей можна виділити:

  • відсутність мотивації та активних дій;
  • небажання вирішувати фінансові проблеми;
  • пошук приводів для затягування матеріальних питань;
  • стан тривоги й морального невдоволення.

Поліпшити своє фінансове становище можна тільки в тому випадку, якщо ви готові змінити спосіб життя та мислення. Щоб позбутися власних чи успадкованих страхів, необхідно постійно різнобічно розвиватися. Не варто нехтувати сучасними можливостями заробітку, збереження грошей і збільшення доходу.

Сподіваємося, що матеріал даної статті буде для вас корисним. І якщо у вас є внутрішні переживання, які заважають досягати високих фінансових цілей, то ви з легкістю зможете їх здолати!

Автор: Компанія “Miloan”
10.07.2019
views
3137  переглядів
shares
0