Чому в Україні зростають комунальні рахунки?

Чому в Україні зростають комунальні рахунки?
Loader

Комуналка – один з найбільш дорогих пунктів витрат сучасного українця. Незважаючи на видачу субсидій, українському народові оплатити рахунки важко. Останні роки відзначаються подорожчанням всіх видів комунальних послуг:

  • газу;
  • електрики;
  • водопостачання та інших.

Ціни збільшилися в рази, що приводить громадян в шоковий стан. Як можна пояснити захмарні суми в платіжках і чому тарифи зростають з шаленою швидкістю? Такі питання цікаві українцям, щоб зрозуміти та прийняти ситуацію в країні. Багато дискусій з цього приводу, думки розділяються на кілька таборів. Спробуємо з них зробити висновки.

Що кажуть чиновники з питань подорожчання комуналки?

Уряд – високопоставлений орган державної влади, який не тільки розуміє, що відбувається в країні, але і безпосередньо займається цими змінами. Чиновники, як ніхто інший, розуміють логіку процесів, що проходять в державі. Яка їхня думка про причини подорожчання? Багато хто з "верхівки" вважає, що збільшення вартості в цій сфері пов'язано з СРСР. Раніше люди платили всього 3% від реальної вартості комунальних послуг, решту компенсувала країна з бюджету. Незалежна Україна тривалий час виходила з фінансової кризи, держава вже не могла оплачувати великий відсоток. Поступово сума, яку повинна заплатити людина, збільшувалася. Сьогодні ситуація анітрохи не змінилася, українці переживають нелегкі часи. Країна бореться за незалежність і намагається триматися на світовій арені. Уряд не може виплачувати більшу суму боргу, тому оплата колосальних сум лежить на плечах громадян.

Другим аспектом є умови Міжнародного валютного фонду, від фінансової допомоги якого залежить Україна. У грудні вже надійшов транш на 1,4 мільярда доларів. Програма МВФ спрямована на зміцнення обстановки в нашій країні, а саме:

  • консолідація бюджету;
  • зменшення держборгу;
  • боротьба з інфляцією;
  • підтримка фінансового сектора та банківського кредитування;
  • збільшення активів.

Держава потребує такої підтримки, тому готова виконати умови МВФ, який переживає за нашу платоспроможність. Умова Фонду – створити міцну бюджетну базу для пом'якшення подібних ризиків, що і виконує уряд України. На даний момент зміцнення виражено у формуванні міцного бюджету та вдосконаленні банківської діяльності. Підвищення комуналки – спосіб поповнити скарбницю і довести МВФ надійність країни.

Комунальні борги загрожують знищенням субсидій

Український уряд, щоб допомогти громадянам, розробив субсидіарну програму. Головне її завдання полягає в зниженні вартості комунальних послуг українцям. В результаті фінансову допомогу отримала величезна кількість сімей: зменшилась плата за газ, світло, воду та інше. За словами Андрія Реви, половина жителів отримує підтримку держави. Але чомусь ситуація практично не змінилася в платіжках – українці продовжують накопичувати борги. Комунальні підприємства, в свою чергу, збільшують заборгованість перед "Нафтогазом". Субсидіарна політика не дає дієвого результату, громадяни не можуть впоратися з захмарними сумами: не мають можливості або бажання виконувати погашення боргу.

Ще в жовтні борг становив 40 мільярдів гривень, збільшившись за перший місяць опалювального сезону на 1 млрд. Чи варто озвучувати загальну суму боргу в кінці зими? Перспективи теж не райдужні: влітку тарифи знову зростуть, субсидії ж будуть переглядатися за новими правилами. При зростанні цін і зниженні держдопомоги ситуація навряд чи зміниться в кращу сторону. У свою чергу, субсидії беруться з державної скарбниці, яка наповнюється платежами за комуналку. Замкнуте коло виходить – чим менший об'єм бюджету, тим менше виділяється грошей на субсидії. При зменшенні держдопомоги, борги будуть прогресувати подібно геометричній прогресії. Усе взаємопов'язане: кожен процес тягне за собою відповідні наслідки. Українцям залишилося лише сподіватися на краще життя та фінансову стабільність!

Автор: Компанія “Miloan”
04.03.2019
views
2310  переглядів
shares
0