Скільки платять за здачу крові в Україні 2022?

Скільки платять за здачу крові в Україні 2022?
Loader

В Україні стати донором крові може кожна здорова людина, що не має протипоказань для даного процесу. З кожним днем ​​людей, які бажають здати життєво важливу рідину стає все більше. Вони приносять величезну користь для системи охорони здоров'я країни, оскільки донорська кров сьогодні потрібна практично у всіх сферах медицини.

Ми вам розповімо, скільки платять за здачу крові в Україні в 2022 році, як підготуватися до цього процесу, і які соціальні гарантії передбачені для донорів.

Хто може стати донором крові?

Перед тим як перейти до питання ціни, давайте розглянемо умови здачі крові. Донорами в Україні можуть бути тільки повнолітні громадяни, які не мають серйозних проблем зі здоров'ям. Людина, яка хоче здати кров, повинна з серйозністю ставитися до даного процесу, усвідомлюючи його основну мету і наслідки.

Список патологій і захворювань, які можуть перешкодити вам стати донором:

  • венеричні захворювання;
  • онкологія, незалежно від стадії;
  • захворювання крові;
  • проблеми імунної системи;
  • вроджені дефекти мови, слуху, зору;
  • зловживання наркотиками, алкоголем;
  • псоріаз, екзема;
  • видалення або пересадка будь-якого органу.

До здачі крові також не допускаються вагітні і годуючі жінки.

Крім основних існують також тимчасові протипоказання до здачі крові. Наприклад, стати донором не може людина, яка недавно перенесла інфекційне захворювання. Через погіршення згортання крові забороняється здавати кров жінкам в критичні дні, а також за два дні до і після них. Протипоказанням може послужити також недавнє хірургічне втручання і заборона на донорство, встановлена лікарем.

Якщо у вас немає вищеперелічених проблем зі здоров'ям і ви добре почуваєтесь, то можете сміливо ставати донором і поповнювати український банк крові. Після процедури слід чітко дотримуватися медичних рекомендацій: більше відпочивати, вживати корисні продукти.

Як підготуватися до здачі крові?

Перед походом в клініку, обов'язково потрібно поснідати. Здавати кров натщесерце заборонено. Прийом їжі повинен бути легким. Безпосередньо перед процедурою донору можуть запропонувати солодкий чай.

Увечері перед днем здачі крові медики просять утриматися від вживання молочних продуктів, а також жирних і смажених страв. За 72 години до процедури не можна вживати ліки, в складі яких є аспірин і анальгетики. За 48 годин слід утриматися від алкоголю. За годину до процедури не можна курити.

Перед маніпуляцією потрібно добре виспатися. Здача крові після нічної робочої зміни може негативно позначитися на здоров'ї. В день процедури медики не радять відвідувати важливих заходів, займатися спортом, інтенсивною фізичною працею.

Необхідні документи для здачі крові — паспорт та ІПН.

Не хвилюйтеся, якщо ви не знаєте, яка у вас група крові і резус-фактор. У центрі крові безпосередньо перед маніпуляцією ви здасте всі аналізи і пройдете медогляд. За результатами обстеження будуть визначені всі необхідні показники.

Скільки платять за донорство?

Назвати донорство економічно вигідним процесом досить складно. Так як за літр крові в Україні платять всього 160 гривень. За один раз людина може здати не більше 500 мл цінного ресурсу. За це заплатять близько 80 гривень готівкою.

Щоб заробити більше, потрібно бути власником рідкісної групи крові. Зареєструвавшись на одній із бірж в інтернеті, можна продати цінну рідину за ціною від 150 до 1000 гривень за літр.

Крім оплати від українського банку крові, донор отримує соціальні гарантії:

  • право не йти на роботу в день проведення маніпуляції;
  • право на додатковий вихідний, який можна взяти в будь-який момент або обміняти на грошову компенсацію;
  • безкоштовне харчування у день здачі крові;
  • додаткова виплата — 25% від встановленого розміру стипендії для студентів.

Всі аналізи та обстеження перед здачею крові проводяться безкоштовно. Донор перевіряється на наявність венеричних захворювань і всіх видів гепатиту.

Нагадаємо, що за часів СРСР донорство крові було добровільно-примусовим. При необхідності, здавати цінну рідину змушували військових, бюджетників, людей, які працювали на заводах, держслужбовців. У день "ікс" донори звільнялися від роботи, в обідній час безкоштовно харчувалися і пили вино — для підвищення гемоглобіну.

Серед інших донорських привілеїв, які існували в Радянському Союзі, варто відзначити пріоритетність в черзі на житло, підвищення пенсійних виплат, можливість придбати дефіцитні квитки на поїзд.

Сьогодні люди, які регулярно здають кров, можуть отримати статус почесного донора України. Для цього потрібно безкоштовно здати 40 максимально допустимих доз крові або 60 доз плазми. В Україні таких донорів близько 4000. В якості заохочення після виходу на пенсію для них передбачено надбавку до виплат у розмірі 10% від прожиткового мінімуму. Нині це 239 гривень. З липня 2022 року сума надбавки підвищиться до 250 гривень.

Переваги донорства крові

Багато хто вважає це міфом, але донорство дійсно надає користь для організму. Ось кілька переваг регулярної здачі крові для здоров'я людини:

  • підвищення імунітету;
  • поліпшення стану кровоносної системи;
  • прискорення травних процесів;
  • загальне омолодження організму.

Однак потрібно пам'ятати, що кров не можна здавати занадто часто. Обмеження для чоловіків — 4 рази на рік, для жінок — 3 рази.

Тепер ви знаєте, що донорство не може служити постійним джерелом заробітку. Максимальна сума, яку можна отримати в рік за свою кров — 320 гривень. Донорство — це, швидше за все, прояв благих намірів, бажання допомогти людям зі складними захворюваннями, поповнити національний банк крові.

Пам'ятайте, що якщо вам терміново потрібні гроші, ви в будь-який час можете звернутися в Мілоан і отримати кредит на суму до 20 000 гривень. Користуватися коштами можна протягом 30 днів. Новим клієнтам позики видаються практично безкоштовно — всього під 0,01% в день.

Автор: Компанія “Miloan”
20.01.2022
views
152343  переглядів
shares
5